Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5 tips voor het Venetiaanse Giudecca

La Giudecca, het eiland in de vorm van een vis die ten zuiden van het centrum van Venetië zwemt, hoort bij de wijk Dorsoduro. Het wordt slechts door een smal kanaal gescheiden van de rest van de stad maar toch ademt dit eiland een heel andere sfeer dan elders in Venetië.

la-giudecca-eiland-venetie-4

Ben je de drukte van de wijken San Marco, San Polo en Santa Croce even zat, dan kom je op Giudecca weer even op adem. Vroeger was dat niet anders; het eiland is altijd een vluchthaven geweest voor voortvluchtigen, verbannen opstandelingen en andere randfiguren. We geven vijf tips die je op dit eiland niet mag missen!

la-giudecca-eiland-venetie-1

Bewonder hedendaags foto exposities in Casa dei Tre Oci
Het beroemde ‘huis met de drie ogen’ werd in 2000 gekocht door de Fondazione di Venezia. Ooit was dit schitterende neogotische casa het huis van de vroeg twintigste-eeuwse kunstenaar en fotograaf Mario de Maria. Deze fotograaf is ook verantwoordelijk voor het opvallende uiterlijk van het huis. Hij creëerde de rode bakstenen gevel en de drie boogramen, die inderdaad wel wat hebben van drie spiedende ogen, in 1910.

casa-dei-tre-oci-giudecca-venetie-1

Tegenwoordig biedt het voormalige huis van de fotograaf onderdak aan het fotografisch archief van de stad. Er worden regelmatig fototentoonstellingen georganiseerd met werk van Italiaanse en internationale fotografen. Dit jaar gooide de tentoonstelling met werk van Helmut Newton hoge ogen.

Op dit moment hangt Venetië vol met aanplakbiljetten voor de fotoreportage die de Siciliaanse fotograaf Ferdinando Scianna maakte in het oude getto, dat dit jaar vijfhonderd jaar bestaat. Vergeet vooral niet om ook even uit het raam op de eerste verdieping te kijken. Het uitzicht op de San Marco en de Punta della Dogana zijn alleen al een bezoek aan Casa dei Tre Oci waard!

casa-dei-tre-oci-giudecca-venetie-3casa-dei-tre-oci-giudecca-venetie-2 casa-dei-tre-oci-giudecca-venetie-4 casa-dei-tre-oci-giudecca-venetie-5

Je vindt Casa dei Tre Oci aan de Fondamenta Zitelle 43 op Giudecca. Het is dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Bezoek een van de oudste kerken van Venetië
Het is een kleine kerk, waar je gemakkelijk aan voorbij zou lopen. Toch is de Sant’Eufemia een van de oudste kerken van Venetië. De kerk, die te vinden is op de hoek van het Canale della Giudecca en de Rio di Sant’Eufemia, werd in het jaar 865 gesticht en werd gewijd aan vier vrouwelijke heiligen: Euphemia, Dorothea, Tecla en Erasma. Wellicht was deze rij namen iets te lang, want al snel werd het simpelweg Sant’Eufemia.

sant-eufemia-giudecca-venetie-2sant-eufemia-giudecca-venetie-1

De kerk onderging veel verbouwingen en vernieuwingen in de twaalfde en de zestiende eeuw. Sommigen zuilen dateren nog uit de elfde eeuw. De portico is een latere toevoeging en werd gedoneerd door Giovanni Stucky. Ondanks alle vernieuwingen waan je je binnen in de kerk in Venetiaans-Byzantijnse sferen. Het Byzantijnse gevoel wordt afgewisseld met zwierige rococo-krullen. De plafondfresco’s zijn van Giambattista Canal, een volgeling van Tiepolo.

sant-eufemia-giudecca-venetie-3 sant-eufemia-giudecca-venetie-5 sant-eufemia-giudecca-venetie-6

In deze kerk vind je geen mensenmassa’s en ervaar je een gevoel van kalmte tussen de lokale, oudere bevolking van Giudecca, die hier binnenloopt om tussen de bedrijven door een kaarsje op te steken.

sant-eufemia-giudecca-venetie-4

De Sant’Eufemia is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur. Op zondag kun je er terecht van 15.00 tot 19.00 uur.

Drink een aperitivo bij La Palanca
Vlak bij de vaporetto-halte Palanca ligt onze volgende tip. Een palanca (vijf centimes van een lire) was lang geleden het tarief dat je betaalde voor de traghetto die van dit punt naar de Zattere vertrok, aan de overzijde van het Canale della Giudecca.

la-palanca-giudecca-venetie-1

Nergens in Venetië geniet je zo van je dagelijkse aperitivo-moment als bij La Palanca. Met uitzicht op de koepels en torens van de stad aan de overkant, bestel je hier voor slechts twee euro een echte Venetiaanse ombra of voor een euro meer nog zo’n fijne Venetiaanse uitvinding: een Aperol Spritz).

la-palanca-giudecca-venetie-2

Maar niet alleen voor een aperitivo is Palanca de ultieme plek. Tijdens de lunch eet je hier tussen de Venetianen voor minder dan tien euro linguine al nero di seppia of linguine ai frutti di mare.

la-palanca-giudecca-venetie-4

Je vindt La Palanca aan de Fondamenta Sant’Eufemia 448. Het is geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 21.00 uur.

la-palanca-giudecca-venetie-3

…of bij Majer
Majer is een bekende naam in Venetië. Je vindt deze koffie- annex lunchzaakjes onder andere bij de San Giacomo dall’Orio, in het oude getto én op Giudecca.

majer-giudecca-venetie-1 majer-giudecca-venetie-5 majer-giudecca-venetie-6

Ook hier kan je prima terecht voor een aperitivo met bijbehorende lekkere hapjes. Van de verse crostini met tomaat en gegrilde paprika, die je in twee happen verorbert, krijgen we geen genoeg en de vers gemaakte arancini zouden we iedere dag wel lusten.

majer-giudecca-venetie-2 majer-giudecca-venetie-3

Houd ook zeker nog een plekje over voor het heerlijke ijs. De tiramisù overtreft alle verwachtingen en ook de smaak van het huis, Majer, met karamel verdient minstens een tweede proefsessie.

Je vindt Majer Giudecca aan de Fondamenta Sant’Eufemia 461. Je kunt er dagelijks terecht van 07.00 tot 22.00 uur.

la-giudecca-eiland-venetie-2

Fare una passagiata op de kade
Op zondagmiddag is het de favoriete bezigheid van de Venetianen zelf: een wandeling maken langs de fondamente, kades, van de stad. Maar ook op andere momenten is een stukje kade een unieke wandellocatie.

la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-2

La Giudecca bestaat eigenlijk uit acht eilanden, die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De fondamente dragen verschillende namen en hebben ook stuk voor stuk hun eigen sfeer.

la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-1la-giudecca-eiland-venetie-3 la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-6

Doordeweeks is het vooral op de Fondamenta Ponte Piccolo al vroeg een drukte van belang, als de viswinkels de verse vangst binnen hebben en hun deuren openen. Ze sluiten zodra de dagvangst verkocht is. Venetianen uit de overliggende stadswijken nemen speciaal de vaporetto om hier voor dag en dauw voor een goede prijs verse vis in te kopen.

Aan het einde van de middag werpen de oudere eilandbewoners graag hun hengel uit op de Fondamenta San Biagio. In opperste concentratie staan of zitten ze met meerdere hengels paraat, uitkijkend over de lagune tot ze beet hebben.

la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-7

Even verderop, op een van de vele bankjes langs de kade, lezen hun vrouwen vergeelde romans. Hier kom je volledig tot rust en is Venetië net zo magisch en tegelijkertijd doodgewoon als het bedoeld is…

la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-3 la-giudecca-fondamenta-kade-venetie-4

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *