Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Passeggiata di Sant’Osvaldo (Oswald Promenade) – wandeling hoog boven Bolzano

Je kunt in Bolzano heerlijk struinen door de stad of een wandeling maken langs de rivier de Talvera. In een deel van de brede rivierbedding die in de loop der tijd door de Talvera is uitgesleten, vind je een groen park met uitzicht op Castel Mareccio.

Het park omvat veel bomen, bloemen en planten, maar er zijn ook genoeg groene plekken om lekker te lezen, een dutje te doen of te picknicken.

Als je vanaf de Ponte Talvera vertrekt, bereik je in ongeveer twintig minuten de Ponte Sant’Antonio. Vanaf deze brug kun je weer terugwandelen door het park langs de Talvera, maar de Ponte Sant’Antonio is ook het vertrekpunt voor de Passeggiata di Sant’Osvaldo.

De Passeggiata di Sant’Osvaldo voert je al slingerend over de hellingen van de Monte Tondo, in het noordoosten van Bolzano, naar de wijngaarden van Santa Maddalena.

De route dankt zijn naam aan het laat-romaanse kerkje dat was gewijd aan Osvaldo di Northumbria, dat tijdens een bombardement in 1943 helaas werd vernietigd. Alleen een aantal muren staat nog overeind.

Op een warme septemberochtend is er gelukkig genoeg schaduw op de route. Hier en daar is het namelijk best even klimmen, maar het verrassende, veelzijdige uitzicht dat deze wandelroute biedt, maakt dat je dat snel weer vergeet.

Als je de grootste hoogteverschillen eenmaal overwonnen hebt, loopt het pad vrij vlak, met hier en daar een aantal houten paden langs de rotsen. Ook voor iemand met hoogtevrees goed te doen, want de paden zijn over het algemeen breed.

Je komt al wandelend veel verschillende bomen, planten en bloemen tegen, waaronder cipressen en zelfs fichi d’India!

Hier en daar staan er bankjes langs de route, zodat je even kunt uitrusten en je kunt laven aan het adembenemende uitzicht op Bolzano aan je voeten, met daarachter de eerste toppen van de Dolomieten.

Helaas was tijdens ons bezoek aan Bolzano het laatste deel van de Passeggiata di Sant’Osvaldo afgesloten. In plaats van een lunch tussen de wijngaarden werd het een lunch op het schaduwrijke terras van Ca de’ Bezzi (Batzen Häusl), al meer dan zeshonderd jaar een ontmoetingsplek voor schilders en andere kunstenaars.

Ze staan bekend om hun zelfgebrouwen bier, maar wij houden het na onze ochtendwandeling bij flesjes water en een plank vol lekkere vleeswaren en kazen.

Vergeet na je lunch of biertje bij Ca de’ Bezzi niet om een kijkje te nemen bij de San Giovanni in Villa, een van de oudste maar minst bekende kerken van Bolzano.

De kerk ligt ietwat verstopt tussen de huizen aan de Vicolo San Giovanni, in de wijk Villa (of Dorf), het oudste stukje van Bolzano. Gelukkig verraadt de klokkentoren de aanwezigheid van dit juweeltje.

De San Giovanni in Villa werd in 1180 gewijd door de bisschop van Trento. In de veertiende eeuw kreeg de kerk prachtige fresco’s, die worden toegeschreven aan reizende kunstenaars van de school van Giotto.

We troffen de kerk helaas niet open, maar konden door de ramen wel naar binnen spieken om een glimp op te vangen van de fresco’s.

Even verderop moet je ook even binnenkijken bij de San Giorgio (Via Weggenstein), een kerkje dat toebehoort aan de Duitse Orde. Binnen prijkt een kleurrijke verzameling familiewapens en vlaggen van de leden van de orde. Ook bewonder je hier een van de mooiste altaren van Bolzano, met een altaarstuk dat het verhaal van Sint Joris (San Giorgio) en de draak vertelt.

Wil je meer weten over Bolzano en Zuid-Tirol? Neem dan voor je bezoek aan de stad / streek een kijkje op de website van het ufficio turistico in Bolzano en op de website voor vakanties in Zuid-Tirol.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *