Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Porziuncola – de kleine kapel in de Santa Maria degli Angeli bij Assisi

Even buiten Assisi vind je de Santa Maria degli Angeli, een kerk die een kleiner juweeltje omvat: La Porziuncola, de kapel waar de heilige Franciscus vaak kwam om te bidden.

foto: Umbria Tourism

Toen Franciscus het kerkje begin dertiende eeuw in zeer verwaarloosde staat aantrof, besloot hij het eigenhandig op te knappen. In 1210 schonk de abt van de Abdij van Benedictus van Subasio hem het kapelletje, als beloning voor zijn restauratiewerkzaamheden.

Franciscus besloot deze plek, op een stuk land dat bekend stond als Portiuncula (‘klein stuk land’), tot zijn thuis te maken en samen met zijn medebroeders te gebruiken om te bidden. Eromheen ontstond een kleine gemeenschap.

Op 2 augustus 1216 werd de kapel officieel ingewijd, door de bisschop van Assisi. Daarna groeide het aantal broeders dat zich rondom Franciscus schaarde snel. Op 30 mei 1221 belegde men de eerste vergadering van een beweging die zou uitgroeien tot de Franciscaner orde.

Vijf jaar later blies Franciscus hier zijn laatste adem uit, waarna La Porziuncola een steeds populairdere bedevaartsplaats werd.

Om al die gelovigen plaats te kunnen bieden om te bidden, startte men in 1569 met de bouw van de Santa Maria degli Angeli, een grote kerk die over de kleinere Porziuncola-kapel heen werd gebouwd. In 1679 werd deze kerk voltooid en stroomden nog meer pelgrims toe. In 1909 werd de kerk door paus Pius X benoemd tot basiliek, waarmee La Porziuncola officieel een pauselijke kapel werd.

In de basiliek bewonder je onder meer een majolica beeld van Franciscus, dat is gemaakt door de Toscaanse kunstenaar Andrea della Robbia, en kleurrijke fresco’s in de Cappella del Roseto.

De grootste parel blijft echter La Porziuncola. De schildering op de façade dateert van 1829 en is van de hand van de Duitse schilder Friedrich Overbeck. Aan de rechterzijde van het kapelletje zie je deels nog fresco’s uit de vijftiende eeuw, met een Madonna met kind die tussen de heiligen Franciscus en Bernardinus in staan.

Op de achterzijde van de kapel schilderde Perugino de kruisiging, maar helaas is een groot deel van deze voorstelling verloren gegaan.

Binnen in het kapelletje wordt je aandacht meteen getrokken door het kleurrijke altaarstuk van Ilario da Viterbo, een priester die in vijf werken het verhaal vertelt van de vergeving van Assisi.

Ook een kijkje nemen bij La Porziuncola? Je vindt de kleine kapel in de Santa Maria degli Angeli, aan het Piazza Porziuncola in Santa Maria degli Angeli, vlak bij Assisi.

In de buurt vind je ook het kleine Franciscaner klooster Eremo delle Carceri, verborgen tussen de dichte eikenbossen op de hellingen van de Monte Subasio. Het gebouwencomplex werd gesticht op de plaats waar Franciscus stilte zocht om in rust te kunnen bidden en werd gebouwd door zijn volgelingen, met name door de heilige Bernardinus van Siena.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *