Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mountainbiken door de Lunigiana

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (19)Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (13)

Vanochtend lieten we jullie al kennis maken met Pontremoli, een van de stadje die de rijke culturele historie van de Lunigiana, het noordelijke puntje van Toscane, tonen. Vandaag gaan we de sportieve kant op en nemen we jullie mee op een zinderende mountainbiketocht door de Toscaanse heuvels. 55 kilometer lang crossen we door het wonderlijke landschap van deze streek, zoevend over groene bergpassen, door smalle straatjes in pittoreske dorpjes, over steile bospaden en langs de oevers van beekjes.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (20)Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (1)

Elena: ‘Ruim vijftig kilometer mountainbiken doe je natuurlijk niet zomaar even. Ons geheim? De moderne mountainbikes van Sigeric zijn e-bikes met een turboknopje. Zodoende kunnen we veel meer kilometers afleggen dan onze conditie normaal gesproken toe zou laten.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (2)

Op weg naar onze eerste bestemming kunnen we meteen uittesten hoe het voelt om op een elektrische mountainbike te fietsen: we gaan steil omhoog richting het Castello di Malgrate, een van de vele kastelen die de beroemde Malaspina-familie in deze streek liet bouwen.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (3) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (4)

Franco, onze gids van Sigeric, heeft zijn connecties: hij krijgt van een bejaard maar kwiek vrouwtje een gigantische sleutel waarmee we toegang krijgen tot het kasteel. Zo boven op dit reusachtige bouwwerk heb je prachtig uitzicht op de vallei van de Bagnone, een zijstroom van de Magra.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (5) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (6)

Als we in het stadje Bagnone arriveren, is het ochtendleven in volle gang. De oudjes kletsen een eind weg op het terras met een cappuccino en ondertussen vliegen de andere inwoners over het plein om snel wat inkopen te doen.

Vanaf hier gaan we kilometers maken. We zoeven over de panoramische weg van Castiglione del Terziere naar Panicale met de wind in onze haren en de zon op onze schouders.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (18)Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (7) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (8) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (9)

Aangekomen in Pontebosio staat ons een proeverij van lokale gerechten te wachten bij Agriturismo Il Poderetto. Lardo, ham en salami uit eigen productie, stracchino (zachte koemelkkaas), gorgonzola, kastanjehoning, castagnaccio (zachte koek van kastanje), sgabei (gefrituurde en gezouten deegkussentjes) en torta d’erbe (een soort kruidenquiche) zijn slechts de antipasti. Als hoofdgerecht wordt ons overheerlijke gnocchi agli spinaci en ravioli al ragù voorgeschoteld. Wat een verwennerij!

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (10) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (11) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (12)

Na de lunch stappen we weer op de fiets en beginnen we aan een flinke afdaling, die ons in de wijngaarden van Castel del Piano doet belanden. Daarna is het de beurt aan Virgoletta en Filetto, waarna we het rondje afmaken door langs de oevers van de Magra terug te keren naar Filattiera.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (14) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (15)

Het is overduidelijk: onze gids Franco is verliefd op ‘zijn’ regio. Het werken in de natuur en het delen van zijn passie ziet hij niet als werken. Hij stelt alles op alles om reizigers, maar ook de lokale bevolking, te laten zien hoe bijzonder Lunigiana is. Daar is hij vandaag in ieder geval goed in geslaagd, want wij zijn heel enthousiast en willen eigenlijk nog wel een rondje maken.

Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (16) Mountainbiken-sigeric-Lunigiana-Toscane (17)

Met rode wangen, vermoeid maar tegelijkertijd bomvol energie komen we na deze inspirerende dag weer ‘thuis’ bij Agriturismo La Concia. Mogen we morgen weer?’

Wil je ook zo’n veelzijdige mountainbiketocht maken? Kijk dan eens op de website van Sigeric voor een unieke tocht mét onvergetelijke lunch.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *