Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x de lekkerste tiramisù in Treviso

Savoiardi die in sterke espresso zijn gedoopt, mascarponecrème en cacao – dat zijn de ingrediënten voor het bekendste en populairste dessert uit de Italiaanse keuken: tiramisù.

Dit voorjaar waren we in Treviso, in de regio Veneto, volgens de overlevering de bakermat van de tiramisù, en proefden we heel veel romige versies om voor jullie een Tiramisù Top Tien te kunnen samenstellen.

De oorsprong van de tiramisù

Er bestaan veel verschillende verhalen over de oorsprong van tiramisù. Volgens een van die verhalen werd tiramisù voor het eerst geserveerd in Treviso. Een van de locals die we er spraken, vertelde dat het een idee was van een van de plaatselijke puttane, hoeren, die het dessert bedacht zou hebben.

Daar zou de naam ook nog naar verwijzen: tira mi su, ‘trek me omhoog’. Door de suiker in het toetje kregen de mannen die de hoeren bezochten, namelijk meteen weer energie voor een volgende ronde.

Ook de keuken van het inmiddels beroemde restaurant Le Beccherie in Treviso claimt dat de tiramisù daar is uitgevonden. Dat is dus de eerste plek waar je in Treviso moet aanschuiven voor een schaaltje tiramisù, maar we tippen ook negen andere plekken waar je tongstrelende tiramisù kunt eten in Treviso. Buon appetito!

Le Beccherie

Le Beccherie (Piazza Ancilotto 9) is the place to be voor de enige echte tiramisù. Want hoewel de eer door meerdere plaatsen wordt opgeëist, weten ze het hier meer dan honderd procent zeker: de tiramisù is uitgevonden in Treviso, en wel in de keuken van restaurant Le Beccherie.

Het was chef patisserie Roberto Lolì Linguanotto die het in 1962 voor het eerst maakte. Hij werkt er inmiddels niet meer, maar het restaurant bestaat nog altijd. Een levensgroot bord met het hele tiramisu-verhaal, van de ontstaansgeschiedenis tot nu, staat bij de ingang.

Als de smaak en de presentatie een aanwijzing zijn voor de authenticiteit, is er weinig reden voor twijfel… Wil je thuis ook genieten van de tiramisù van Le Beccherie? Hun authentieke recept vind je via deze link.

foto’s: Le Beccherie

Antica Pasticceria Nascimben

Al sinds 1865 is Antica Pasticceria Nascimben (Viale Luigi Luzzatti 15) dé plek voor de lekkerste gebakjes en andere zoetigheden. Alberto is de derde generatie die met de handen in het deeg staat.

Samen met zijn zus Anna bakt hij allerlei dolci met ingrediënten van kleine producenten uit Treviso en de directe omgeving. Een van hun beroemdste lekkernijen is de tiramisù, die je tijdens een speciale tiramisù-workshop ook zelf kunt leren bereiden.

Alberto gebruikt het klassieke recept met savoiardi (of pan di spagna), mascarpone, ei, suiker en koffie. Hij voegt een beetje slagroom toe om de mascarponecrème net iets lichter te maken.

foto’s: Antica Pasticceria Nascimben

Trevissù

Aan het Piazzetta Torre Treviso openden Alberto en Anna ook een kleinere bar-pasticceria met tiramisù in de hoofdrol: Trevissù. Je kunt drie verschillende varianten proeven: de klassieke tiramisù, tiramisù met rum en vegan tiramisù.

foto: Trevissù

Tearamisù Room

Tearamisù Room (Via Inferiore 18) is een kleine oase van rust in hartje Treviso, waar je ontspannen geniet van een kopje thee en natuurlijk van tiramisù. Deze zoete lekkernij wordt gemaakt in de keuken van Trattoria Toni del Spin, naar traditioneel recept, maar soms ook geserveerd in eigentijdse varianten, zoals de moccamisù en de matchamisù.

foto’s: Tearamisù Room

Trattoria Toni del Spin

Ook bij Trattoria Toni del Spin (Via Inferiore 7) zelf staat de tiramisù natuurlijk op de kaart, naast heel veel andere klassiekers uit de regio Veneto.

Houd zeker wat ruimte over voor deze dolce, want dit is een van de lekkerste variaties die we in een restaurant geserveerd kregen!

Locanda Ponte Dante

Bij Locanda Ponte Dante (Piazza Garibaldi 6) maakt eigenaar Giuseppe de klassieke tiramisù, met een stevige doch delicate mascarponecrème. Je kunt ervan genieten als toetje, na een lunch of diner, maar je mag ook alleen aanschuiven voor een portie tiramisù mét een van de mooiste panorama’s van heel Treviso.

foto’s: Locanda Ponte Dante

Ristorante Al Fogher

Bij Ristorante Al Fogher (Viale Repubblica 10) moet je de Tiramisù Coppa Imperiale proeven. Volgens eigen zeggen werd hier in 1950 al tiramisù geserveerd, ter ere van het bezoek van de koningen van Griekenland.

De oma van de huidige eigenaren zou savoiardi, espresso en mascarpone hebben verwerkt in de zogenaamde Coppa Imperiale, die hier nog altijd volgens het traditionele recept van nonna geserveerd wordt.

foto: Ristorante Al Fogher

Ristorante Antica Torre

De tiramisù van Ristorante Antica Torre (Via Inferiore 55) heeft een klinkende bijnaam: Un Napoletano a Treviso. Voor de tiramisù gebruikt men namelijk naast mascarponeschuim en koffie van een van de traditionele Venetiaanse koffiebranders ook stukjes torta caprese.

foto: Ristorante Antica Torre

Gelateria Dassie

Zin in gelato al tiramisù, een ijsje met tiramisù-smaak? Dan moet je bij Gelateria Dassie zijn (Via Sant’Agostino 42), waar Stefano Dassie de lekkerste ijssmaken maakt. Een cono, hoorntje, met een bol tiramisù mag tijdens je bezoek aan Treviso niet ontbreken!

foto’s: Gelateria Dassie

Taste Coffee & More

Bij Taste Coffee & More (Vicolo Trevisi 16-21) geniet je op een van de meest pittoreske plekjes van Treviso van een lekker kopje koffie, waarbij eigenaren Elisa en Fabio in het weekend ook tiramisù serveren, bereid met een van de vele koffiesoorten uit hun assortiment.

foto’s: Taste Coffee & More

Tiramisù World Cup

Wist je dat er ook een Tiramisù World Cup bestaat? Elk jaar is Treviso het toneel van dit WK tiramisù maken. Vorig jaar won Stefano Serafini uit Bassano del Grappa de beker in de categorie Ricetta Originale, terwijl het lekkerste Ricetta Creativa van Elena Bonali uit het Belgische Brasschaat was.

Het recept voor de tiramisù van Stefano Serafini, met de naam Principessa Elena, vind je hier, dat van Elena – voor tiramisù met prosciutto en meloen – vind je via deze link.

foto’s: Tiramisù World Cup

In 2022 vindt de Tiramisù World Cup plaats op 7, 8 en 9 oktober. Op het moment van schrijven zoekt men nog tiramisùtesters (zie deze link)…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *