Download gratis de Ciao tutti app

Een kleine reis terug in de tijd in Sant’Agata (Mugello)

Hoewel Toscane misschien wel de meest bezochte regio van heel Italië is, zijn er ook hier – tussen de platgetreden paden die leiden langs cipressen, stadjes vol torens, koepels en pleinen – nog steeds verborgen pareltjes te vinden.

Tijdens ons recente bezoek aan de Mugello, de streek nét ten noorden van Florence, ontdekten we een aantal van deze pareltjes, zoals het kleine museum van Leprino in Sant’Agata. Een soort Madurodam van de Mugello, waar je een prachtige tijdreis maakt.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (9a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (11)

Een wandeling door het kleine dorpje, net even buiten Scarperia, geeft je al het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Je stuit in elk straatje wel op een prachtig stilleven, met afbladderende luiken die een soezende kat een beetje schaduw bieden, een oud stel dat voor de deur van hun huis zit te knikkebollen en een aantal kopjeduikelende zwaluwen die nog even niet verder noordwaarts willen trekken.

Aan het einde van het dorp staat de tijd echter niet meer stil; daar springt hij zo een paar decennia terug – naar het Sant’Agata van de jaren dertig. Het dorpje is tot in de kleinste details nagebootst – het levenswerk van Faliero Lepri, die in 1921 in Sant’Agata werd geboren.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij het dorpje uit zijn herinnering op te bouwen. Avond aan avond werkte hij aan dit project. Hij maakte elk huisje, elke tafel, elke dorpsbewoner met de hand, om het dorpje uit zijn jeugd te doen herleven en voor eeuwig te bewaren.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (7)

Leprino, zoals de kunstenaar hier liefdevol wordt genoemd, vereeuwigde zichzelf ook: hij is de kleine jongen met het zwarte jasje, die op het dorpsplein staat, met zijn schooltas op de rug. Zijn moeder rolt verse pasta voor de lunch, zijn tante zit achter de naaimachine.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (3a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (3b) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (20) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (21)

In de dorpskroeg worden de eerste glazen bier getapt en de schoenmaker lapt – al rokend – een nieuwe zool aan een laars. De zwaluwen zitten mooi strak op een elektriciteitsdraad, de mandjes wijn worden bijgevuld, de stroper komt zijn eerste buit van de dag brengen…

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (1) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (2) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6b) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (8) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (8a)

Je komt ogen (en oren) tekort om alle moois van Leprino’s levenswerk te bekijken. Bij elk nieuw rondje rondom het levendige plein van Sant’Agata vallen je weer nieuwe details op.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (15) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (16) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (17) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (18) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (22) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (23) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (25) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (26)

Het museum(pje), dat ook uitermate geschikt is voor een bezoek met kinderen, is geopend op zon- en feestdagen, van 15.30 tot 18.30 uur. De entree is gratis, maar een kleine bijdrage voor het onderhoud is meer dan welkom.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (9) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (10) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (12) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (13) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (14)

Nieuwsgierig naar Leprino? Bekijk dan dit interview met deze creatieve Toscaan:

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *