Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Olijfolie proeven op het platteland van Monopoli

Niets fijner dan een vakantie naar Italië waarbij je cultuur, strand én platteland kunt combineren. Wie naar Monopoli gaat, krijgt het allemaal. Als je het centrum achter je laat, sta je zowel in no time op het strand als tussen de olijfgaarden. We laten je twee bijzondere olijfgaarden zien, waar je ook nog eens kunt slapen.

Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (1)

Masseria Spina

Masseria Spina is werkelijk een plaatje. Het hoofdgebouw kan met zijn statige toren, terracotta kleurige muren en weelderige trap zo op een ansichtkaart.

Je kunt hier kook- en yogalessen volgen, je in de watten laten leggen door een schoonheidsspecialist, wijn en olijfolie proeven, maar ook verblijven in een van de vijf appartementen. Goed nieuws voor iedereen die het landgoed langer dan een dagdeel wil aanschouwen!

Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (2) Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (5)

De appartementen voor acht personen zijn allemaal zorgvuldig ingericht met een combinatie van nieuw en antiek meubilair. Daardoor krijg je het gevoel terug in de tijd te gaan zonder in te leveren op comfort. Zo kun je eten van servies uit een antieke buffetkast en dit na het diner toch zo in de vaatwasser zetten. Vanaf je balkon heb je een heerlijk uitzicht over het landgoed met zijn olijf-, wijn, en citrusgaarden. Ook fijn: op een warme zomerdag kun je afkoelen in het zwembad in de tuin.

Een aanrader is een tour over het terrein, door een van de familieleden die het landgoed in ere houden Je ontdekt dan niet alleen meer over de historie van het landgoed zelf – die  teruggaat tot de negende eeuw – maar ook over de geschiedenis van Puglia.

Bovendien kom je op allerlei bijzondere plekken. Zoals een grot met prachtige muurschilderingen waar olijven werden opgeslagen en verwerkt tot olie of een van de drie kerkjes die het landgoed rijk is. Leuk is om de tour af te sluiten met een kookles waarin je traditionele Pugliese gerechten leert maken en als een ware expert huiswaarts keert.

Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (3) Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (4) Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (6) Masseria-Spina-Resort-Monopoli-Puglia (7)

Sorelle Barnaba

De drie zussen Laura, Nicla en Marianna Barnaba runnen als derde generatie een agricola op het platteland van Monopoli. Laura, de jongste van het stel, stapte vier jaar geleden als eerste in het bedrijf en al snel volgden haar zussen. Sorelle Barnaba (what’s in a name?) was een feit.

Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (2)

Het grote voorbeeld van Laura, Nicla en Marianna is vader Vito, die de honderd hectare grond met olijfgaarden en akkers al meer dan vijftig jaar met veel liefde bewerkt. Langzaamaan nemen zij het stokje van hem over.

Een van de grootste veranderingen die de zussen in het boerenbedrijf hebben doorgevoerd, is het besluit om hun olijfolie niet langer aan tussenleveranciers te verkopen. Ze hebben er een eigen merk van gemaakt. Ook organiseren ze allerlei activiteiten rondom de olijfolie.

Laura merkte op dat er veel vragen over het maken van olijfolie leven en daarom bieden de zussen een rondleiding met uitgebreide tekst en uitleg over dit proces aan. Ze leiden je langs alle machines – een mix van traditioneel en modern – en verzorgen daarna een olijfolieproeverij.

Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (1) Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (3) Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (5) Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (7)

Net als bij wijn heeft elke soort olijfolie verschillende smaakkenmerken. Heel Italië kent wel vijfhonderd soorten olijfbomen, waarvan alleen al vijftig in Puglia. Om zoveel mogelijk smaak te behouden, persen ze alle olijven bij Sorelle Barnaba binnen vierentwintig uur na het plukken.

Laura laat ons zien hoe je olijfolie nu eigenlijk moet proeven: eerst warm je het bekertje olijfolie wat op met je handen, zo komen de karakteristieken naar boven. Daarna wals je de olie licht en ruik je eraan. Tot slot neem je een (klein!) slokje, dat je eerst even door je mond laat gaan. Hoe scherper in de keel, hoe meer vergine de olijfolie is. We proeven de Soffio, Secolare en Pizzico van Sorelle Barnaba. Onze favoriet is nummer 2, omdat hij zo lekker zacht van smaak is.

Het terrein van Sorelle Barnaba kent zoals opvallend veel locaties in Puglia een zogenaamd verborgen kerkje. Hierin woonde en werkte men vroeger – waar de oude olijfmolen en oogstkalender getuigen van zijn – maar werden ook kerkdiensten gehouden. De geheimzinnigheid rondom deze (katholieke) kerken heeft te maken met tijden van oorlog; het waren als het ware schuilkerkjes.

Sorelle-Barnaba-Monopoli-Puglia (4)

Na vijftig jaar dienst als opslagruimte besloten de zussen de kerk helemaal leeg te halen. Nu kun je ook hier een rondleiding volgen met als afsluiting een proeverij van verschillende lokale lekkernijen, gemaakt door een van de zussen. Het belangrijkste ingrediënt? De olijfolies waar ze – volkomen terecht – zo trots op zijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Goedemiddag Saskia,

  Ik had even een vraag over Sorelle Barnaba.
  Op uw site staat dat er evt een rondleiding is over de olijfboomgaard.
  Ik kan daar helaas niets over vinden op hun website. Is er nog wel een rondleiding, omdat het bericht al even geleden is.
  Als dat niet meer het geval is, heeft u dan bijvoorbeeld een andere olijfboomgaard om aan te bevelen. Wij zijn er rond 11-13 mei as. in Puglia.
  Wij zijn dan in bezit van een auto.

  Alvast bedankt,
  Saskia Supheet.

 2. Ciao Saskia,
  op de website zie ik dit nog wel vermeld > https://sorellebarnabaagriturismo.com/visita-in-frantoio/ voor de rondleiding en https://sorellebarnabaagriturismo.com/olive-oil-tasting/ voor de proeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *