Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Torre del Lago – Puccini’s paradijs in Toscane

‘Dit is het paradijs!’ schijnt Puccini geroepen te hebben toen hij voor het eerst het meer van Massaciuccoli zag. Hij kocht dan ook binnen de kortste keren een villa aan de oever van dit meer, in het plaatsje Torre del Lago.

In deze villa, die tegenwoordig een museum is en waar Puccini samen met zijn vrouw begraven is, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden, dat in 1930 op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven werd geroepen. Het oorspronkelijke theater was een provisorisch geheel, dat door Puccini’s vrienden in elkaar was getimmerd.

De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. Sindsdien is het festival enorm gegroeid en wordt er elk jaar een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt.

Madame Butterfly in de buitenlucht

Van half juli tot half augustus vormt het een schitterend decor voor de opera’s van Puccini. In de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

‘Chi sarà? Chi sarà?
E come sarà giunto
che dirà? che dirà?
Chiamerà Butterfly dalla lontana.
Io senza far risposta
me ne starò nascosta
un po’ per celia, un po’ per non morire
al primo incontro, ed egli alquanto in pena
chiamerà, chiamerà:
‘Piccina – mogliettina
olezzo di verbena’
i nomi che mi dava al suo venire.’

Puccini in Lucca

Puccini werd op 22 december 1858 geboren in Lucca. Ondanks het feit dat Puccini overal ter wereld kwam om zijn opera’s ten gehore te brengen, bleef hij zijn geboorteplaats trouw. Lucca was zijn muze, zijn inspiratiebron.

Er zijn nog veel plekken in de stad die aan hem herinneren, zoals het bronzen beeld op de Corte di San Lorenzo, vlak bij de Via Fillungo, en natuurlijk het Museo della Casa di Giacomo Puccini, in het geboortehuis van Puccini. Meer tips voor een dagje Lucca vind je in deze blog.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *