Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek vijf bijzondere borghi più belli in de Dolomieten

Verscholen in het prachtige berglandschap van Trentino liggen veel oude dorpjes met sfeervolle straatjes, fotogenieke hoekjes en een onschatbare erfenis aan tradities. Een aantal van deze dorpen staat op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

We tippen er vijf, waar je lokale tradities ontdekt die de tand des tijds hebben overleefd. Wandel door smalle steegjes, bewonder de authentieke architectuur en proef van de lokale specialiteiten!

Mezzano

Mezzano ligt aan de voet van de Pale di San Martino. Het is een typisch dorpje in de Valle di Primiero, met prachtige artistieke houten architectuur en uitzicht op de Dolomieten.

De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, waardoor het dorp een soort levendig openluchtmuseum is waar je verschillende themaroutes kunt wandelen, met op bijna elke hoek een nieuwe verrassing om vast te leggen.

Bewonder bijvoorbeeld de typische fonteinen uit het dorp, de lisiera’s (lokaal dialect voor washuis), een van de vele moestuinen of de verschillende hooizolders (tabià in het dialect).

Een aanrader is ook Cataste & Canzei; een beroemd pad dat je langs een permanente tentoonstelling van artistieke houtconstructies leidt, waarbij je tegelijkertijd alle interessante plekken van het dorp aandoet.

Bezoek zeker ook San Giovanni, waar een Alpenkerkje staat dat in 1512 is gebouwd met een legaat van de notaris Ugolino Scopoli. Met datzelfde legaat kregen alle boeren een gratis maaltijd op de feestdag van de beschermheilige.

Wandel ook naar de Val de Stua, met uitzicht op het natuurlijk amfitheater van de Pale di San Martino, en de Val Noana met zijn woeste bergkloven, watervalletjes en het stuwmeer, dat vanaf de erboven gelegen grote weiden te zien is.

Bij Caseificio di Primiero kun je de beroemde tosèla kopen, een verse kaas die typisch is voor dit gebied. Meer trek? Schuif dan aan bij Ristorante La Lontra. Meer tips vind je op de website van Mezzano Romantica.

foto’s: Mezzano Romantica

Vigo di Fassa

Het bergdorpje Vigo di Fassa ligt in Val di Fassa. Dankzij de hoge en zonnige positie heb je hier een prachtig uitzicht over de hele vallei.

Hoewel het dorp in 1921 bijna werd verwoest door een enorme brand, heeft het zijn typische landelijke aspect behouden, dat met name ook in het nabijgelegen Tamion te zien is. In dit dorpje, tussen de huizen met de oude schuren, staat een kleine kerk die is gewijd aan de Heilige Drie-eenheid. Het gotische Santa Giuliana-kerkje is een van de oudste in de vallei.

Een aanrader is het Ladin Museum, waar je meer ontdekt over de unieke Ladinische traditie en de verspreiding ervan. Ook de moderne kabelbaan die je naar de Ciampedie vallei (op tweeduizend meter hoogte) brengt, mag je niet missen, met name vanwege het uitzicht op de Dolomieten dat je eenmaal boven hebt.

Kaasliefhebbers proeven in Vigo di Fassa van de Cher de Fascia en Puzzone di Moena, bijvoorbeeld bij Ristorante El Tobià of bij het met een ster bekroonde L Chimpl in het dorpje Tamion.

San Lorenzo in Banale

San Lorenzo in Banale parelt aan de voet van de Brenta Dolomieten, vlak bij het Lago di Molveno. Net buiten het dorp leiden verschillende routes naar het Parco Naturale Adamello-Brenta, het grootste natuurpark van Trentino.

San Lorenzo in Banale is ontstaan na de fusie van zeven piepkleine dorpjes: Berghi, Pergnano, Senaso, Dolaso, Prato, Prusa en Glolo.

Begin je bezoek aan het dorpje bij het Casa del Parco C’era una volta… (‘Er was eens…’). Dit museum heeft alle verhalen uit dit gebied verzameld, zodat je op een leuke manier meer te weten komt over de streek.

Wandel ook naar het nabijgelegen theater, dat gevestigd is in een voormalige kerk, die is gerestaureerd door de inwoners van het dorp.

De specialiteit van San Lorenzo in Banale is de ciùiga, gezouten vlees dat wordt gemaakt door het mengen van varkensvlees met gekookte rapen. Proeven kan bij Ristoro Dolomiti di Brenta, bij de toegang tot de Val d’Ambièz.

foto’s: Visit Trentino & Visit Dolomiti Paganella

Rango

In het hart van Rango vind je een droomdecor van poorten, portici, trappetjes, kelders, fonteinen, stenen muren, geplaveide straten en huizen van kooplieden en herders, die lang vervlogen tijden doen herleven. Je voelt de historie met elke stap die je hier zet.

Het kleine, bijna uitgestorven dorpje telt slechts zo’n honderdvijftig inwoners. Je vindt er ook het Museo della Scuola, het schoolmuseum, dat je even mee terugneemt naar de tijd van houten schoolbanken, kroontjespennen en eerste leesboekjes. Meer tips vind je op de website van Borgo di Rango.

De specialiteit van Rango zijn de kleine langwerpige Noci del Bleggio, walnoten met een dunne schelp. Ze hebben een aangename, ietwat kruidige smaak en worden verwerkt in taarten, brood, likeur en soms in salami.

Bij Osteria Catenaccio en andere restaurants in de omgeving van Rango vind je niet alleen gerechten op basis van deze noten, maar ook andere specialiteiten, zoals de door Slow Food beschermde ciuìga, kazen, aardappelen, luganega (worst) en uitstekend varkens- en rundsvlees.

Met Kerstmis wordt Rango omgetoverd tot een sfeervol kerstdorpje, met een gezellige kerstmarkt waar je heerlijke delicatessen en mooie snuisterijen kunt kopen.

foto’s: Mercatini di Natale Rango

Canale di Tenno

Dit dorpje, dat op slechts enkele kilometers van het Gardameer ligt, is doordrenkt van geschiedenis. In het doolhof van huizen die met elkaar verbonden zijn door karakteristieke stenen bogen en smalle met oude keien geplaveide steegjes, vind je ambachtelijke werkplaatsen en typische buurtwinkels.

Een van de interessantste plekken om te bezoeken is Casa degli Artisti – Giacomo Vittone, waar van maart tot december tentoonstellingen en artistieke evenementen plaatsvinden.

De oorspronkelijk in Turijn geboren schilder Giacomo Vittone (1898-1995) was zo verliefd op Canale di Tenno dat hij er deze ontmoetingsplaats voor buitenlandse kunstenaars oprichtte. Het is nog altijd een mooie verzamelplaats voor schilderijen, beelden, tekeningen en keramiek, een collectie die perfect samengaat met de sprookjesachtige straatjes.

De keuken van Canale di Tenno staat bekend om zijn carne salada, gezouten en gekruid rundvlees dat je zowel rauw als gekookt kunt eten met fasoli, bonen.

Een ander streekgerecht is polenta e peverada, op basis van maïsbloem, broodkruimels en gepeperde vleesbouillon, geserveerd met een laagje Grana Padano en cotechino, gekruide varkensworst.

Je vindt hier ook een hoge kwaliteit extra vergine olijfolie, witte wijn, grappa, honing en kastanjes. Wil je genieten van al deze lekkere gerechten? Dat kan bijvoorbeeld bij Trattoria Piedicastello of Ristorante Antica Croce.

foto’s: Ristorante Antica Croce

In de zomer, tijdens de eerste twee weken van augustus, vindt in Canale di Tenno het evenement Rustico Medioevo plaats, een festival met folkloristische en historische spelen en optochten. Rond kerst kun je er de jaarlijks terugkerende traditionele kerstmarkt bezoeken.

Dicht bij Canale di Tenno ligt het Lago di Tenno, een van de schoonste meren in deze streek, met een bijzonder mooie kleur blauw. Het meer is niet groot, dus je wandelt er makkelijk omheen – met als beloning een heerlijke duik!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *