Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gelato proeven bij Günther – het lekkerste ijs om de hoek van het Pantheon

Een uitnodiging om ruim twintig smaken ijs te proeven valt altijd in de smaak. Zeker als die uitnodiging komt van een van de beste gelatieri, ijsmakers, in Italië…

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (13)

Als het op ijs proeven aankomt, hebben we allemaal een behoorlijke staat van dienst. Er gaat geen reis naar Italië voorbij zonder ten minste één nieuwe gelateria te hebben gespot (met een uitgebreid testbezoek) en ook in Nederland eten we graag een gelato zodra het zonnetje zich laat zien. Saskia nam vorig jaar zelfs deel aan de jury van het Gelato Festival dat in Amsterdam was neergestreken en proefde en keurde meer ijs dan ze voor mogelijk had gehouden.

Dit keer vond de proeverij plaats in hartje Rome, om de hoek van het Pantheon, tegenover onze favoriete koffiebar op het Piazza Sant’Eustachio. Op deze historische plek maakt Günther Rohregger naar eigen zeggen het lekkerste ijs van Rome. Tijd om dat uitgebreid te testen!

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (11)

De vitrine is in elk geval al indrukwekkend. Meteen bij binnenkomst word je verwelkomd door kleurrijke fruitsmaken: perzik, kiwi, vijg, braam, honingmeloen, aardbei, watermeloen, ananas, banaan… De regenboog gaat verder met allerlei smaken roomijs (met veel bijzondere combinaties) en een keur aan chocolade-ijs. We tellen zo even snel ruim dertig verschillende smaken. Geen wonder dat we zo veel gusti ‘moeten’ proeven!

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (8)Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (2) Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (3)

Achter in de winkel is Günther nog druk in de weer in zijn ‘atelier’. Hij komt ons meteen hartelijk begroeten en neemt een beetje verlegen onze complimenten over de ruime keuze en bijzondere smaken in ontvangst.

Günther werd geboren in Bolzano maar verliet het hoge noorden voor de liefde. Hij vond in Rome ook een nieuw thuis voor zijn grote passie: ijs maken. Met uitzicht op de bruidstaart van Borromini, die de Sant’Ivo della Sapienza siert, stopt hij een groot deel van zijn liefde en kennis in elke smaak ijs die in de vitrine ligt te schitteren.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (19)Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (9)

Niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo kiest Günther alleen de allerbeste ingrediënten voor zijn gelato. Hij kiest bewust voor biologische melk (uit Cremona), vers seizoensfruit, Domori-chocolade en hazelnoten uit Piemonte bijvoorbeeld. Maar ook het water dat hij gebruikt voor het maken van het ijs, Acqua Plose, is zorgvuldig gekozen.

Günther vertelt dat dit een van de culinaire erfenissen van zijn jeugd in Alto Adige is. Het water ontspringt in de bergen van Alto Adige en is het zuiverste van heel Europa. We beginnen er onze proeverij zelfs mee; het moet onze smaakpapillen voorbereiden op een reis langs ruim twintig smaken ijs.

Het avontuur begint met de sorbetsmaken. We proeven kiwisorbet, waarin de smaak én de structuur van kiwi nog heerlijk te herkennen is, aardbeiensorbet, perziksorbet, bramensorbet en watermeloensorbet. Het smaakt allemaal zo puur dat we onze dagelijkse portie vitamines vast al binnen hebben.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (25)Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (15) Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (16)

Daarna volgen hazelnoot- en pistachesorbetijs. Gemaakt zonder room en gezoet met agavesiroop (en dus ideaal voor mensen met een koemelkallergie). We zijn verrast door de romige smaak van deze sorbetsmaken; een prima alternatief voor de ‘originals’.

Dan is het roomijs aan de beurt. We proeven eerst de ‘eenvoudige’ smaken fior di latte en crema. Ze zijn heerlijk romig en vormen een fantastische combinatie met de eerder geproefde sorbetsmaken. We staan echter te popelen om de bijzondere smaken te proeven die we in de vitrine hebben gespot.

De zabaglione is rijk en romig, met een prettige balans tussen roomijs en marsala. De kaneel is bijna een mousse van gemalen kaneelstokjes, zo kruidig, korrelig en vol van smaak waar geen enkel ander kaneelijs dat we eerder proefden bij in de buurt komt.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (20)

De grootste verrassingen moeten dan nog komen. We worden bijna omver geblazen door buffelmelkijs (net als de enige echte mozzarella gemaakt van verse buffelmelk) met roze peper. De peper is een heerlijk pittige hint bij het superromige buffelmelkijs. Mogen we hier alsjeblieft nóg een hapje van proeven?

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (17)

Ook het ricotta-ijs met aardbeien die een badje van balsamico hebben genomen is een smaak waar we niet genoeg van krijgen, net als het karamelijs met Himalaya-zout. Wie dol is op stracciatella (en wie is dat nu niet) moet zeker ook het buffelmelkijs met cacaonibs en kersen proberen. Alsof je een hapje taart neemt!

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (21)

Dat geldt ook voor de verschillende chocoladesmaken die we proeven, van melkchocolade tot donkere pure chocolade. De smaken worden gemaakt met chocolade uit onder meer Peru en Tanzania. De Arriba Ecuador cacaobonen worden zelfs exclusief voor Günther geteeld.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (23)

De allerlaatste smaak is een eerbetoon aan Günthers geboortegrond. Hij laat ons proeven van ijs gemaakt van melk uit de bergen en dennenboomessence. Het ruikt alsof je midden in een besneeuwd dennenbos staat en proeft zo fris dat we de machtige chocoladehapjes al snel vergeten zijn. We zouden zo weer opnieuw kunnen starten met proeven…

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (28)Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (26) Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (27)

Gezien het aantal lepeltjes dat bewijst hoeveel we hebben geproefd doen we dat maar niet, al kiezen we wel nog een hoorntje met perzik- en aardbeiensorbetijs als afsluiting…

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (30)

Ook proeven van Günters gelato? Je vindt zijn ijssalons op drie plekken in Rome: Piazza Sant’Eustachio 47 (tussen het Pantheon en Piazza Navona), aan de Via dei Pettinari 43 (bij Campo de’ Fiori en de Ponte Sisto) en aan de Via dei Due Macelli 108 (bij de Spaanse Trappen en Piazza Barberini). Elke gelateria is geopend van 10.00 uur tot na middernacht. Op GüntherGelatoItaliano.com kun je je alvast verlekkeren aan alle smaken!

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (4)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *