Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 tips voor een dagje Spoleto, een van de mooiste steden van Umbrië

Voor veel mensen is Spoleto de mooiste stad van Umbrië. De schitterende fresco’s van de Duomo en het Romeinse theater zijn een bezoek waard, maar er is veel meer te zien en te doen. We tippen in deze blog tien must do’s in (en om) Spoleto.

Bewonder Lippi’s meesterwerken in de Duomo

In de kathedraal van Spoleto, die in de twaalfde eeuw werd gebouwd, schitteren een aantal prachtige fresco’s van Filippo Lippi, die hier ook ligt begraven. In de Duomo bewonder je ook kunstwerken van Annibale Caracci en Pinturicchio.

Spoleto-Umbrie (4) Spoleto-Umbrie (4a) Spoleto-Umbrie (4c) Spoleto-Umbrie (4d)

Bezoek nog meer mooie kerken in Spoleto

De San Salvatore staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als een van de voorbeelden van de Longobardische architectuur in Italië. Een aantal delen van de kerk (waaronder de façade) is sinds de constructie in de vierde eeuw (!) nauwelijks of niet veranderd.

De Sant’Eufemia ligt op een bijzondere plek: namelijk op de binnenplaats van het bisschoppelijk paleis. Zeker voor vrouwen is een bezoek aan deze kerk de moeite waard: het is namelijk de enige kerk in heel Umbrië waar vrouwen in een apart matroneum konden zitten.

Spoleto-Umbrie (3)

Tijdens een bezoek aan de San Gregorio Maggiore mag je de schitterend versierde Cappella degli Innocenti niet overslaan, al houden de andere fresco’s en decoraties in deze kerk je aandacht ook wel even gevangen.

De San Pietro, die even buiten het centrum ligt, is van iets jonger datum; deze kerk werd in de vijfde eeuw gebouwd. Vooral de voorgevel is een waar spektakelstuk.

Bewonder bijzondere bruggen

De absolute blikvanger van Spoleto is de Ponte delle Torri, het Romeins uitziende aquaduct dat maar liefst een afstand van tweehonderddertig meter en een hoogte van tachtig meter overbrugt. Helaas is de Ponte delle Torri nog altijd gesloten vanwege onderhoud.

Spoleto-Umbrie (1)

Vlak bij de San Gregorio Maggiore vind je de Ponte Sanguinario, de ‘Bloederige Brug’, die inmiddels deels is overwoekerd. Deze brug dankt zijn naam aan het feit dat hier de afgehakte hoofden van martelaren vanaf werden gegooid, de diepte in. Gelukkig is aan deze praktijk al lang een einde gekomen, maar de naam van de brug is altijd gebleven…

Haal een lekker ijsje

Een heerlijke gelato haal je in Spoleto bij Gelateria Crispini (Viale Trento e Trieste 29). Alessandro Crispini won in 2017 zelfs de Gelato World Tour met zijn pistache-ijs – en het is nog steeds een van de lekkerste pistachebolletjes die we ooit aten (en we proefden er heel wat)! Voor de liefhebbers is er ook een heuse Pistacchieria Crispini (Via Palazzo dei Duchi 2).

foto: Gelateria Crispini

Ga op bezoek bij een Romeinse familie

Met een beetje fantasie ontwaar je in de Casa Romana, een ruïne van een Romeinse domus uit de eerste eeuw, het woonhuis dat het ooit was. Waarschijnlijk was dit het huis van Vespasia Polla, de moeder van Vespasianus, die in Norcia werd geboren en veel grond beheerde in de regio Norcia-Spoleto. Je kunt nog altijd de schitterende vloermozaïeken bewonderen, het atrium en het impluvium, met een grote put eronder, het triclinium (met mooie stukjes van  fresco’s) en de binnentuin, waar nog enkele zuilen overeind staan.

Casa-Romana-Spoleto Casa-Romana-Spoleto-2

Bewonder nog meer Romeinse resten

Het Teatro Romano, dat deel uitmaakt van het Museo Archeologico Nazionale, aanschouw je eigenlijk het beste vanaf het Piazza della Libertà. Van bovenaf zie je prachtig hoe de tribunes zich om het toneel scharen.

Spoleto-Umbrie (6)

Ook bijzonder is de Arco di Druso, een Romeinse poort die ooit toegang gaf tot het forum, maar die nu deels wordt opgeslokt door een aantal huizen.

Spoleto-Umbrie (7)

Wandel naar de Rocca Albornoziana

Hoog boven het centrum van het stadje ligt de Rocca Albernoz, een kasteel dat is gebouwd in opdracht van de paus. Het heeft, zeker op grijze dagen, een nogal angstaanjagende aanblik – niet gek als je weet dat het lange tijd heeft dienst gedaan als gevangenis. Nu is er een museum in gehuisvest met alles wat je maar wil weten over de geschiedenis van Spoleto.

Spoleto-Umbrie (12) Spoleto-Umbrie (5)

Schuif aan bij ‘de gek’

Voor lunch of diner strijk je neer bij L’Osteria del Matto (Vicolo del Mercato 3), waar Filippo en la mamma de scepter zwaaien. La mamma hanteert de pollepel in de keuken en tovert de lekkerste gerechten tevoorschijn, terwijl Filippo er zorg voor draagt dat alle borden op tafel komen. Als het niet al te druk is, schuift hij graag aan voor een praatje. Na een lunch of diner heb je er twee vrienden bij!

Osteria-del-Matto-Spoleto

Festival dei Due Mondi

Ben je in de zomer in Spoleto (eind juni, begin juli), dan val je met je neus in het Festival dei Due Mondi, het Festival van de Twee Werelden. Een muziekfestival met verschillende voorstellingen: toneel, dans, muziek, literatuur, beeldende kunst… Niet alleen van Italiaanse artiesten, want zoals de naam al doet vermoeden, is het festival een symbolische ontmoeting tussen twee werelden, die van de Italiaanse en die van de buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, cultuur.

57 Festival Dei 2 Mondi

Olijvenkoningin Trevi

Ten noorden van Spoleto vind je het dorpje Trevi, dat zich in het groen van de olijfgaarden lijkt te hebben genesteld. Het dorp wordt niet voor niets la regina degli olivi, de olijvenkoningin, genoemd. De olijfolie zou een van de beste van heel Italië zijn!

Trevi-Umbrië

Ontdek nog meer moois in Umbrië

In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim driehonderd pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

 1. wij zouden graag specials boeken van 5,95 vanuit België , maar het lukt ons niet.

  Help ons!

 2. nog een vraagje?

  Ik las ergens in een van de blogs over ” cirkels in Toscane. jammer genoeg kan ik het niet meer terugvinden.

  Kan je me helpen?

 3. Ciao André,
  het kan vanuit België ook echt gewoon, met betaling via PayPal of Bancontact.
  Het lukt heel veel van jullie landgenoten, dus jullie vast ook.
  Anders mag je me mailen, dan stuur ik je alle betaaldetails voor een overschrijving.

 4. I scream in spoleto is er niet meer. Jammer had me er op verheugd maar het was een leuke wandeling ernaartoe

 5. Ah wat zonde! Maar fijn dat je het even laat weten, ik heb ‘m vervangen door een andere favoriet.

 6. pracchtig hoe je Spoleto beschrijft… de eerste ontmoeting was helemaal umbria zoals we nog nooit hadden gezien
  de dom is prachtig maar ook de San Gregorio Maggiore dank je wel voor je inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *