Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2016 – een jaar vol onvergetelijke reizen

2016 gaat de geschiedenis in als het meest reislustige Ciao tutti-jaar sinds Saskia bijna zeven jaar geleden met de dagelijkse Italiëverhalen startte. Gezamenlijk verbleef het Ciao tutti-team maar liefst 317 nachten in Italië – dat is bijna een heel jaar lang!

Processed with MOLDIV

Vandaag blikken we terug op dit onvergetelijke jaar, met de mooiste bestemmingen die we dit jaar ontdekten. Van een winters bezoek aan Venetië tot een weekje zomeren op Ponza, van de Palio in Siena tot een culinaire vakantie op Sicilië – het was elke keer weer genieten. Kijken jullie met ons mee terug op de mooiste viaggi?

Bijna meteen na het vuurwerk waarmee 2016 werd ingeluid beet Saskia het spits af in het winterse Venetië. Dit keer had haar bezoek aan de lagunestad een culinair tintje. Ze was namelijk door Monica, alias Cook in Venice, uitgenodigd voor A Taste of Venice, waarbij ze samen met andere bloggers niet alleen genoot van cicchetti en een bezoek aan de Rialtomarkt, maar ook zelf de keuken in mocht duiken voor onder meer een heerlijke tiramisù. Ook bezocht Saskia vijf Venetiaanse artigiani en de mooiste kostuumwinkel van de stad, die al helemaal klaar was voor het kleurrijke carnaval.

Rialto-markt-Venetië-vis-groente (1)Plum-Plum-Creations-Venetie-Bottega-Tintoretto (9)

Na slechts een paar dagen thuis vertrok Saskia weer zuidwaarts, dit keer samen met Willemijn, naar hun grote liefde: Rome. The Beehive en Romewise organiseerden daar Winter in Rome, een winterse ontdekkingstocht door de stad. Op het programma onder meer een bezoek aan Testaccio (met heel veel lekkers om te proeven), aan de Santa Prassede en de Santi Quattro Coronati en de wijk EUR.

Santa-Prassede-San-Zeno-kapel-Rome (15)artisjokken-markt-testaccio-rome-1

Na Rome verruilden Saskia en Mariska standplaats Amsterdam heel even voor Londen. Het voelde een beetje gek om niet zuidwaarts te vliegen, maar gelukkig wachtte er wel een heel Italiaanse meester: Sandro Botticelli. De tentoonstelling Botticelli Reimagined in het Victoria & Albert Museum en de expositie met zijn schetsen voor bij Dantes Divina Commedia in The Courtauld Gallery vormden een van de hoogtepunten van 2016.

Ook culinair gezien ontdekten we Italiaans Londen, met etentjes bij onder meer Carluccio’s, Locanda Locatelli en Bocca di Lupo en bij de Venetiaanse bacarò Polpo, in het voormalige woonhuis van de Venetiaanse schilder Canaletto.

Botticelli-Reimagined (12c)Carluccio

Na terugkeer uit Londen maakte Saskia nóg een tripje naar Venetië. Ze trad onder meer in de Venetiaanse voetsporen van Donna Leon en ontdekte de unieke geschiedenis van het getto. Daarna verkende ze de Mugello, de streek ten noordoosten van Florence, dat eigenlijk alleen bekend is vanwege de grote designer outlet. Saskia ging ook even shoppen, maar liet zich vooral betoveren door de kleinere dorpjes (zoals Sant’Agata) en agriturismi tussen de wijnvelden (zoals Frascole).

Venetië-getto-joodse-wijk (1a)Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (33)

Elena reisde bijna tegelijkertijd naar Rome, voor een fotografiecursus in de Eeuwige Stad. Ze leerde de schoonheid van nachtelijk Rome en het marktleven op het Campo de’ Fiori te vertalen naar prachtige plaatjes.

Rome-by-night-fotografie-4

Aangestoken door deze schitterende foto’s pakte Saskia haar koffers voor zes weken Rome, mét uitstapjes naar Capri, Siena en Florence (waar ze onder andere deze culinaire tour door Oltrarno maakte).

Capri-Via-Tragara-wandelen (10)The-Other-Side-of-Florence-food-tour-Eating-Italy (1)

De weken die volgden, waren een wervelwind aan reizen. Nadine vloog met de eerste vlucht van Corendon naar Sicilië, voor een eerste kennismaking met Noto en Taormina.

Isola-Bella-Taormina-Sicilie

Felice verkende Italiës andere grote eiland, Sardinië. Ze maakte een road trip langs de westkust, met een heerlijke tussenstop in Bosa, een bezoek aan een van de bekendste nuraghi, een paardenrace ter ere van San Pancrazio en unieke ontmoetingen met de Sardijnen.

Bosa-Sardinie-kasteelSAMSUNG CSC

Paul was bij de vuurdoop van de eerste KLM-vlucht naar Genua, vanwaar hij ook pareltjes als Portovenere, Camogli, San Fruttuoso, Lerici en Sestri Levante.

Portovenere-Ligurië-7Camogli-Ligurië

Elena reisde net iets zuidelijker, naar Agriturismo La Concia in de Lunigiana, waar ze testaroli proefde, op de pedalen stapte voor een fietstocht door de heuvels en op zoek ging naar Italiaanse liefde. Ze stak even over naar Ligurië, voor een unieke wandeling op het eiland Palmaria.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (1)Pontremoli-Lunigiana-Toscane (2)

Ligurië was begin juni ook Saskia’s bestemming, toen ze op uitnodiging van Visit Levanto mocht ervaren hoe heerlijk slow living in Levanto is, op een steenworp afstand van Vernazza en de andere kleurrijke dorpjes die samen de Cinque Terre vormen. Je kunt hier prachtig fietsen, onder meer door oude spoortunnels.

strand-Levanto-Ligurië (4)Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (1)

Elena vloog naar de andere kant van Noord-Italië, voor een ontdekkingstocht in de groene omgeving van Treviso. Ze viel met haar neus in de sprankelende prosecco, tijdens een bijzondere wandeling mét culinaire tussenstops in de wijngaarden, en stapte op de pedalen om nog meer moois van de Veneto te verkennen.

Treviso-tips-groene-vakantie-Italië (7c)Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (6)

Italian Stories nodigde ons uit voor een bijzonder bezoek aan Le Marche, met in de hoofdrol lokale artigiani, ambachtslieden. Paul was de gelukkige en mocht zich een paar dagen onderdompelen in de ateliers van creatieve koppen die meesterwerkjes maken van bijvoorbeeld oud ijzer, keramiek, papier en textiel.

Italian-Stories-Anna-Buoninsegni-Gubbio (6)

Hartje zomer is normaal gesproken een periode waarin we weinig reizen, maar dit jaar bleven we onze koffers in- en uitpakken. Djoni reisde naar de hak van de laars, waar ze genoot van de gastvrijheid van Monopoli en omstreken. Ze genoot van het uitzicht vanaf het dak van B&B La Torre e Il Mare, ze stapte op de fiets voor een tocht langs trulli, eeuwenoude olijfbomen en schuilkerkjes, proefde de Pugliese olijfolie en er was ook nog even tijd voor het strand.

La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (5) fietsen-Monopoli-Puglia (2)

Felice overwon hoge bergen in Val di Fassa en wist zelfs de klim naar de legendarische Vajolet-torens te maken. Elena mocht even genieten van het luxe leventje tijdens een glampingvakantie in de Chianti, waar ze onder meer een Vespatour door de Toscaanse heuvels maakte en heel veel lekkers proefde.

Felice-Val-di-Fassa-DolomietenCulinair-genieten-La-Bottega-Volpaia-Chianti-1 (1)

Saskia’s koffers bleven de hele zomer zo goed als ingepakt. Allereerst reisde ze voor een korte vakantie naar Countryhouse Montesoffio in Le Marche. Ze kon het echter niet laten om ook op vakantie op onderzoek uit te gaan, en bezocht onder meer een uniek wijnetikettenmuseum in Cupramontana en het charmante dorpje Corinaldo.

zwembad-Countryhouse-Montesoffio-Le-MarcheCorinaldo-Pozzo-della-Polenta

Ook Elena vereerde Le Marche met een bezoek. Ze struinde door Osimo, Loreto, Fabriano en Serra San Quirico, ze verkende de prachtige kustlijn aan de voet van de Monte Conero, ze dook de grotten van Frasassi in en reikte naar de hemel tijdens een unieke expeditie bij Frasassi Avventura.

Riviera-Conero-Le-MarcheFrasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (7)

Verrast was Saskia door de pracht van Ponza, een eiland voor de kust tussen Rome en Napels. Deze bestemming moet echt op je Italiaanse bucket list! Voor Saskia was het liefde op het eerste gezicht. Ze deelde die liefde meteen, met tips voor de mooiste stranden, de lekkerste adresjes en tien tips voor een onvergetelijke vakantie op Ponza.

Ponza-haven-bootjes

In augustus was Saskia terug in Toscane, voor een bezoek aan de Palio in Siena. Paul mocht in de tussentijd als eerste gast een heerlijk vakantiehuis in Pigna (Ligurië) testen, vanwaar hij ook Dolceacqua en Apricale met een bezoek vereerde. Felice reisde nog een heel eind verder en genoot op Sicilië van een culinaire vakantie, waar ze als een ware masterchef de keuken in dook.

Palio-Tours-prova-palazzo-Piazza-del-Campo (4)Palio-Siena-augustus-2016-eerste-prova (4)SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Culinair gezien was september misschien wel de beste maand van 2016. Tijdens een lang weekend in de Eeuwige Stad proefden we ontelbaar veel soorten ijs maakten we een compilatie van al onze culinaire ervaringen in de stad, met de 100 lekkerste adresjes in Rome.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (30)Testaccio-Flavio-al-Velavevodetto (2)

Saskia streek vervolgens nog even neer in Toscane, voor een avond lang genieten van lange tafels vol Toscaanse streekgerechten en vlees aan het spit en een wijnproeverij (mét lunch) bij Fattoria di Montefiridolfi.

Officina-San-Pancrazio-restaurant-Toscane (7)Fattoria-di-Montefiridolfi-wijn-Chianti-Toscane (9a)

Ook proefde Saskia in september van al het lekkers tijdens de Salone del Gusto in Turijn. Ook schoof ze aan bij een van de beste restaurants van Turijn en verwende ze zichzelf met een romige bicerin.

Turijn-Terra-Madre-Slow-Food-september-2016 (7) Turijn-Terra-Madre-Slow-Food-september-2016 (20)

Het najaar was zo mogelijk gevuld met nóg meer reizen. Paul verkende de eilanden Ischia en Procida (waarvan hij in het nieuwe jaar nog kleurrijk verslag zal doen) en Felice volgde een eeuwenoude pelgrimsroute in Umbrië (ook dat verslag volgt in januari).

An ging op pad in Brescia, met onder meer een bezoek aan het Festa dell’Opera, dat zorgde voor veel live theater en muziek in de straten van de stad. Ook verkende ze de Val Camonica, met de beroemde rotstekeningen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Pirlo-aperitivo-Brescia

Elena reisde eerst naar Matera, waar ze een authentieke bakkerij bezocht, en Martina Franca. Vervolgens dook ze zelf de keuken in, tijdens een culinaire reis naar Emilia-Romagna met Sarena Solari. Ze maakte onder meer verse pasta en zoete dolci, proefde van het lekkerste kontje van Italië en genoot van een kastanjefeest in Castell’Arquato.

matera-basilicata-wandeling-stad-36martina-franca-puglia-10la-mia-italia-sarena-solari-bakken-workshop-15

Mariska dwaalde over de onbekendere eilanden van Venetië, zoals San Lazzaro degli Armeni en Giudecca, waar ze de groentemarkt bij de vrouwengevangenis bezocht. Ook ging ze op zoek naar het Venetië van Vivaldi. Ook Saskia was even in het noorden van Italië. Ze proefde heerlijke wijnen tijdens Caneve Aperte in Val di Cembra en genoot van de prachtige omgeving van Cembra.

vivaldi-lagune-venetieCaneve-Aperte-Val-di-Cembra (3) Caneve-Aperte-Val-di-Cembra (37)

Daarna reisde ze zuidwaarts, voor een verblijf van bijna twee maanden in Rome, waar ze vooral inspiratie op heeft gedaan voor haar nieuwe boek Mijn Rome (in april in de winkel). Nadine en Mariska kwamen haar opzoeken om even mee te proeven van alle moois en lekkers in Rome. En voor de oplettende lezers die hier Willemijns naam missen: Willemijn reisde dit jaar inderdaad wat minder, maar daarvoor had ze een goede reden. Ze werd op 16 juli 2016 moeder van de allerschattigste Livia én voltooide een nieuw boek over keizer Tiberius (dat in het voorjaar in de winkel ligt).

mijn-rome-cover

Voor Saskia weer terugkeerde naar Amsterdam om haar boek te voltooien, ontdekte ze een week lang nog meer moois en lekkers in de Mugello, waarbij er met name veel lekkernijen met kastanjes op het menu stonden. Over al het moois in de Mugello doet ze in 2017 uitgebreid verslag.

De allerlaatste bestemming van 2016 was een oude bekende: het eiland Capri, dat we nu in al haar winterse schoonheid verkenden, met ook een bezoek aan Anacapri. Helaas hadden we geen tijd meer voor een bezoek aan de villa van Axel Munthe, dus komend jaar moeten we echt nog een keer terug…

capri-belvedere-cannone-10anacapri-winter-kerstversiering-2

Maar nu genieten we eerst nog even na van al het moois dat op 2016 op ons netvlies stond en al het lekkers dat onze smaakpapillen verwende. Grazie a tutti voi, voor het volgen van al deze ontdekkingen en het op afstand meegenieten, voor het enthousiast volgen van onze tips én voor het delen van jullie eigen ervaringen. We hopen dat 2017 weer net zo’n inspirerend jaar wordt en dat we weer heel veel moois en lekkers met jullie mogen delen!

grazie-2016

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Wat gaaf dat jullie bijna een jaar in Italie zijn geweest! Jouw blog is een groot voorbeeld voor mij. Ga zo door!!!

  2. Grazie! Dat 2017 voor jou en je gezin maar een heel reislustig jaar mag worden!

  3. Wat een hoop fijne foto’s in dit jaaroverzicht, heerlijk om zo even digitaal door Italië te reizen. En wat tof dat er weer een nieuw boek aankomt! Dé motivatie om Rome eindelijk eens te bezoeken :-).

  4. Grazie! Nog niet zo mooi als bij jou – een bruiloft ontbreekt dit jaar 😉 Maar zeker Rome op je to see-lijstje voor dit jaar zetten. Ik ontdek steeds nieuwe kanten (waaronder veel street art) maar het moet geweldig zijn om het allemaal voor het eerst te beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *