Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De ‘Sixtijnse Kapel van de armen’ in Pisogne (aan het Lago d’Iseo)

Aan de rand van Pisogne ligt, ietwat verscholen, het kerkje Santa Maria della Neve. Aan de buitenkant wijst niets erop dat je binnen een waar spektakel aan fresco’s kunt bewonderen. Als je eenmaal voet over de drempel hebt gezet, zul je met open mond naar de schilderingen van Girolamo Romanino blijven kijken.

De Santa Maria della Neve werd gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw, net buiten het huidige Pisogne, op het kruispunt van de Strada Valleriana, die naar de Alpenpassen leidde, en de weg die naar de toenmalige mijnen en de Val Trompia voerde. Het was een drukke plek en het kerkje werd dan ook goed bezocht.

Daarom besloot men in de jaren dertig van de zestiende eeuw twee kleine portici, galerijen, toe te voegen, om de kerkgangers letterlijk en figuurlijk een warmer welkom te bieden. Ook kreeg het kerkje drie gotische ramen.

Maar dat was niet alles. In 1534 tekende Girolamo Romanino een contract voor het beschilderen van de gehele binnenzijde van de kerk. Hij moest het lijden, de dood en de wederopstanding van Christus vertellen aan de arme en vaak ongeletterde kerkbezoekers.

Romanino liet bijna geen plekje onbenut; niet alleen de wanden maar ook het plafond werd beschilderd. Je wordt als het ware omhuld door zijn sprekende figuren. Je ziet profeten en Sybillen met stroken papier met opschriften die deels in het Latijn en deels in onbegrijpelijke karakters zijn opgetekend, omringd door kleine putti.

Op de achterkant van de voorgevel zie je de kruisiging, op de noordelijke wand prijken de bijbelverhalen over Jezus in de tuin van Gethsémane, Ecce Homo (de woorden die Pontius Pilatus sprak toen hij Jezus na de marteling met de doornenkroon, toonde aan het volk) en de gang naar Golgotha.

Op de zuidelijke muur zie je Jezus’ wederopstanding, de afdaling naar het voorgeborchte (limbo) en zijn hemelvaart. Daarnaast schilderde Romanino ook de maaltijd in het huis van Simon, Jezus die voor Pontius Pilatus staat, de kruisafneming, het wassen van de voeten en het Laatste Avondmaal.

Allemaal zo duidelijk, zo beeldend, dat ook niet-geletterde kerkbezoekers de verhalen meteen konden begrijpen en beleven. Dankzij Romanino is het namelijk net alsof je deel uitmaakt van het verhaal, alsof je midden tussen zijn zo levendig geschilderde figuren staat.

Wil je Romanino’s levensechte frescofiguren bewonderen? Je vindt de Santa Maria della Neve aan de Via della Pace 2. Het kerkje is op dinsdag tot en met vrijdag geopend van 14.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag kun je Romanino’s fresco’s bewonderen van 10.00 tot 18.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *