Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Middeleeuwse dorpjes in de Monferrato Acquese

Nicolas en Natascha wonen op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze onthullen regelmatig mooie plekken in hun omgeving, met dit keer een prachtige route in de Monferrato Acquese.

Natascha: ‘Tijdens deze rondrit langs kleine dorpjes, panoramische heuvelkammen en calanche (prehistorische duinen) in het meest zuidelijke deel van de regio Piemonte zul je versteld staan van de authenticiteit van het gebied. Souvenirwinkeltjes zijn er ver te zoeken, sommige dorpjes hebben zelfs amper een barretje of kruidenier en als buitenlandse toerist ben je nog duidelijk een bezienswaardigheid.

Op deze route gaan we van Spigno Monferrato naar achtereenvolgens Mombaldone, Denice, Roccaverano, Monastero Bormida, Bistagno, Terzo, Acqui Terme, Arzello, Castelletto d’Erro, Montechiaro Alto, Pareto en Merana. Je vindt de link naar de route in Google Maps voor de route tot aan Acqui Terme via deze link, vanaf Acqui Terme via deze link.

Het vertrekpunt is Spigno Monferrato, ons buurdorp.  Dit dorp is gebouwd rondom een versterkte burcht (die in de zeventiende eeuw vernield werd en waarvan je nu nog slechts wat resten kunt zien) en de parochiekerk Sant’Ambrogio (met mooi uitzicht).

Ten noordoosten van het dorp bevindt zich de middeleeuwse Ponte San Rocco (die te zien is in de Italiaanse film Il diavolo al Pontelungo) over de Bormida-rivier. Let op het kapelletje op het midden van de brug.

Het volgende dorpje, Mombaldone, is een versterkt dorp dat zijn middeleeuwse karakter goed heeft weten te bewaren. Het wordt niet voor niets beschouwd als een van de honderd mooiste dorpen van Italië. Ook al is het minuscuul, er zijn heel wat aantrekkelijke huizen en gebouwen uit de renaissance en gotiek te bewonderen. Elk jaar wordt er eind augustus een middeleeuws feest georganiseerd dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Rijd daarna richting Denice, een schattig middeleeuws dorpje met karakteristieke stenen huizen rond een hoge toren uit de twaalfde eeuw. Boven het portaal aan de Via del Circolo 6 zie je een stenen inscriptie uit de Romeinse tijd, die is gevonden in de vallei.

Denice is ook een soort openluchtmuseum voor keramieken kunstwerken die je overal op de stenen muren ziet hangen. Meer info vind je op de website van de gemeente Denice.

Verder de heuvel op ligt Roccaverano. Dit dorp ligt vrij geïsoleerd, op een hoogte van achthonderd meter. Het wordt omringd door oude torens, bossen, terrassen en velden. Op heldere dagen schitteren de besneeuwde Alpentoppen op de achtergrond.

Er is een schattig dorpsplein dat gedomineerd wordt door een middeleeuwse toren. Op dit plein is er een bar, met daarboven Osteria Il Bramante waar je kunt genieten van de lokale keuken. Roccaverano is ook het thuis van de beroemde Robiola-geitenkaas die je hier overal kunt kopen. Een heerlijk souvenir!

Terug in het dal kom je aan in Monastero Bormida, dat gedomineerd wordt door een imposant veertiende-eeuws kasteel. In het kasteel kun je tijdens de open kasteeldagen mozaïekvloeren en met fresco’s bewerkte plafonds bewonderen. Op het dorpsplein vindt jaarlijks in maart een groot polenta-feest plaats.

Volg de weg naar Bistagno. Hier vloeien de rivieren Bormida di Millesimo en Bormida di Spigno samen. Waar ooit een kasteel stond, is nu enkel nog een driehoekige toren bewaard gebleven, die deel uitmaakt van een namaak-middeleeuwse woning. De barokke parochiekerk van San Giovanni Batista wordt geflankeerd door een romaans-gotische klokkentoren.

Verderop de weg richting Acqui Terme sla je linksaf voor Terzo, een dorpje met een panoramische positie boven op een rots. Uit de middeleeuwen is enkel nog de toren bewaard gebleven; de San Maurizio dateert uit de barokperiode.

Reeds in de Romeinse tijd werden hier al wijngaarden aangelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit dorpje trots is op zijn grote wijnen.

Acqui Terme is de volgende stop. Dit levendige stadje geniet al sinds de Romeinse tijd bekendheid omwille van de warmwaterbronnen. Het centrum van Acqui Terme is het Piazza Italia met het statige Grand Hotel Nuove Terme en het bijhorende thermencomplex.

Recht tegenover Grand Hotel Nuove Terme start de Corso Italia, dé winkelstraat van het stadje. Aan de rechterkant zie je al snel trappen die leiden naar de Via Cardinal Raimondi, met rechts Palazzo Marenco en Palazzo Accusani.

Verderop kom je aan het plein met de Duomo en het bisschoppelijk paleis. Bewonder de kathedraal zeker even van binnen. Links van de Duomo loopt de Via Domenico Barone, die naar het Castello dei Paleologi leidt, waarin het archeologisch museum is gevestigd.

Het hart van Acqui Terme is het Piazza della Bollente, met een fontein waarin het fameuze bronwater van 75°C borrelt. Let dus op wanneer je je hand onder de hete straal houdt! Vaak zie je hier mensen met flesjes en bekertjes. Zij drinken van dit water omdat het volgens velen genezende eigenschappen heeft.

Rijd Acqui Terme uit richting Melazzo en sla linksaf richting Arzello, waar je het romaanse kerkje van San Secondo kunt bewonderen.

Vervolg je weg naar Castelletto d’Erro. Onderweg zie je het kasteel van Montecrescente, in de volksmond ook Tinazza genoemd. Helaas is het zwaar verwaarloosd. Castelletto d’Erro ligt prachtig, in de heuvels die de Bormida- en de Erro-vallei van elkaar scheiden. In het dorpje zijn nog een paar middeleeuwse huizen bewaard gebleven.

Het volgende gehucht, Montechiaro Alto, bestaat uit één straatje, een kerkje en bovenaan de ruïnes van een kasteel vanwaar je van een weids uitzicht geniet.

Rijd nu richting Turpino, een deelgemeente van Spigno Monferrato. Hier vallen de prehistorische duinen, de calanche, goed op tussen de groene heuvels. Rijd verder richting Spigno tot je de afslag Pareto naar links ziet.

Dit dorp bevindt zich op de grens van Piemonte en Ligurië en is gebouwd rondom het kasteel van de Spinola, met ernaast een kerkje. Via Pareto rijd je naar Merana, waarvan je de middeleeuwse toren al van ver kunt bewonderen.

met dank aan Lex Segers voor een aantal prachtige foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *