Home » Reizen door Italië » Sicilië » Noto – tempo al tempo (alles op z’n tijd)
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Noto – tempo al tempo (alles op z’n tijd)

Wanneer we worden uitgenodigd voor een reisje naar Sicilië, hoeven we ons geen twee keer te bedenken. Het eiland wist Saskia’s hart keer op keer te stelen, dus toen Corendon ons vroeg of we zin hadden om mee te gaan om hun allereerste vlucht naar Sicilië te vieren, zeiden we meteen volmondig ja.

Noto-Sicilië-collage

Het was even puzzelen met onze reisschema’s, maar uiteindelijk was Nadine de gelukkige. Sicilië stond al lange tijd hoog op haar ‘to go’-lijstje en inmiddels is het zonnige eiland met stip gestegen. Elke ontmoeting tijdens deze driedaagse persreis smaakte namelijk naar meer. Nadine: ‘Ik werd opnieuw halsoverkop verliefd, op Noto, op Taormina, op die prachtige kustlijn. Mijn liefde voor Italië is wederom groter geworden. De passie voor dit veelzijdige land is uiteindelijk oneindig, denk ik, hoop ik…’

Plannen voor een snelle terugkeer naar de Siciliaanse oostkust worden dan ook al gesmeed. Maar voor Nadine een nieuwe reis richting de Siciliaanse zon plant, laat ze ons meegenieten van haar ervaringen.

Nadine: ‘Corendon vliegt sinds 9 mei rechtstreeks van Amsterdam naar Catania. De persreis begon dan ook met een klein feestje op Schiphol. Dat maakte het vertrek nog feestelijker dan anders. Alle passagiers aan boord ontvingen zelfs een oorkonde om aan dit heugelijke feit een extra feestelijk tintje te geven. Zó leuk om zo’n eerste vlucht mee te mogen maken!

Corendon-vlucht-Amsterdam-Catania-Sicilie (1) Corendon-vlucht-Amsterdam-Catania-Sicilie (1a) Corendon-vlucht-Amsterdam-Catania-Sicilie (2)

Het échte feest begon op Siciliaanse bodem, toen we na een prettige vlucht landden op het vliegveld van Catania, waar we uitbundig werden ontvangen door twee lokale Italiaanse reisagenten die ons gedurende drie dagen de mooiste highlights van Oost-Sicilië zouden laten zien. We werden zelfs verrast met verstopte / onbekendere plekken in een aantal reeds bekende plaatsen en dat maakte het extra leuk. Wees dus gewaarschuwd: na mijn verhalen en vooral bij het zien van de foto’s zul je deze veelzijdige oostkust van Sicilië (en dat is dan nog slechts een fractie van het hele eiland) niet langer kunnen weerstaan.

Het dolce vita-gevoel komt je al tegemoet wanneer je vanuit Catania richting Lido di Noto rijdt. Het grote voordeel van een eiland: de fijne uitzichten op zee komen al vrij snel nadat je de stad achter je hebt gelaten.

Lido-di-Noto-Sicilië (1) Lido-di-Noto-Sicilië (2)

Na ruim een uur rijden komen we aan in Lido di Noto, een kleine badplaats met een turquoiseblauwe zee, fijne zandstranden en een groene omgeving. We zouden zo even een duik willen nemen, maar er wacht een rijkelijke Siciliaanse vislunch op het strand. Het regenachtige Nederland ben ik meteen vergeten als ik mijn voeten in het zand zet en het eerste glas rosé proef. Ik zei het al: ik werd opnieuw halsoverkop verliefd…

Lido-di-Noto-Sicilië (5)Lido-di-Noto-Sicilië-lunch

Voldaan vertrokken we naar Noto, een prachtige historische stad waar menig cultuurliefhebber zijn ogen uit zal kijken. Het stadje ligt aan de voet van de Monti Iblei en kijkt vanaf 152 meter boven de zeespiegel uit over het dal van de rivier Asinaro. In 1693 werd Noto opgeschrikt door een aardbeving, die deze stad compleet verwoestte.

Het nieuwe Noto werd zo’n tien kilometer verderop gebouwd, in een overdadige barokstijl. Daarvoor kreeg Noto zelfs een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terecht, want Noto is één groot openluchtmuseum. Het is een prachtig theatraal en architectonisch geheel vol charme, symmetrie, geelbruine palazzi, weelderige piazze, prachtige uitzichten en beeldschone kerken.

Je wandelt Noto binnen via de Porto Reale. De symbolen boven op deze koninklijke stadspoort spreken voor zich: de pelikaan staat voor zelfopoffering, de hond is een teken van trouw en loyaliteit en de toren straalt kracht uit. We wandelen door de straatjes van het centrum, die zo uit een reisgids lijken te zijn weggelopen. We nemen de tijd, simpelweg omdat iedereen hier die heeft.

Noto-Sicilië (1) Noto-Sicilië (1a) Noto-Sicilië (3) Noto-Sicilië (4) Noto-Sicilië (5) Noto-Sicilië (6) Noto-Sicilië (7) Noto-Sicilië-Fiat500 (1)

Uiteindelijk staan we oog in oog met de Cattedrale di Noto. In een stad vol prachtige barokke gebouwen steekt deze adembenemende kathedraal er absoluut bovenuit. Tussen de paleizen en herenhuizen van het Piazza Municipio kun je deze kathedraal niet missen. Laat je verrassen door de prachtige witte koepel en de torens aan de buitenkant en door de prachtige muurschilderingen en kunstwerken aan de binnenkant.

Noto-kathedraal-SIcilië (2)

Toen wij de kathedraal bezochten, vond er net een rouwdienst plaats. De begrafenisondernemer (met als bijpassende naam Il Paradiso) stond met zijn auto geparkeerd aan de overkant, voor het Palazzo Ducezio.

Noto-Palazzo-Municipio (1) Noto-Palazzo-Municipio (2)

Dit indrukwekkende gebouw, waarin het gemeentehuis gevestigd is, heeft wel wat weg van een dubbele taart, maar tegelijkertijd ook van een middeleeuws fort. Binnen vind je onder andere de Sala degli Specchi, een prachtige spiegelzaal in Louis de Vijftiende-stijl. In deze zaal werd in 2002 het verdrag getekend waarmee de acht barokke stadjes onder de naam Val di Noto op de Werelderfgoedlijst van Unesco kwamen.

De mooie zuilen aan de voorgevel van dit prachtige barokke gebouw zorgen voor een open sfeer en het uitzicht vanaf het dakterras op de Duomo moet uniek zijn… Wij streken helaas niet neer op dit dakterras, maar op een terras naast het Palazzo Ducezio, met uitzicht op de kathedraal.

Noto-aperitivo-Spritz

Al nippend van een verfrissende en kleurrijke Aperol Spritz bewonderen we elk detail van dit barokke meesterwerk. Af en toe wordt onze aandacht afgeleid, dankzij de heerlijke selectie kleine hapjes van het huis, waaronder de beroemde Siciliaanse arancini, gefrituurde risottoballetjes, in dit geval gevuld met ragù en mozzarella. Net zo overdadig als het prachtige Noto…’

Noto-aperitivo (1)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *