Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de pedalen door de proseccoheuvels – de mooiste fietstochten door de wijngaarden

Of je er nu graag op uit gaat met de mountainbike of liever een e-bike huurt om de proseccoheuvels mee te ontdekken, in dit groene Unesco Werelderfgoed in de regio Veneto liggen prachtige fietsroutes voor ciclisti, fietsers, van elk niveau.

Je kunt een rustig toertochtje maken en hier en daar stoppen voor een proseccoproeverij of de grote namen uit de Giro d’Italia achterna fietsen, met als beloning een glas bruisende bubbels.

In dit artikel lichten we een aantal mooie fietstochten uit die Visit Prosecco Hills heeft uitgestippeld. Ook tippen we een paar fijne fietshotels in dit gebied, waar je je fiets veilig kunt stallen en gebruik kunt maken van extra fietsservices.

Op de fiets door de proseccostreek

Visit Prosecco Hills heeft meer dan dertig fietsroutes in de proseccoheuvels uitgestippeld, zowel voor de mountainbike als voor een road- of e-bike. We lichten er een aantal uit, met voor ieder wat wils qua moeilijkheidsgraad en qua ontdekkingen onderweg.

Strada del Prosecco

We beginnen met een fietsroute die je dwars door de proseccoheuvels voert, van Conegliano naar Vittorio Veneto, over de beroemde Strada del Prosecco e Vini dei Colli di Conegliano Valdobbiadene, de oudste wijnroute van heel Italië.

Je fietst langs onder meer Collalbrigo, San Pietro di Feletto, Cozzuolo en Ogliano, met waar je ook maar kijkt golvende rijen wijngaarden, die je heuvelop en heuvelaf vergezellen. Onderweg bewonder je ook de fresco’s van de Pieve bij San Pietro di Feletto.

Deze route, met Conegliano als begin- en eindpunt, is iets meer dan dertig kilometer lang en vooral geschikt met een e-bike. Via deze link vind je alle details.

Strada degli Alpini

Ben je toe aan een uitdaging? Volg dan de Strada degli Alpini, die geheel over steile asfaltwegen voert, met uitschieters met hellingen van zevenentwintig procent. Het doel is de Cima Grappa, op ruim zeventienhonderd meter hoogte.

Je vertrekt vanuit Possagno, dicht bij het geboortehuis van de beroemde kunstenaar Antonio Canova, om vervolgens via de Monte Palon naar de Cima Grappa te klimmen.

Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, maar ook van een aantal historische hoogtepunten, zoals de tempel van Canova en het Sacrario del Monte Grappa.

Deze route is geschikt voor ervaren fietsers. De Strada degli Alpini is ruim twintig kilometer lang en beslaat ongeveer 1700 hoogtemeters. Meer details vind je via deze link.

Route door de Colli Asolani

Deze fietsroute leidt je naar de mooiste plekken van de Colli Asolani, de heuvels rondom het plaatsje Asolo, in een ‘verborgen’ hoek van de regio Veneto. Asolo is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en wordt ook wel ‘de stad van de honderd horizonnen’ genoemd, zoals je in deze blog kunt lezen.

Je ontdekt al fietsend nog meer pittoreske dorpjes. Ook rijd je langs een van de indrukwekkendste villa’s van Palladio, die net als de proseccoheuvels op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Natuurlijk proef je ook van de lekkernijen die in de Colli Asolani worden gemaakt, met onder meer de beroemde kersen van Maser, appels uit Monfumo en de beroemde Asolo Prosecco DOCG.

De route door de Colli Asolani is bijna dertig kilometer lang en vrij vlak. Meer details vind je hier.

Grand Tour Asolo – Monte Grappa

Tijdens deze tweedaagse fietstour op een elektrische mountainbike fiets je niet alleen door de Colli Asolani, maar beklim je ook de Monte Grappa.

De eerste etappe (die bijna veertig kilometer lang is) voert je van het historisch centrum van Bassano del Grappa naar Cornuda, hoog boven de vallei van de Piave.

Vanuit Cornuda ga je op weg voor de tweede etappe, die bijna dertig kilometer lang is. Je trapt terug naar Bassano del Grappa, via de zuidzijde van de Colli Asolani, met onder meer een stop in Asolo.

Strada Cadorna

Volg de historische Strada Cadorna, een van de vijf routes naar de Monte Grappa, waar ervaren fietsers een mooie uitdaging aan hebben. De ruim vijfentwintig kilometer lange route is genoemd naar generaal Luigi Cadorna, de opperbevelhebber van het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Eenmaal boven kun je even bijkomen terwijl je geniet van unieke vergezichten. Onderweg kom je onder meer langs een bronzen monument voor de partigiani, de Caserma Milano (de kazerne die werd gebouwd om onderdak te bieden aan de soldaten die de Grappa moesten versterken) en het Sacrario di Cima Grappa.

Giro del Monte Cesen & Salita del Madean

Een echte uitdaging, deze route van bijna vijftig kilometer en ruim duizend hoogtemeters! Al fietsend geniet je van fantastische uitzichten over de proseccoheuvels en de Prealpi Trevigiane. Alle details vind je via deze link.

Bike Hotels in de proseccoheuvels

Visit Prosecco Hills tipt ook een aantal fijne hotels met extra services voor fietsers, zoals een bewaakte / afgesloten fietsenstalling, oplaadpunten voor e-bikes, de mogelijkheid je fiets te wassen of te (laten) repareren, snelle was- en droogservice voor je fietskleding, fitness, massages, fysiotherapie en/of medische assistentie.

Ook bieden deze hotels meestal de mogelijkheid om e-bikes, roadbikes of mountainbikes te huren, al dan niet met een ervaren gids die met je mee op pad kan (en die meestal Italiaans, Engels en Duits spreekt). Een aantal hotels biedt ook een shuttleservice aan naar de start van een aantal bekende fietsroutes.

Via deze link vind je alle accommodaties waarmee Visit Prosecco Hills samenwerkt. Voor de speciale fietshotels klik je op Bike Hotel voor een actueel overzicht van de hotels waar je als fietser extra goed terecht kunt.

Nog meer activiteiten in de proseccoheuvels

Zoek je naast een fietstocht ook andere activiteiten voor je vakantie in de proseccoheuvels, dan ben je bij Visit Prosecco Hills aan het goede adres. Via deze link vind je onder meer wandelingen, paragliden, Vespatours en andere ervaringen die je bezoek aan de proseccostreek onvergetelijk maken!

met dank aan Visit Prosecco Hills voor een aantal tips en foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *