Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een kleine reis terug in de tijd in Sant’Agata (Mugello)

Hoewel Toscane misschien wel de meest bezochte regio van heel Italië is, zijn er ook hier – tussen de platgetreden paden die leiden langs cipressen, stadjes vol torens, koepels en pleinen – nog steeds verborgen pareltjes te vinden.

Tijdens ons recente bezoek aan de Mugello, de streek nét ten noorden van Florence, ontdekten we een aantal van deze pareltjes, zoals het kleine museum van Leprino in Sant’Agata. Een soort Madurodam van de Mugello, waar je een prachtige tijdreis maakt.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (9a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (11)

Een wandeling door het kleine dorpje, net even buiten Scarperia, geeft je al het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Je stuit in elk straatje wel op een prachtig stilleven, met afbladderende luiken die een soezende kat een beetje schaduw bieden, een oud stel dat voor de deur van hun huis zit te knikkebollen en een aantal kopjeduikelende zwaluwen die nog even niet verder noordwaarts willen trekken.

Aan het einde van het dorp staat de tijd echter niet meer stil; daar springt hij zo een paar decennia terug – naar het Sant’Agata van de jaren dertig. Het dorpje is tot in de kleinste details nagebootst – het levenswerk van Faliero Lepri, die in 1921 in Sant’Agata werd geboren.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij het dorpje uit zijn herinnering op te bouwen. Avond aan avond werkte hij aan dit project. Hij maakte elk huisje, elke tafel, elke dorpsbewoner met de hand, om het dorpje uit zijn jeugd te doen herleven en voor eeuwig te bewaren.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (7)

Leprino, zoals de kunstenaar hier liefdevol wordt genoemd, vereeuwigde zichzelf ook: hij is de kleine jongen met het zwarte jasje, die op het dorpsplein staat, met zijn schooltas op de rug. Zijn moeder rolt verse pasta voor de lunch, zijn tante zit achter de naaimachine.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (3a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (3b) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (20) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (21)

In de dorpskroeg worden de eerste glazen bier getapt en de schoenmaker lapt – al rokend – een nieuwe zool aan een laars. De zwaluwen zitten mooi strak op een elektriciteitsdraad, de mandjes wijn worden bijgevuld, de stroper komt zijn eerste buit van de dag brengen…

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (1) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (2) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6a) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (6b) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (8) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (8a)

Je komt ogen (en oren) tekort om alle moois van Leprino’s levenswerk te bekijken. Bij elk nieuw rondje rondom het levendige plein van Sant’Agata vallen je weer nieuwe details op.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (15) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (16) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (17) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (18) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (22) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (23) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (25) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (26)

Het museum(pje), dat ook uitermate geschikt is voor een bezoek met kinderen, is geopend op zon- en feestdagen, van 15.30 tot 18.30 uur. De entree is gratis, maar een kleine bijdrage voor het onderhoud is meer dan welkom.

Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (9) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (10) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (12) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (13) Leprino-Sant-Agata-Mugello-Toscane (14)

Nieuwsgierig naar Leprino? Bekijk dan dit interview met deze creatieve Toscaan:

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *