Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proeven van Perugia – drie culinaire tips in de hoofdstad van Umbrië

Umbrië is de enige Italiaanse bestemming die voor 2023 op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet staat, vanwege de heerlijke keuken. Van truffel tot ‘heilige wijn’, van porchetta tot de beroemde Baci, Umbrië is een waar Luilekkerland.

We zullen dit jaar extra veel culinaire tips uit Umbrië delen, te beginnen met drie heerlijke adressen in de hoofdstad Perugia. Alle drie anders-dan-anders, met een eigentijdse, moderne touch. Buon appetito!

Alphaville

Italianen houden van goede koffie, maar iets lekkers voor erbij is – buiten de klassieke cornetto als ontbijt – niet altijd aan hen besteed. Behalve bij de kleurrijke koffiebar Alphaville (Via Sant’Ercolano 30).

Hier kun je niet alleen terecht voor een lekkere cappuccino of espresso, maar ook voor cupcakes, muffins (probeer zeker die met pistachenootjes), koekjes of worteltaart. Absoluut het proeven waard is ook de chocoladetaart waarin de beroemde lokale Baci zijn verwerkt!

foto’s: Alphavilla

Ristorante Il Moderno

Voor een bijzondere culinaire avond schuif je aan bij Ristorante Il Moderno (Via del Carmine 1). Hier laat eigenaresse Livia traditie en creativiteit hand in hand gaan in haar gerechten, waarbij ze altijd zoekt naar smaken die zowel goed als gezond zijn. Zo weet ze vakkundig authentieke smaken te vinden in nieuwe bereidingen.

Livia stond al op haar derde bij haar Franse opa – die boulanger-patissier was – in de keuken, hetgeen haar passie voor koken aanwakkerde. Ze onderscheidt zichzelf door feilloos de traditionele Franse en Italiaanse keuken te combineren, waarbij ze niet schroomt om soms een internationale touch toe te voegen.

Ze streeft naar een wereld waarin voedsel goed en gezond is voor iedereen: de consumenten, de producenten én de planeet. In haar huisgemaakte gerechten gebruikt ze dan ook geen supermarktproducten, maar uitsluitend biologische ingrediënten van lokale en eerlijke producenten.

Op het menu vind je om milieu- en gezondheidsredenen veel vegetarische opties, maar dat betekent niet dat Livia geen vlees voor je wil bereiden. Wel houdt ze rekening met waar het vlees vandaan komt; ze werkt daarom alleen met zorgvuldig geselecteerde boerderijen en slagerijen.

Een deel van het menu kun je het hele jaar door bestellen, de rest wisselt per seizoen. Bovendien hangt het exacte aanbod van de dag af van de producten die op de boerenmarkt beschikbaar zijn en de inspiratie van de chef. Als je het op tijd aangeeft, kunnen ze ook veganistische en glutenvrije gerechten voor je bereiden.

Een blik op het menu van Il Moderno

Bij de antipasti staat de Fagiolina del Lago Trasimeno centraal, een oude peulvrucht die Livia koopt bij Azienda Agricola Ceccarelli Paolo en verwerkt in soepen en salades. Ook het proeven waard is de flan di zucca alla fonduta di formaggi (pompoentaartje met een romige kaassaus).

Laat je daarna verleiden door de ravioli die zijn gevuld met seizoensingrediënten zoals raapstelen en stracchinata, tuinbonen en pecorino of aubergine en buffelmozzarella. Om de uitgesproken, pure smaken helemaal voor zich te laten spreken, is de afwerking simpel, vaak met alleen wat boter en kruiden.

Op het menu vind je ook de typisch Umbrische strangozzi, die Livia verwerkt in recepturen met bijvoorbeeld rode kool, pistachenoten, broodkruimels, knoflook en peterselie.

Je hebt al zoveel lekkers op, maar de secondi wil je hier ook niet missen. Livia bereidt bijvoorbeeld Chianina-vlees door het een nacht te laten marineren in kruiden en het te stoven, waarna het bij je op tafel verschijnt met verse polenta. Of wat denk je van preirolletjes met aardappelpuree, gerookte provolone en een geurige kerriesaus?

De secondi worden aangevuld met salades, waaronder een Siciliaanse salade met venkel, olive taggiasche en sinaasappel of een insalata met seizoensingrediënten.

Het dessertmenu is anders dan je wellicht gewend bent, maar des te meer het proeven waard. Het is divers gevuld met onder meer romige semifreddo alla birra, zachte clafoutis alle ciliege of de traditionele galette des rois.

foto: Ristorante Il Moderno

Avverso Ristorante

In een oud straatje achter de kathedraal kun je heerlijk eten bij Avverso Ristorante (Via Bartolo 29). Zodra je het palazzo binnenstapt, word je omgeven door een gezellige ambiance waar contrasten de hoofdrol spelen. Oude stenen gewelven gaan bijvoorbeeld hand in hand met een modern chique inrichting.

Terwijl de bediening je vriendelijk ontvangt, staat chef Giancarlo Egidi in de keuken, waar hij kookt met passie, oog voor detail en een innovatieve touch.

Het restaurant is vooral geliefd om de proefmenu’s. Giancarlo laat zich leiden door de seizoenen en weet de menu’s keer op keer te vullen met verfijnde gerechten. Als je aangeeft vegetarisch of glutenvrij te eten, passen ze in de keuken de gerechten naar je wensen aan.

Wat er dan zoal voorbij kan komen? Denk aan pompoen met een paté met ui en groene appel, fiori di zucca in tempura di riso met tomaatjes, stracciatella en bieslookmayonaise, petto d’anatra met sjalot en aardappel of lamsvlees met doperwtjes, caciocavallo, munt en citroen.

Voor toe is er bijvoorbeeld een semifreddo van de beroemde anijslikeur van Caffè Meletti in Ascoli Piceno en koffie of een cremoso allo zafferano con zuppa di fragola e spugna alla menta. Lekkerissimo!

foto’s: Avverso Ristorante

Ontdek de mooiste plekken van Perugia

De mooiste plekken van Perugia ontdek je in onze speciale City Walk Prachtig Perugia, die eveneens is samengesteld door Saskia van Villa in Umbria en Patricia Blanquart van Guide in Umbria. Treed gauw in het voetspoor van deze dames en geniet van prachtig Perugia!

Download Prachtig Perugia

De Ciao tutti City Walks zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *