Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Reggia di Venaria Reale – het ‘Versailles van Italië’

De residenties van de voormalige Italiaanse koninklijke familie, de Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye), schitteren nog altijd in Turijn. Sinds 1997 staan deze koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst.

Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd.

Je vindt een aantal van de koninklijke onderkomens in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn. De stad wordt zo omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, van Turijn worden genoemd.

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (4) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (8)

La Reggia di Venaria Reale

La Reggia di Venaria Reale is waarschijnlijk de bekendste residentie van de Savoia-familie. Het omvat een enorme villa en een nóg grotere tuin, waar de koninklijke familie in alle rust kon genieten van een ontspannen weekend buiten. Het buitengewone buitenverblijf werd ook gebruikt voor de jacht, vandaar dat het is gewijd aan Diana, de godin van de jacht.

Het ruim tachtig hectare tellende complex werd onder meer ontworpen door Juvarra, die ook aan het Palazzo Madama werkte. Hij creëerde de schitterende Cappella di Sant’Uberto (gewijd aan Sint Hubertus), de Galleria Grande en de Scuderia (paardenstal). Kijk maar mee!

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (2) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (9) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (12) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (13) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (14) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (15)

Elke ruimte is even mooi, maar zeker in de paardenstallen, waar een aantal letterlijk schitterende koetsen staan opgesteld, komt de tijd van koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen, bijna voor je ogen tot leven.

Maar het waren vooral de tuinen die moesten kunnen wedijveren met die van Versailles. Er werd onder meer een moestuin aangelegd (met een oppervlakte van zo’n tien hectare de grootste van heel Italië) en er werd volop ruimte gereserveerd voor prachtige beelden (waaronder de net gerestaureerde Hercules), bloemperken en waterpartijen.

La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (3) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (5) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (6) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (7) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (10) La-Reggia-di-Venaria-Reale-Turijn (11)

Praktische informatie Veneria Reale

La Reggia di Veneria Reale ligt aan het Piazza della Repubblica 4 in Venaria Reale, ongeveer tien kilometer buiten Turijn. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag (en op feestdagen) kun je zelfs tot 18.30 uur terecht.

Start van de Giro d’Italia 2024

In 2024 is La Reggia di Veneria Reale het vertrekpunt van de Giro d’ Italia. Het volledige parcours volg je via deze link.

Capodimonte – da Reggia a Museo

Meer dan zeventig meesterwerken uit de collectie van Capodimonte – van de hand van onder anderen Caravaggio, Titiaan, Masaccio, Parmigianino en Andy Warhol – schitteren tot half september 2024 in Turijn.

Maar er is niet alleen kunst uit het prestigieuze Napolitaanse museum te zien; de koninklijke musea in Turijn stellen ook Napolitaanse kunst uit hun eigen collecties tentoon.

Je ontdekt de unieke geschiedenis van het Palazzo Reale di Capodimonte, waar de enorme kunstcollectie van de familie Farnese werd ondergebracht en dat later ook onderdak bood aan de kunst van de Bourbons. Via deze link vind je alle details.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *