Home » Reizen door Italië » Puglia » 5x doen & proeven in Monopoli
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5x doen & proeven in Monopoli

Monopoli is zo’n heerlijke stad waar het toerisme nog geen hoogtij viert. Een pareltje aan de Adriatische kust, in de hak van de laars. Djoni verkende de stad met OTMonopoli en vertelt je welke plekken in het historische centrum je zeker niet mag missen.

Carpe-Diem-Monopoli-Puglia (1)

Ontbijten bij B&B Carpe Diem
Droom je van een bed & breakfast met het strand om de hoek, dan zit je bij Carpe Diem helemaal goed. Gastheer Cesare zorgt er hier voor dat het je aan niets ontbreekt. Zijn B&B ligt in een rustige zijstraat en telt vier ruime kamers.

Van maart tot november begin je hier de dag met een rijkelijk ontbijt op het dakterras, mét uitzicht op zee. Sla vooral Cesares specialiteit niet over: de perfecte espresso. We moeten hem gelijk geven – zijn caffè is correttissimo!

Daarbij snoepen we van een zandtaartje, een grote schaal vers fruit en broodjes met lokale lekkernijen. Cesare benadrukt ondertussen nog eens hoe belangrijk een goed ontbijt is voor voldoende energie en een goed humeur. Na zijn goede zorgen kun je er zeker tegenaan.

Carpe-Diem-Monopoli-Puglia (2) Carpe-Diem-Monopoli-Puglia (3) Carpe-Diem-Monopoli-Puglia (4)

De Madonna della Madia bewonderen in de kathedraal
De Cattedrale Maria Santissima della Madia vormt het stralende middelpunt van het historische centrum en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Monopoli. Alleen al het verhaal achter deze imposante kathedraal wekt de nodige nieuwsgierigheid op.

kathedraal-Monopoli-Puglia (1)

Gids Mina Vinciguerra van Aps Koiné Monopoli weet het in een notendop te vertellen: ‘Toen de inwoners van Monopoli in 1107 begonnen met de bouw van de kathedraal, stagneerde deze door een gebrek aan balken voor de dakconstructie. Precies tien jaar later ontving de bisschop een boodschap in zijn dromen: er zou een geschenk arriveren in de haven van Monopoli. De bisschop haastte zich naar de haven en trof daar een vlot aan met de beeltenis van de Madonna en haar kind. De balken van het vlot werden gebruikt voor de dakconstructie van de kathedraal en de beeltenis werd bevestigd aan de toren. De Madonna della Madia is sindsdien de beschermheilige van Monopoli; ze wordt elke dag aanbeden maar vooral op 16 december, haar feestdag, geëerd.’

Het hele verhaal is in de kathedraal – die met al zijn pracht en praal alleen al een bezoek waard is – te bewonderen op grote panelen, gemaakt door kunstenaar Michelangelo Signorile.

kathedraal-Monopoli-Puglia (2) kathedraal-Monopoli-Puglia (3) kathedraal-Monopoli-Puglia (4)

De mummies van Monopoli met een bezoek vereren
Slechts een paar passen verder dan de kathedraal vind je een kerk die op een verrassende manier de aandacht trekt: de Santa Maria del Suffragio. Onder de lokale bevolking staat dit heiligdom beter bekend als de Chiesa del Purgatorio, de ‘Kerk van het Vagevuur’.

Santa-Maria-del-Suffragio-Monopoli-Puglia (1) Santa-Maria-del-Suffragio-Monopoli-Puglia (2)

Het zijn schedels en skeletten die dit bouwwerk sieren. Op de toegangsdeur staan er al twee tegenover elkaar afgebeeld, allebei omringd door symbolen. Zo zie je een kroon en een mijter, maar ook verschillende werkgereedschappen. Hier schuilt een bijzondere boodschap achter: of je nu rijk of arm bent, na de dood is iedereen gelijk.

Waar in andere kerken met name belangrijke geestelijken worden geëerd, is het hier ‘de gewone mens’. En wel op een ietwat lugubere manier: er zijn acht gemummificeerde lichamen van voormalig kerkleden te zien. Gehuld in zwarte gewaden met daarop de rode vlammen van het vagevuur. Ook wanneer de kerk is gesloten, kun je de mummies aanschouwen, als je een blik werpt door het linker venster.

Het stadsstrand bezoeken
Of je nu net hebt ontbeten of al op de culturele toer bent geweest, Cala Porta Vecchia is een heerlijke plek om even tot jezelf te komen. Vanaf dit stadsstrand heb je perfect zicht op de oude stadsmuur van Monopoli, waar de kanonnen nog altijd staan opgesteld.

Cala-Porta-Vecchia-Monopoli-Puglia (1)

Mocht je later de muur te voet een stukje verder volgen, over de Via Papacenere, dan stuit je op een verdedigingstoren die nog gebouwd is onder leiding van Karel de Vijfde. De toren oogt als een waar kasteel maar doet dienst als archeologisch museum. Alleen al voor het uitzicht is de toren zeker het bezoeken waard.

Tip: bezoek Cala Porta Vecchia eens aan het begin van de avond, wanneer de lucht adembenemende kleuren aanneemt. Bellissimo!

Cala-Porta-Vecchia-Monopoli-Puglia (2)

Genieten van een uitgebreide aperitivo
Wie er ’s avonds op uit trekt, mag de Via Garibaldi niet overslaan. In deze levendige straat kun je op nummer 37 fantastische streekproducten kopen bij Magnapulia. Als souvenirtje, voor onderweg óf om direct op te eten. Bestel bijvoorbeeld een plankje met salami van wild zwijn, spek van varkensnek, rauwe ham en caciocavallo, een licht pittige lokale kaas. Een glas Negroamaro ernaast en je hebt een aperitivo te pakken die bijna door kan voor een volwaardige maaltijd.

Magnapulia-Monopoli-Puglia (1) Magnapulia-Monopoli-Puglia (3) Magnapulia-Monopoli-Puglia (4)

Werkelijk alle producten bij Magnapulia zijn afkomstig uit de nabije omtrek. Eigenaar Antonio vertelt er vol trots over terwijl hij de vleeswaren snijdt. Ondertussen snoepen we van een schaaltje taralli. Deze typisch Zuid-Italiaanse, hartige snack met de bijnaam ‘wijnkoekje’ wordt gemaakt van bloem, zout, peper en het belangrijkste ingrediënt: witte wijn. Vandaar dus die leuke bijnaam!

De smaak van de Italianen vat Antonio mooi samen in een uitspraak van de Ierse schrijver Oscar Wilde: ‘Ho gusti semplicissimi mi accontento solo del meglio. Of wel: ‘Mijn smaak is heel eenvoudig, ik neem alleen genoegen met het allerbeste.’

Magnapulia-Monopoli-Puglia (2)

Liever tapas op zijn Italiaans proberen? Breng dan een bezoek aan My Italy, tegenover het gracieuze Palazzo Palmieri, en bestel een Tavolaccia. Een hapjesplank vol authentieke Italiaanse gerechtjes die je met je tafelgenoten kunt delen onder het genot van een goed glas wijn. De vriendelijke gastheer adviseert je graag!

My-Italy-Monopoli-Puglia (1) My-Italy-Monopoli-Puglia (2) My-Italy-Monopoli-Puglia (3) My-Italy-Monopoli-Puglia (4)

Met dank aan OTMonopoli voor het organiseren van #blogtourmonopoli.
Grazie mille per mostrarci questo bellissimo angolo dell’Italia!

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *