Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Torre del Lago – Puccini’s paradijs in Toscane

‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago.

In deze villa, die tegenwoordig een museum is en waar Puccini samen met zijn vrouw begraven is, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden, dat in 1930 op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven werd geroepen. Het oorspronkelijke theater was een provisorisch geheel, dat door Puccini’s vrienden in elkaar was getimmerd.

De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. Sindsdien is het festival enorm gegroeid en wordt er elk jaar een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt.

Van half juli tot half augustus vormt het een schitterend decor voor de opera’s van Puccini. In de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

‘Chi sarà? Chi sarà?
E come sarà giunto
che dirà? che dirà?
Chiamerà Butterfly dalla lontana.
Io senza far risposta
me ne starò nascosta
un po’ per celia, un po’ per non morire
al primo incontro, ed egli alquanto in pena
chiamerà, chiamerà:
‘Piccina – mogliettina
olezzo di verbena’
i nomi che mi dava al suo venire.’

Puccini in Lucca
Puccini werd op 22 december 1858 geboren in Lucca. Ondanks het feit dat Puccini overal ter wereld kwam om zijn opera’s ten gehore te brengen, bleef hij zijn geboorteplaats trouw. Lucca was zijn muze, zijn inspiratiebron.

Er zijn nog veel plekken in de stad die aan hem herinneren, zoals het bronzen beeld op de Corte di San Lorenzo, vlak bij de Via Fillungo, en natuurlijk het Museo della Casa di Giacomo Puccini, in het geboortehuis van Puccini. Meer tips voor een dagje Lucca vind je in deze blog.

Chazia & Puccini
Vanaf zondag 3 januari onderzoekt Chazia Mourali in een nieuwe televisieserie het leven en werk van, volgens critici, een van de meest vrouwonvriendelijke componisten die ooit geleefd heeft, Giacomo Puccini.

Puccini was volgens velen een vrouwenhater, een ongelofelijke seksist en een notoire rokkenjager die de vrouwen in zijn leven letterlijk tot waanzin dreef. Maar tegelijkertijd is hij ook een van de meest briljante, meeslepende en onweerstaanbare operacomponisten ooit.

Zelfs wie de naam Puccini helemaal niets zegt, kent wél zijn meeslepende melodieën van grote evenementen zoals de optredens van Pavarotti bij de Olympische Spelen en het WK Voetbal, reclames en zelfs populaire tv-talentenjachten.

In de nieuwe NTR-serie Chazia & Puccini neemt Chazia Mourali je mee in haar levenslange liefde voor Puccini’s opera’s, maar onderzoekt ze nu ook zijn werk en levensloop in het licht van de vrouwenemancipatie en #MeToo. Want net zo dramatisch als de klanken van zijn muziek, verliep het leven van Puccini’s vrouw Elvira en zijn vele minnaressen. Ook de vrouwen uit zijn opera’s komen altijd met een gebroken hart aan hun, vaak zelfgekozen, einde.

De serie is grotendeels opgenomen in Italië, waar onder meer opnames zijn gemaakt in Puccini’s privéhuizen en gesprekken zijn gevoerd met zowel kenners als met voorbijgangers, die állemaal zijn opera’s mee kunnen neuriën.

Chazia Mourali: ‘Ik ben voor deze serie letterlijk en figuurlijk in het hart van de Italiaanse opera gedoken, een jarenlange droom die uit komt. Ik wilde zo graag mijn liefde voor opera en voor Puccini delen met de kijker.

Dat gaat hopelijk lukken dankzij deze prachtserie waarin we op de mooiste plekken zijn geweest om een buitengewoon boeiend levensverhaal te vertellen van iemand die tegenwoordig toch een beetje bekend staat als een ‘foute man’. Maar of dat helemaal terecht is, daarvoor moet je natuurlijk kijken…’

Chazia & Puccini is op 3, 10, 17 en 24 januari 2021 te zien op NPO2. De eerste aflevering wordt uitgezonden om 19.00 uur; de andere afleveringen om 19.30 uur.

De eerste aflevering, op 3 januari heet Vrouwenverslinder, Vrouwenhater. Waar komt de obsessie voor vrouwen in Puccini’s werk vandaan? Chazia Mourali gaat naar het geboortehuis van Puccini in Lucca, waar hij opgroeide tussen de vrouwen. Puccini’s moeder regelt een beurs zodat hij kan studeren aan het conservatorium in Milaan. Zijn privé-ervaring met de dood zien we terug in de opera La Bohème, waarin het onschuldige meisje Mimi sterft….

De tweede aflevering, op 10 januari, draagt als titel Een schokkende martelscène. Puccini schrijft voor Tosca de meest realistische martelscène uit de hele operageschiedenis. Chazia Mourali gaat naar Rome, waar Tosca zich afspeelt.

Ze beklimt een klokkentoren om te horen hoe Puccini de Romeinen voor zich wint en Verdi te slim af is. Ondanks alle regels van de kerk gaat Puccini samenwonen met een getrouwde vrouw en krijgt met haar een kind. Op de Engelenburcht vertelt sopraan Amarilli Nizza hoe ze als Tosca met een mes een eind maakt aan de marteling.

Aflevering 3, op 17 januari, heet Een exotisch avontuurtje. Gaat Puccini’s opera Madame Butterfly over een exotisch avontuurtje met een Japanse geisha? Of toont Puccini juist dat hij haar wanhoop volledig begrijpt?

Chazia Mourali bezoekt de plek van Puccini’s ongeluk, waarna zijn geheime liefdesleven een drama veroorzaakte. Ook gaat ze naar zijn huis in Torre del Lago waar hij een jetset leven leefde. Maar hij was hier ook ten einde raad, net als Madame Butterfly.

De vierde en laatste aflevering, op 24 januari, heet Mag ik van Puccini houden? Wat vertelt Puccini ons in zijn laatste onafgemaakte opera? Chazia Mourali bezoekt zijn oude vervallen villa in Viareggio waar Puccini het sprookjesachtige Turandot schreef.

Is er een overeenkomst tussen de rol van Liu en zijn dienstmeisje Doria Manfredi? Beiden kozen voor de dood en namen een groot geheim mee hun graf in. Was Doria slachtoffer van Puccini’s obsessie voor vrouwen? Geeft Puccini in zijn laatste opera zelf antwoord op de vraag of hij een vrouwenhater is?

© foto’s: NTR

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *