Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Te paard voor San Pancrazio

Ieder jaar op 11 en 12 mei is het weer zover: ter ere van San Pancrazio wordt er in het Sardijnse dorpje Suni volop feest gevierd, met als hoogtepunt de Ardia, een traditionele paardenrace.

Eva Sardinia attendeerde Felice erop dat ze dit niet mocht missen tijdens haar roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië. Felice ging op pad om jullie mee te laten genieten van de festiviteiten; dankzij deze foto’s ben je er bijna zelf bij en kun je de roffelende hoeven horen…

De mooiste paarden van stal

Ter voorbereiding worden de mooiste paarden van stal gehaald. De manen worden geborsteld en de paarden worden klaargemaakt voor de race die later in de avond zal plaats vinden. De straat is al bedekt met aarde, die netjes wordt aangeveegd. Dat dit feest belangrijk is voor Suni, is te zien aan de verschillende muurschilderingen, de vrolijk wapperende vlaggetjes en de opgewonden stemming van de dorpsbewoners.

Wonderbaarlijk water

Het feest van San Pancrazio begint met een mis ter ere van deze patroonheilige van Suni, die tevens de beschermheilige van jongeren is. Pancrazio was namelijk slechts veertien jaar toen hij op 12 mei 304 werd gemarteld, op bevel van de Romeinse keizer Diocletianus, net als veel andere christenen in het Romeinse rijk. Hij overleed aan zijn verwondingen.

In Suni wordt deze jonge heilige al sinds jaar en dag vereerd. De huidige kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd, maar op precies dezelfde plek stond eerder ook al een kerkje dat aan San Pancrazio was gewijd.

Volgens de legende laten de jonge ruiters op de feestdag van San Pancrazio, voorafgaand aan de Ardia, de paardenrace, hun paarden water drinken uit de put bij het altaar. Volgens de oudere inwoners van Suni bevat deze put wonderbaarlijk water. Als het paard er tijdens de zegening in de kerk van dronk, werd het bezeten door groene vliegen die bezit van het paard namen. Het magische water gaf het paard bovenaardse kracht, aldus de gelovigen. Dit zorgde echter voor veel ongeregeldheden, waardoor men de put besloot te sluiten.

Drie keer om de kerk

Tegenwoordig drinken de paarden dus niet meer uit de put, maar worden de ruiters na de kerkdienst gezegend. Na het overhandigen van het beeldje van San Pancrazio rijden de ruiters drie rondjes om de kerk, met de klok mee en tegen de klok in. In het voorbijgaan van de hoofdingang van de kerk maken ze een kruisteken.

Zij aan zij te paard

Na de kerkdienst en de drie rondjes om de kerk is het tijd voor het echte werk: de paardenraces in de hoofdstraat van het dorp! Zij aan zij stormen de ruiters de hoofdstraat door. Ze gaan gelijk op en halen af en toe wat acrobatische capriolen uit. Ze moeten vooral zo hard mogelijk gaan, want dankzij de zegeningen kunnen de jonge ruiters net zoveel moed vertonen als de jonge San Pancrazio ooit deed in Rome. Bravissimi!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *