Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x doen in Anacapri

capri-winter

Vanuit Capri willen we met de bus naar Anacapri. Een afstand van niks, maar voor de Capresi DOC lijkt het alsof we een wereldreis willen maken. Wat denken we in Anacapri te vinden dat Capri zelf niet heeft, zo vragen de barista’s van Bar Tiberio zich af. De onzichtbare barrière tussen de twee plaatsjes op het eiland had zich niet beter kunnen doen voelen…

We trekken ons echter niets aan van de gefronste wenkbrauwen en stappen in de bus. Via een schitterende route, met na elke bocht een zo mogelijk nog adembenemender uitzicht, rijdt de bus, met op deze winterse ochtend vooral veel oude dametjes aan boord, langzaam maar zeker omhoog. Boven de bestuurdersstoel prijkt een bonte verzameling Madonna’s die ons moeten beschermen. Voor een van de Caprese dametjes is dat niet voldoende, ze maakt met haar ogen dicht een kruisteken voor we de scherpste bocht nemen.

Het helpt, want even later staan we ongedeerd onder een knisperend blauwe winterlucht in Anacapri. Dit stadje is een wirwar van smalle straatjes met witgeschilderde huizen en kleurrijk aardewerk, omgeven door moestuinen, wijngaarden en kronkelige boomgaarden vol olijf- en citrusbomen.

anacapri-capri

Het is wat rustiger dan Capri, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. We geven tien tips voor een heerlijke tijd in Anacapri!

casa-rossa-anacapri-1 casa-rossa-anacapri-2

Ga schatzoeken in Casa Rossa
Wij wandelen eerst naar Casa Rossa (Via Giuseppe Orlandi 78), het ‘rode huis’ dat naast de rode kleur opvalt door de bizarre mix aan Byzantijnse, Moorse en klassieke elementen. Boven de ingang prijkt een Griekse spreuk, die je welkom heet als ‘burger van de stad van il dolce far niente’. Is dit een verwijzing naar de naam die Suetonius Capri gaf in zijn boek Keizers van Rome?

casa-rossa-anacapri-3 casa-rossa-anacapri-5

De eigenaar van het huis heeft namelijk bepaald niet stil gezeten. De Amerikaanse generaal John Cay MacKowen was een markante persoonlijkheid, die tal van oude Romeinse vondsten in de gevel liet metselen.

casa-rossa-anacapri-6 casa-rossa-anacapri-7 casa-rossa-anacapri-8 casa-rossa-anacapri-9

In een achterafkamertje vind je bovendien vier antieke beelden die werden opgedoken uit de Grotta Azzurra. Krantenknipsels uit die tijd doen verslag van deze ‘heldendaad’.

casa-rossa-anacapri-10 casa-rossa-anacapri-11 casa-rossa-anacapri-12

Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op Anacapri. Hier kunnen we de hele dag besteden aan il dolce far niente, ware het niet dat de rest van Ancapri op ons wacht…

casa-rossa-anacapri-14 casa-rossa-anacapri-15

Groet Anacapri’s zeemeermin
Op weg naar Casa Rossa zagen we haar niet direct, maar vanaf het dak van het rode huis kun je haar niet missen: Ozmo’s Sirena, het eerbetoon aan Capri dat deze street artist hier in 2014 vereeuwigde.

sirena-osmo-anacapri-1asirena-osmo-anacapri-2

Bewonder de majolicavloer van de San Michele
Een andere schat is te vinden in de San Michele (aan het Piazza San Nicola). De kerk doet gemoedelijk aan, zoals je verwacht van een echte dorpskerk. Niets bereidt je voor op de unieke majolicavloer waarop de vlucht van Adam en Eva uit het aardse paradijs is afgebeeld.

anacapri-san-michele-kerk-1 anacapri-san-michele-kerk-2 anacapri-san-michele-kerk-4 anacapri-san-michele-majolica-vloer anacapri-san-michele-majolica-vloer-2 anacapri-san-michele-majolica-vloer-3 anacapri-san-michele-majolica-vloer-4

Ontdek de mooiste keramieken tegeltjes
Overal in Anacapri duik je op kleurrijke keramieken tegeltjes: als huisnummer, als klein altaartje, als versiering van trappartijen… Sommige tegeltjes zijn voorzien van mooie spreuken, andere spreken voor zich. Mis ook de grote keramieken banken niet, met tafereeltjes van het eilandleven van lang geleden.

anacapri-keramiek-1 anacapri-keramiek-2 anacapri-keramiek-3 anacapri-keramiek-4 anacapri-keramiek-5 anacapri-keramiek-8 anacapri-keramiek-9 anacapri-keramiek-10 anacapri-keramiek-11

Drink een kopje koffie bij Ai Due Pini
Niet de meest verborgen plek van het eiland, maar vanaf het terras van Ai Due Pini heb je heerlijk uitzicht op alles wat er zich op het centrale piazza van Anacapri afspeelt. Al genietend van onze caffè macchiato ontdekten wij bijvoorbeeld dat er hier nog op een heel ouderwetse manier een taxi wordt gebeld…

anacapri-ai-due-pini-koffie anacapri-winter-kerstversiering-1anacapri-piazza-taxi

Sla een Capri-garderobe in
In het atelier van kleermaker Nicola Caso (aan de Via Giuseppe Orlandi 86) tik je de beroemde capribroeken in Jackie Kennedystijl op de kop. Je vindt er ook herenkleding in de klassieke kleuren van het eiland.

Voor slippers en sandaaltjes kun je in Anacapri terecht bij L’Arte del Sandalo Caprese (Via Giuseppe Orlandi 75), waar Antonio Viva sandalen op maat maakt.

anacapri-slippers-sandaaltjes

Dwaal door de kamers van Villa San Michele
Eveneens een bezoek waard is Villa San Michele, het woonhuis van de Zweedse arts/schrijver Axel Munthe. Hij liet het huis bouwen op de ruïnes van een Romeinse keizerlijke villa, op 327 meter boven zeeniveau, waarop in de middeleeuwen een kapel was gebouwd.

In het huis vind je de kunstverzameling van Munthe, met bustes, sarcofagen, zuilen, resten van vloeren en een Griekse tombe. Een granieten sfinx houdt de wacht over het water. Als je je naast hem schaart, zie je een van de mooiste vergezichten van Capri…

villa-san-michele-axel-munthe-anacapri-1 villa-san-michele-axel-munthe-anacapri-2anacapri-villa-san-michele-axel-munthe-sfinx

Ook bij het uitkijkpunt aan het einde van het pad dat naar de villa leidt (als je dus nog even doorloopt na Villa San Michele), ligt er een prachtig panorama op je te wachten.

Neem de stoeltjeslift naar de Monte Solaro
Vanaf het Piazza Vittoria kun je de stoeltjeslift naar de Monte Solaro nemen. Deze berg steekt 589 meter uit boven zeeniveau. Het is het hoogste punt van het eiland en dus kun je helemaal boven genieten van een prachtig uitzicht. Neem een verfrissend drankje bij Canzone del Cielo voor je weer afdaalt naar Anacapri.

anacapri-monte-solaro-stoeltjeslift-1 anacapri-monte-solaro-stoeltjeslift-2 anacapri-monte-solaro-stoeltjeslift-4anacapri-monte-solaro-panorama

Beklim de 921 treden van de Scala Fenicia
Nog energie over? Neem dan de 921 treden tellende Scala Fenicia, een trap van 1,7 kilometer die door de eerste Griekse kolonisten werd uitgehouwen in de rotsen. Een ideale wandeling voor een zonnige herfst- of winterdag!

anacapri-strada-fenicia-capri anacapri-strada-fenicia-capri-2

Proef een glas Birra di Capri
Bij Bar Grotta Azzurra (Via Giuseppe Orlandi 208) drink je het bier van het eiland: Birra di Capri. Dit ambachtelijke bier wordt gebrouwen door drie broers, die voor elk bier een bijzondere naam bedachten, van Sirenes uit sprookjes tot schatten uit de zee. Onze favoriet is Ligea, maar het loont de moeite om ook de andere soorten te proeven…

anacapri-winter-kerstversiering-2 anacapri-winter-kerstversiering-3

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. weer een reden om nog eens terug te gaan naar Capri ! Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *