Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijke huizen en indrukwekkende kliffen – de mooiste plekken aan de Golfo dei Poeti

Iedereen kent de Cinque Terre, maar de Golfo dei Poeti, de baai die net ten zuiden van de vijf kleurrijke dorpjes ligt, is een stuk minder bekend.

Golfo dei Poeti – ‘golf van de dichters’ – is de bijnaam die de Golf van La Spezia kreeg omdat hij zo geliefd was bij dichters die naar Italië reisden, zoals George Byron, Percy Shelley en D.H. Lawrence.

Net als in de dorpjes van de Cinque Terre vind je hier kleurrijke stadjes en steile kliffen met prachtig uitzicht over de blauwe zee. Vergeleken met de Cinque Terre hebben de plaatsjes rondom de Golfo dei Poeti echter hun authentieke sfeer beter behouden.

Ze zijn nog niet veranderd door het massatoerisme, enerzijds omdat ze minder bekend zijn, anderzijds omdat ze moeilijker te bereiken zijn. Er stopt namelijk geen trein. Je kunt wel vanaf het station van La Spezia of Sarzana met een auto of Vespa op pad of de fiets nemen, als je tenminste genoeg getraind bent om de heuvels op te komen.

De Golfo dei Poeti is, met zijn schitterende kustplaatsjes met smalle steegjes, die ze in Ligurië carruggi noemen, zeer de moeite waard. Het cultureel erfgoed is er goed bewaard gebleven, er is een weelderige natuur, een rustige zee en sfeervolle horecagelegenheden waar je je avonden door kunt brengen tussen de locals. We tippen de mooiste plekken aan de Golfo dei Poeti die je niet mag missen.

Lerici – de parel van de Golfo dei Poeti

Lerici is een beetje de hoofdstad van de Golfo dei Poeti. Het wordt door de Italianen ook wel la perla del Golfo, ‘de parel van de golf’, genoemd.

Vanaf de lange boulevard en het fijne zandstrand heb je een prachtig uitzicht op Portovenere en de eilanden voor de kust.

Het historische deel van Lerici bestaat uit een idyllische kern met gekleurde huizen, die tegen de heuvel lijken te zijn geplakt waarop het indrukwekkende Castello di Lerici staat.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en kunst van Lerici, is een bezoek aan de schitterende Villa Marigola of de San Francesco – met schilderijen van Domenico Fiasella en Domenico Piola – de moeite waard. Neem ook zeker een kijkje in het Oratorio di San Rocco, een klein maar prachtig heiligdom.

foto’s: Villa Marigola

Het moderne deel van Lerici ligt aan de baai Seno di Lerici, vanwaar je schitterend uitzicht hebt op het historisch centrum. Voor een dagje aan zee, tippen we het strand van Venere Azzurra.

San Terenzo – middeleeuws vissersdorpje

Niet ver van Lerici, iets westelijker aan de Golfo dei Poeti, ligt San Terenzo. Je kunt er vanaf het centrum van Lerici in een half uurtje naartoe wandelen, langs de kust.

San Terenzo is een middeleeuws vissersdorpje dat je vooral moet bezoeken vanwege de schitterende uitzichten. Het is heerlijk om hier ’s avonds met een drankje op een terras aan zee te zitten.

Ook het vijftiende-eeuwse kasteel is zeer de moeite waard. Het werd gebouwd om de golf te beschermen tegen de aanvallen van Turkse piraten. Vanaf het kasteel heb je het hele jaar door een prachtig uitzicht.

Een ander hoogtepunt van het stadje is de Chiesa della Natività di Maria Vergine. In deze kerk bewonder je schilderijen van Giovanni Battista Carlone en Paolo Gerolamo Piola en een marmeren altaarstuk uit de zestiende eeuw van de Franse beeldhouwer Domenico Gar.

De beroemde Zwitserse schilder Arnold Böcklin verbleef vaak in San Terenzo, maar ook Virginia Woolf en Paolo Mantegazza kwamen er graag.

Deze laatste schreef over San Terenzo: ‘Una casa antica, rozza, coi piedi nel mare, con le spalle difese da un monte sempre verde di pini e di lecci, con un terrazzo e un porticato che conduce al mare. più nave che casa.’

Trebiano Magra – zonovergoten heuvelplaatsje

Trebiano Magra ligt eigenlijk niet echt aan de Golfo dei Poeti, maar een stukje landinwaarts, ten noorden van Lerici. Het is een zonovergoten plaatsje op de top van een heuvel, aan het eind van een weg die naar beneden loopt vanaf het dorpje Romito Magra.

Als je vanaf die weg Trebiano Magra binnenkomt, zie je gelijk de Pieve di San Michele Arcangelo. In deze kerk zijn bijzondere kunstwerken te zien, zoals een houten beeld van de San Rocco uit 1524 van Domenico Gar en een altaarstuk van Filippo Martelli uit 1634.

Lange tijd heeft schrijfster Helène de Beauvoir, de zus van Simone de Beauvoir, in Trebiano Magra gewoond. Ook Simone de Beauvoir noemt het plaatsje in enkele van haar werken.

De huizen van Trebiano Magra liggen aan drie parallelle straten die geleidelijk de heuvel op lopen. Boven op deze heuvel ligt het kasteel, waar volgens de legende het manuscript van de Divina Commedia van Dante verstopt zou liggen.

Dat verhaal komt niet helemaal uit de lucht vallen: Dante verbleef daadwerkelijk in dit gebied, toen hij in 1306 bemiddelaar was bij vredesonderhandelingen tussen de familie Malaspina en de bisschop van Luni, die een verdrag tekenden in het kasteel van het nabijgelegen Castelnuovo Magra.

Tellaro – een authentiek dorpje vol kleur

Als je vanuit Lerici in zuidoostelijke richting de kustlijn volgt, kom je in Tellaro. Dit is misschien wel het rustigste plaatsje van de Golfo dei Poeti, dat zijn authentieke sfeer nog echt behouden heeft.

Het was niemand minder dan de beroemde Britse dichter Shelley die Tellaro op de kaart zette. In deze blog lees je er meer over.

Het dorpje ligt rondom de kleine haven, waar kano’s en gozzi, houten roeibootjes, liggen. Wandel door de smalle en steile steegjes (die op sommige plekken trappen worden) en luister naar het geluid van de zee, dat nooit ver weg is.

Het Oratorio di Santa Maria in Selàa, een kerkje dat direct aan zee ligt, is zeker een kijkje waard, net als de Chiesa di San Giorgio.

Volgens de legende zou in de zeventiende eeuw een inktvis ’s nachts een aanval van piraten hebben verijdeld door de klokkentoren te beklimmen en de klok meermaals te luiden, waardoor de bewoners van Tellaro wakker werden en de aanvallers konden afslaan.

Als dank voor dit heldhaftige optreden is inktvis de specialiteit van de lokale keuken geworden. Er is ook een inktvisfestival in augustus.

Maak zeker ook een wandeling door de Sottoripa, een lange zuilengalerij langs de kust die oorspronkelijk gebouwd werd voor verdedigingsdoeleinden. Zelfs midden op de dag valt er nauwelijks zonlicht binnen, maar het uitzicht over zee is er prachtig.

Fiascherino – voor de mooiste zonsondergang

Fiascherino is niet echt een plaatsje, maar meer een verzameling van een paar huizen aan de weg van Lerici naar Tellaro. Hier ga je naartoe voor de stranden, die zeer geliefd zijn bij bezoekers van de Golfo dei Poeti.

De eerste die deze plaats met zijn prachtige uitzichten en spectaculaire zonsondergangen boven zee als toerist ontdekte, was D.H. Lawrence, die in 1913 en 1914 in Villino Rosa verbleef.

Je kunt het strand bereiken door te parkeren langs de weg van Lerici naar Tellaro en vervolgens af te dalen naar de kust, over de steile paadjes tussen de pijnbomen die overal langs de kust groeien.

Ameglia – de oudste plaats op de Monte Caprione

Je kunt de Golfo dei Poeti niet verlaten zonder de twee plaatsjes te bezoeken die aan het oostelijke uiteinde van de golf liggen, op de Monte Caprione: Ameglia en Montemarcello.

Ameglia is de oudste plaats op de Monte Caprione. Dit was in de prehistorie al een bewoond gebied. Iets lager op de heuvel ligt ook de Necropoli di Cafaggio, de dodenstad van de Apuani, een Ligurische stam uit de vierde en derde eeuw voor Christus.

Ameglia heeft het middeleeuwse grondplan behouden, met smalle carruggi en stenen gebouwen die tegen elkaar aan leunen. In het hoogste gedeelte staat het kasteel, dat lang dienst heeft gedaan als gemeentehuis, maar nu gebruikt wordt voor culturele evenementen.

In de San Vincenzo is een mooi schilderij te zien van Francesca Martelli Prandini, de dochter van Filippo Martelli, en een marmeren altaarstuk van Domenico Gar uit 1527. De middeleeuws ogende gevel stamt echter uit het begin van de twintigste eeuw.

Montemarcello – het dorp van de wind

Il paese del vento, ‘het dorp van de wind’, zo wordt Montemarcello ook wel genoemd. Het is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, met waar je ook bent mooi uitzicht op zee. In deze blog vertellen we je er meer over.

Bezoek in Montemarcello zeker de San Pietro, met een prachtig marmeren altaarstuk uit 1529 van Domenico Gar en een van de oudste kunstwerken van de streek, een drieluik met Maria tussen de heiligen Petrus en Johannes de Doper uit de veertiende eeuw. Dit laatgotische werk wordt toegeschreven aan Pietro da Talada.

Portovenere – een van de kleurrijkste plaatsjes aan de Golfo dei Poeti

Helemaal aan de andere kant van de Golfo dei Poeti ligt Portovenere, dat vooral bekend is om de Palazzata a Mare, een rij kleurrijke gebouwen langs de kust die allemaal tegen elkaar aan gebouwd zijn.

Portovenere was een zeer geliefde plek onder dichters en schilders die het vaak bezochten tijdens hun Grand Tour. Hier is namelijk een van de oudste religieuze monumenten van de regio te vinden, de Abbazia di San Pietro, een abdij die al in de vijfde eeuw werd gesticht. Het huidige uiterlijk van het gebouw in gotische stijl stamt echter uit de dertiende eeuw.

De Abbazia di San Pietro staat bekend om zijn witte en zwarte marmer, de klokkentoren, de loggia in romaanse stijl uit de negende eeuw met vier bogen die op zee uitkijken en de kerk die binnenin dezelfde zwart-witte banen marmer heeft als aan de buitenkant.

Het is niet het enige middeleeuwse gebouw dat bewaard is gebleven in Portovenere. Ook het Santuario della Madonna Bianca, een kerk in romaanse stijl uit de elfde en twaalfde eeuw, is zeer de moeite waard. Hier is een afbeelding van Maria te vinden, de Madonna Bianca, die ervoor gezorgd zou hebben dat een pestepidemie eindigde.

Op de top van de heuvel die boven Portovenere uittorent, kun je het Castello Doria bezoeken. Dit is een van de indrukwekkendste militaire bouwwerken die de Republiek Genua heeft gebouwd.

Als je een natuurliefhebber bent, is het een aanrader om een boottochtje te maken naar een van de zeegrotten, de Grotta Azzurra of de Grotta di Byron.

Palmaria – eiland voor de kust van de dichters

Het eiland Palmaria kun je bereiken vanuit Portovenere of La Spezia. Samen met twee andere eilanden, Tino en Tinetto, vormt het de Archipel van La Spezia.

Palmaria is het grootste eiland van Ligurië. Het maakt ook deel uit van het Parco Nazionale delle Cinque Terre en staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

In het verleden is het altijd een belangrijke militaire post geweest. Het Forte Cavour, gelegen op het hoogste punt van het eiland, en de Torre Umberto I (die in de periode na de Tweede Wereldoorlog ook als militaire gevangenis gebruikt werd) herinneren hier nog aan.

Palmaria is ook bekend vanwege het kostbare Portoro-marmer, dat men, in gecontroleerde hoeveelheden, uit de kliffen van het eiland haalt. Het is een schitterende zwarte marmersoort met goudkleurige aders, die alleen te vinden is op Palmaria, in sommige delen van de Monte Caprione en op enkele berghellingen bij La Spezia.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ben er geweest op aanrader van mijn zus prachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *