Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Drink een hartverwarmende Bicerin – koffie met chocolade en room – in Turijn

Tijdens een bezoek aan Turijn moet je in elk geval een keer koffie drinken bij het oudste café van Turijn, Al Bicerin, dat al in 1763 de deuren opende.

al-bicerin-turijn-1

De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was al snel een populaire ontmoetingsplek. Onder anderen Italo Calvino, Camillo Benso di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten er van hun koffie, van de smeuïge chocoladetaart en van de onovertroffen chocoladetoast.

al-bicerin-caffe-koffie-turijn-2 al-bicerin-caffe-koffie-turijn-3 al-bicerin-turijn-9al-bicerin-turijn-33al-bicerin-caffe-koffie-turijn-4

Heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room

Ze maken bij Al Bicerin heerlijk romige cappuccino’s en sterke espresso’s, die met elegantie worden geserveerd op de marmeren tafeltjes in de kleine ruimte, die sinds de negentiende eeuw niet meer veranderd is. Maar eigenlijk moet je er een bicerin bestellen, een heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room.

Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen warm wordt.

al-bicerin-turijn-15al-bicerin-caffe-koffie-turijn

De Franse schrijver Alexandre Dumas was een groot fan van deze drank. Tijdens zijn bezoek aan Turijn in 1852 tekende hij op: ‘Parmi les belles et bonnes choses remarquées à Turin, je n’oublierai jamais le bicerin, sorte d’excellente boisson composée de café, de lait et du chocolat, qu’on sert dans tuouts les cafés, à un prix relativement trés bas.’

Je vindt Al Bicerin aan het Piazza della Consolata 5. Het café is gesloten op woensdag (behalve tussen 4 december en 6 januari) en gedurende de hele maand augustus.

al-bicerin-caffe-koffie-turijn-5

Het recept voor bicerin

Thuis alvast voorproeven? Met dit recept maak je vier hartverwarmende glazen bicerin! Hiervoor heb je nodig: 160 gram extra pure chocola | 5 dl volle melk | 5 theelepels maiszetmeel (maïzena) | 2 dl extra sterke espresso | eventueel een beetje suiker | 4 dl verse slagroom

Zet extra sterke espresso door de helft minder water te gebruiken. Klop de slagroom, maar niet te stijf en zónder suiker, zoals dat in Italië gebruikelijk is. Smelt de chocolade au bain-marie en breng ondertussen de melk aan de kook. Als de chocola gesmolten is, voeg je beetje bij beetje de kokende melk toe, terwijl je blijft roeren. Doe het zetmeel erbij en laat de chocolademelk indikken.

Verdeel de chocolademelk over vier glaasjes. Doe in ieder glas 0,5 dl sterke espresso en eventueel een theelepel suiker. Verdeel de slagroom over de glaasjes en zie hoe mooi die oplost in de warme bruine drank. Hou je niet van slagroom zonder suiker? Doe dan suiker in de slagroom maar niet in de chocoladekoffie.

Nog veel meer tips voor Turijn

Met ruim driehonderdvijftig pagina’s vol tips, verhalen, foto’s en fijne adresjes is onze Special onmisbaar bij een bezoek aan Turijn. Buon viaggio!

ciao-tutti-special-turijn-reisgids

Bestel de Special over Turijn

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *