Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maak een prachtige wijnroute door het land van de Barbaresco

Rondom Alba schittert La Terra dei Quattro Vini, ‘het land van de vier wijnen’: de Barbaresco, de Barbera, de Dolcetto d’Alba en de Moscato d’Asti.

Tijdens deze slow route van circa zeventig kilometer door het land van de Barbaresco proef je met name van deze stoere wijn, maar laat je zeker ook verrassen door de veelzijdigheid aan vini die er bij enoteca’s, cantina’s en osteria’s op de kaart staat.

Van Alba naar Treiso

Vanuit Alba rijd je over de SP3 en de SP321 naar Treiso, op circa vijf kilometer afstand. Treiso zelf is maar een piepklein plaatsje, maar vanuit het dorpje heb je prachtig uitzicht over de wijngaarden.

Voor een culinaire stop houd je halt bij Osteria dell’Unione (Via Alba 1), Trattoria Risorgimento (Viale Rimembranza 14) of La Ciau del Tornavento (Piazza Baracco 7).

Heb je zin in een wijnproeverij? Ga dan langs bij Ca’ del Baio (Via Ferrere Sottano 33), bij Fiorenzo Nada (Via Ausario 12) of bij Cantina Rizzi (Via Rizzi 15). Bij deze laatste cantina wordt een aantal flessen voorzien van bijzondere etiketten, met kleine illustraties van de hand van Enrico Dellapiana.

foto’s: Cantina Rizzi

Ten zuiden van Treiso vind je de Rocche dei Sette Fratelli, een unieke rotsformatie die volgens een lokale legende is ontstaan toen zeven broers niet stopten met werken toen er een processie voorbij trok. Als straf veranderden ze in steen.

Van Treiso naar Barbaresco

Vervolg je weg over de SP138 naar Barbaresco, met zijn kenmerkende torens. Het plaatsje ligt als een soort arendsnest boven de wijngaarden.

De zesendertig meter hoge middeleeuwse toren van de San Giovanni Battista steekt daar nog eens bovenuit. In 1821 werd de toren van zijn dak ontdaan, toen men boven op de toren een vreugdevuur ontstak als welkom voor koning Vittorio Emanuele I.

Op het centrale plein prijkt een grote meridiaan, die in 1999 werd gerealiseerd als dank aan de vruchtbare grond die zich rondom Barbaresco uitstrekt.

In het vroegere klooster van San Donato vind je de Enoteca Regionale del Barbaresco, waar je sinds 1986 kunt proeven van de oogst van die vruchtbare grond. Hier worden namelijk circa honderdtwintig verschillende Barbaresco’s geschonken.

foto’s: Enoteca Regionale del Barbaresco

Nog meer wijn proeven kan in en om Barbaresco bij de coöperatie Produttori del Barbaresco (Via Torino 54), Gigi Bianco (Via Torino 63), Cantina del Pino (Strada Ovello 31), Cascina Roccalini (Località Roccalini 12), Giuseppe Cortese (Strada Rabaja 80), Marchesi di Grésy (Strada della Stazione 21), Serafino Rivella (Località Montestefano 6) en Albino Rocca (Strada Ronchi 18).

foto’s: Cantina del Pino

Lekker eten kan in Barbaresco onder meer bij Trattoria Antica Torre (Via Torino 71), een authentieke trattoria waar je klassieke Piemontese gerechten als vitello tonnato, tajarin, ravioli del plin en konijn kunt bestellen.

Andere aanraders zijn het wat chique (en vrij prijzige) Antinè (Via Torino 16) en Rabayà (Strada della Stazione 12), dat naast een mooi panoramaterras ook een aantal kamers heeft voor als je wil blijven slapen.

foto’s: Rabayà

Van Barbaresco naar Neive

Vanuit Barbaresco rijd je naar Neive, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Bezoek er zeker de Arciconfraternita di San Michele, met op het kerkportaal schitterend gebeeldhouwde symbolen van de rechten van de mens.

Het oudste huis van Neive is Casa Cotto, dat werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw. Het behoorde ooit toe aan een rijke bankiersfamilie en had zelfs een toren, die helaas verloren is gegaan.

Uit dezelfde periode dateert de Torre dell’Orologio. Een andere toren behoorde tot het Benedictijner klooster Santa Maria del Piano, waar helaas niets meer van rest.

Een echt juweeltje is Casa Bongioanni, met tal van fresco’s en unieke decoraties. Bijzonder zijn ook de twee kapellen, gewijd aan San Rocco en San Sebastiano. De Cappella di San Rocco heeft zelfs een portico en een klokkentoren.

Een bizarre bezienswaardigheid vind je op het kerkhof, niet ver van het historisch centrum. Hier creëerde Carlo Biscarra, een beeldhouwer uit Turijn, de neogotische Cappella Riccardi Candiano, een graftombe met een gevel die is geïnspireerd op de gevel van de Duomo van Chivasso.

Een goed glas wijn drink je bij L’Aromatorio (Piazza Negro 4), dat ook een osteria en een bed & breakfast omvat, of bij Al Nido della Cinciallegra (Via Cocita 1).

foto’s: Al Nido della Cinciallegra

Bezoek in Neive zeker ook de cantina van het Palazzo dei Conti di Castelborgo. Nog meer wijn proeven kan bij Piero Busso (Via Albesani 8), Cantina del Glicine (Via Giulio Cesare 1), Castello di Neive (Via Castelborgo 1), Fratelli Cigliuti (Via Serraboella 17), Collina Serragrilli (Via Serragrilli 30) en Punset (Via Zocco 2).

foto’s: Piero Busso

In oktober wordt er in Neive een wijnfeest gevierd. De bijzonder smakelijke wijnen vloeien dan nog rijkelijker dan anders. Bierliefhebbers proeven van het bijzondere bier dat wordt gebrouwen bij Birrificio Citabiunda (Via Moniprandi 1, Frazione Bricco).

Onze favoriete restaurants zijn Agriturismo Carlincarlota (Via Borio 6), Cantina del Rondò (Via Fausoni 7), La Luna nel Pozzo (Piazza Italia 23) en Donna Selvatica, dat deel uitmaakt van Locanda di Charme Borgo Vecchio (Via della Roccas 13).

Van Neive naar Mango

Rijd door het modernere stukje Neive voor je, opnieuw omringd door wijngaarden, koers zet naar Mango. Het bekendste monument van dit gehucht is het barokke Castello dei Marchesi di Busca, dat dienst deed in de tijd dat Alba en Asti vaak strijd voerden over de streekgrenzen.

Tegenwoordig biedt het kasteel onderdak aan de Enoteca regionale Colline del Moscato. Je kunt er proeven van meer dan honderd verschillende soorten Moscato d’Asti, waaronder ook passito’s en grappa’s.

Van Mango naar Santo Stefano Belbo

Vanuit Mango slinger je naar Santo Stefano Belbo, waar je bij Relais San Maurizio, een luxe verblijf in een voormalig klooster. Het interieur van de kloosterkapel is net als bij de Cappella del Barolo door David Tremlett van een nieuw jasje voorzien.

foto’s: Relais San Maurizio

Andere bezienswaardigheden in Santo Stefano Belbo zijn het Santuario della Madonna della Neve (op de top van de Moncucco) en de Fondazione Cesare Pavese (Piazza Confraternita 1).

Cesare Pavese (1908-1950) was een van de beroemdste schrijvers uit Piemonte. Op het hoogtepunt van zijn roem, na ontvangst van de Premio Strega (de belangrijke literaire prijs van Italië), maakte hij een eind aan zijn leven.

Je komt overal in het dorp plekken tegen uit zijn boeken, maar zijn geboortehuis ligt net even buiten Santo Stefano Belbo, aan de provinciale weg naar Canelli. Voor een thematische rondleiding kun je contact opnemen met de Fondazione Cesare Pavese, die ook elke zomer een literair festival organiseert.

Genieten van een glas wijn in Santo Stefano Belbo kan bij de Ape Wine Bar, met naast heerlijke wijn ook veel ander lekkers op de kaart.

foto’s: Ape Wine Bar

Proeven kan ook bij Cantina Piero Gatti (Via Moncucco 28), Fratelli Grimaldi (Località San Grato 7) en Mongioia (Frazione Valdivilla 40).

Van Santo Stefano Belbo naar Cossano Belbo

Even buiten Santo Stefano Belbo vind je het Museo a Cielo Aperto di Camo, met veelzijdige kunstwerken in de openbare ruimte.

foto’s: Museo a Cielo Aperto di Camo

Van daaruit rijd je naar Cossano Belbo, met de Mulino Marino (Via Caduti per la Patria 41), een watermolen waar de inmiddels derde generatie van de familie Marino biologisch graan verwerkt tot bloem. Je kunt de molen op afspraak bezoeken.

foto’s: Mulino Marino

Een bezoekje waard is de San Bovo. Ook kun je te voet omhoog wandelen, naar het Santuario della Rovere, met prachtig uitzicht over de omliggende wijngaarden.

Van Cossano Belbo naar Alba

Voor je terug naar Alba gaat, rijd je over de SP592 en de SP429 (de weg die vroeger werd aangeduid als ‘het muilezelpad van de Langhe’) naar Borgomale.

In dit burchtdorpje kun je in de gemeentelijke enoteca nog twee crutin (het lokale dialect voor kelderruimte) zien; eentje die dienst deed als wijnkelder en eentje die werd gebruikt als opslagplaats gevuld met sneeuw (zodat men voedsel langere tijd koel kon bewaren). Via San Rocco en Ricca rijd je over de SP429 naar Alba, voor de finale van deze slow tour.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Wat een mooie route door Piemonte met die prachtige heuvels met vergezichten en kastelen. Wijnranken, zover je kunt kijken! Geweldige dorpjes en heerlijke Enoteca’s en restaurantjes!

    We hebben gretig gebruik gemaakt van je tips in de blog over Piemonte Saskia ! Dank je wel

  2. Grazie Marion!

  3. Hoi Saskia,

    Langs gaan bij Ada Nada kan natuurlijk ook. Een fantastische wijnmaker en nog betaalbaar ook.

  4. Superleuke route met mooie dorpjes en prachtig uitzicht. Wij zijn ook naar Ada Nada in Treiso geweest voor een proeverij echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *