Home » Reizen door Italië » Piemonte » La Reggia di Venaria Reale – het ‘Versailles van Italië’
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

La Reggia di Venaria Reale – het ‘Versailles van Italië’

De residenties van de voormalige Italiaanse koninklijke familie, de Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye), schitteren nog altijd in Turijn. Sinds 1997 staan deze koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst.

Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Je vindt een aantal van de Koninklijke onderkomens in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn. De stad wordt zo omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, van Turijn worden genoemd.

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (4) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (8)

La Reggia di Venaria Reale is waarschijnlijk de bekendste residentie van de Savoia-familie. Het omvat een enorme villa en een nóg grotere tuin, waar de koninklijke familie in alle rust kon genieten van een ontspannen weekend buiten. Het buitengewone buitenverblijf werd ook gebruikt voor de jacht, vandaar dat het is gewijd aan Diana, de godin van de jacht.

Het ruim tachtig hectare tellende complex werd onder meer ontworpen door Juvarra, die ook aan het Palazzo Madama werkte. Hij creëerde de schitterende Cappella di Sant’Uberto (gewijd aan Sint Hubertus), de Galleria Grande en de Scuderia (paardenstal). Kijk maar mee!

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (2) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (9) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (12) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (13) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (14) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (15)

Elke ruimte is even mooi, maar zeker in de paardenstallen, waar een aantal letterlijk schitterende koetsen staan opgesteld, komt de tijd van koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, bijna voor je ogen tot leven.

Maar het waren vooral de tuinen die moesten kunnen wedijveren met die van Versailles. Er werd onder meer een moestuin aangelegd (met een oppervlakte van zo’n tien hectare de grootste van heel Italië) en er werd volop ruimte gereserveerd voor prachtige beelden (waaronder de net gerestaureerde Hercules), bloemperken en waterpartijen.

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (3) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (5) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (6) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (7) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (10) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (11)

Rafaël in La Reggia di Venaria Reale
Nog tot en met 24 januari schittert Rafaël in La Venaria. Tijdens de tentoonstelling ‘Raffaello, il solde delle Arti’ bewonder je een reeks kunstwerken die Rafaëls artistieke carrière illustreren en maak je kennis met de kunstenaars die hem inspireerden, zoals Perugino, Pinturicchio en Luca Signorelli.

Rafaël-La-Venaria

Er zijn werken te zien uit de Vaticaanse Musea, uit de Galleria Borghese, uit de Galleria degli Uffizi, uit de Galleria Nazionale delle Marche (Rafaël werd immers in Urbino geboren), uit het Victoria and Albert Museum (in Londen) en tal van andere grote musea in binnen- en buitenland. Een schitterende plek voor een schitterende kunstenaar!

Praktische info
La Reggia di Veneria Reale ligt aan het Piazza della Repubblica 4 in Venaria Reale, even buiten Turijn. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag kun je zelfs tot 19.00 uur terecht.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *