Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rome by night – de ultieme uitdaging voor fotografen

Hoe bruisend Rome overdag ook is, de magie van Rome in het donker is adembenemend. Elena trok er tijdens een van de eerste voorjaarsavonden met fotograaf Francesco op uit om een aantal iconische plekken vast te leggen.

Elena: ‘Het kan een flinke uitdaging zijn om goede foto’s te maken in het donker. Je kunt natuurlijk de ISO-waarde omhoog bijstellen, maar dat creëert veel ruis in de foto. Het gebrek aan licht is het makkelijkst te compenseren met een lange sluitertijd. Dat vereist een stabiele ondergrond. En veel ervaring, want hoe lang moet die sluitertijd dan precies zijn?

Rome-by-night-fotografie-1

Bij Castel Sant’Angelo staan we voor de eerste uitdaging: zowel het fort als de reflectie in de Tiber in één foto verwerken. Francesco leert me een handige vuistregel: het getal van de brandpuntsafstand deel je door twee. Bij mijn 18-55 mm lens betekent dat dat je bij volledig uitzoomen (18) een sluitertijd moet hebben van minstens 1/9 of langzamer. Bij het inzoomen op een detail (55) heb je een sluitertijd van minstens 1/28 nodig.

Daarnaast gebruiken we de muur langs de kade om onze ellebogen op te laten rusten. Zo lukt het ook zonder statief om een onbewogen foto te maken.

Rome-by-night-fotografie-2

De volgende stop is het Pantheon. Hier gaan we experimenteren met lange sluitertijden. Bovenstaande foto is gemaakt vanaf een statief met een sluitertijd van dertig seconden. Hierdoor kan je zelfs met ISO 100 een goed belichte foto maken. Tegelijkertijd creëer je een mysterieus effect doordat voorbijgangers schimmen worden.

Rome-by-night-fotografie-3

Bij de laatste stop van de avond, het Colosseum, krijgen we opnieuw de kans om reflecties vast te leggen.

Rome-by-night-fotografie-4 Rome-by-night-fotografie-5

Naast de fotografietour by night gingen we een dag later aan de slag tijdens het zogenaamde ‘golden hour’, het uur voor zonsondergang of na zonsopgang, tijdstippen waarop het licht optimaal is voor fotografie. Na zonsondergang is er echter ook nog een ‘blue hour’, dat ik geprobeerd heb vast te leggen op het Piazza del Popolo. De intens blauwe kleur van de lucht geeft een bijzondere sfeer aan de foto.

Rome-by-night-fotografie-6

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *