Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Trajanus, optimus princeps

In het jaar 98 gebeurde er iets bijzonders in het Romeinse rijk: voor het eerst kwam een niet-Italiaanse keizer aan de macht. Marcus Ulpius Nerva Traianus Augustus is zijn officiële naam, maar wij kennen hem het best als Trajanus. Vandaag op Ciao tutti een klein eerbetoon aan een grote keizer, die op 9 augustus van het jaar 117 zijn laatste adem uitblies.

Zuil-van-Trajanus

Vreemde keizer
Trajanus kwam uit Italica, een plaatsje in Spanje. Zijn weg naar de troon liep, zoals dat inmiddels gebruikelijk was in Rome, via een adoptie. De zittende, wat onzekere keizer Nerva nam hem als adoptiefzoon op in de familie. Die adoptie had Trajanus helemaal aan zichzelf te danken: hij bouwde een glansrijke militaire carrière op, nog voordat hij de politieke ladder beklom en de gebruikelijke ambten doorliep. Voor Nerva was een alliantie met deze populaire generaal meer dan welkom.

Optimus princeps
De troonopvolging verliep dus relatief rustig: zowel de afzwaaiende keizer als het volk had vertrouwen in de man met die lange staat van dienst. Precies die rust en dat vertrouwen zouden de regeringsjaren van Trajanus meer en meer gaan kenmerken. Sinds Augustus was er zelfs niet meer een keizer geweest die zo populair was en zo’n goede naam had bij het volk als Trajanus. De regering van Trajanus (98-117) werd de nieuwe standaard waartegen toekomstige regeringen werden afgewogen. In zijn bijnaam schuilt misschien nog wel de beste opsomming van de populariteit van Trajanus: optimus princeps, oftewel ‘de beste leidsman’.

Trajanus in Rome
De optimus princeps liet, net als vrijwel elke keizer, zijn sporen na in de hoofdstad. Een aantal van de monumentale bouwondernemingen van Trajanus hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog dagelijks door duizenden toeristen bewonderd. Waar kom je Trajanus’ erfenis nog tegen in Rome? Dit zijn de bekendste plekken:

  • De markten van Trajanus

In het hart van Rome, vlak bij Piazza Venezia, vind je het forum en de markten van Trajanus. Enkele jaren geleden opende het museum van de mercati di Traiano, een geweldige plek om het forum van Trajanus en andere keizerfora beter te leren kennen. Bovendien is dit je enige kans om zelf rond te wandelen in de ruines van Trajanus’ forum!

  • De zuil van Trajanus

Onderdeel van de markten van Trajanus, maar zo markant dat hij apart genoemd moet worden: de zuil van Trajanus. De gigantische zuil wordt ook wel het oudste stripverhaal ter wereld genoemd. Die naam dankt de zuil aan de lange serie reliëfs die op de zuil van beneden naar boven te volgen is en de verovering van Trajanus op Dacië weergeeft. Bij hoge uitzondering is het ook mogelijk de zuil van Trajanus, waarin een wenteltrap verstopt zit, te beklimmen.

  • De thermen van Trajanus

Trajanus’ thermen zijn veel minder bekend bij het grote publiek dan die van Caracalla of Diocletianus (hoewel dat weer veel minder bekende keizers zijn), vanwege het simpele feit dat er maar weinig van over is. Toch kun je op een aantal plekken (bijvoorbeeld het Parco del Colle Oppio) op de Esquilijn in Rome nog resten zien van het enorme badhuis dat Trajanus op de fundamenten van Nero’s Domus Aurea liet bouwen.

Vanmiddag bezoeken we een wel heel bijzondere opgraving in de buurt van de markten van Trajanus, en zullen we de zuil en passant van een heel andere kant bekijken!

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *