Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Casina Vanvitelliana in Bacoli – Vanvitelli’s huis op het water

Het lijkt een foto uit een sprookjesboek, dit huisje op het water. Je kunt het huisje – dat een Nederlands tintje heeft – echter met eigen ogen bewonderen, en wel in Bacoli, even buiten Napels, op de Campi Flegrei. We nemen je er in deze blog alvast even mee naartoe, aan de hand van een aantal schitterende foto’s.

Luigi Vanvitelli, alias Lodewijk van Wittel, werd op 12 mei 1700 geboren in Napels, als zoon van de Nederlandse Casper van Wittel, die vanuit Amersfoort naar Italië emigreerde. Casper van Wittel maakte furore als schilder, waarbij hij in Italië al snel de naam Vanvitelli kreeg.

Zijn zoon was net zo creatief, al uitte Luigi / Lodewijk dat anders. Hij volgde in Rome een opleiding tot architect, waarna hij een aantal schitterende projecten ontwierp, zoals de Mole Vanvitelliana in Ancona (Le Marche). Hij stond in een goed blaadje bij de koning van Napels en begon op zijn verzoek aan de bouw van het enorme Palazzo Reale in Caserta.

Hij brak eveneens zijn hoofd over een nieuw watersysteem om de fonteinen en watervallen in de tuin van het paleis van water te voorzien, met het Acquedotto Carolino als resultaat.

Vanvitelli tekende ook voor het Palazzo Reale in Napels zelf, aan het Piazza del Plebiscito, en voor de galerij aan het Piazza Dante. In Rome zorgde hij voor het behoud van de koepel van de Sint-Pieter, toen men zich grote zorgen maakte omdat de koepel een aantal flinke barsten toonde.

In Bacoli, even buiten Napels, zorgde Luigi Vanvitelli voor de aanleg van het Lago Fusaro, dat nog altijd slechts van de zee wordt gescheiden door een dunne strook land, in een gebied dat in opdracht van de koninklijke familie Bourbon werd omgetoverd tot een jacht- en visreservaat.

Luigi’s zoon Carlo hielp zijn vader, na eerder al assistentie te hebben verleend in Caserta en in Napels, ook hier. Hij ontwierp een prachtig houten huisje in het meer: La Casina Vanvitelliana. Vanuit dit huisje gingen de Bourbons op jacht in de bossen van Cuma en in de moerassen rondom het meer. Het heeft overal ramen, zodat je aan alle zijden prachtig uitkijkt over het meer.

Onder anderen Wolfgang Amadeus Mozart en Gioacchino Rossini genoten hier van het uitzicht. De vele decoraties van de Duitse landschapsschilder Jakob Philipp Hackert lijken hiermee wat overbodig; je hebt hier alleen maar oog voor het water in alle tinten blauw, zeker rond zonsondergang.

Wil je een kijkje nemen? Je vindt La Casina Vanvitelliana aan het Piazza Gioacchino Rossini in Bacoli (Napels).

Meer lezen over Napels en omgeving?
Bestel dan een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels (via deze link lees je meer over deze kleurrijke reisgids vol tips). Klik hiervoor op onderstaande button en vul je gegevens (en eventueel een gewenste signeertekst) in.

Bestel een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *