Ga op pad met onze City Walks!

De 100 lekkerste adresjes in Rome

Prego: op veler verzoek presenteren we vandaag een overzicht van de lekkerste adresjes in Rome! De lijst – met ruim honderd plekken waar je zeker moet gaan proeven – is samengesteld na uitgebreid proeven van de kaart. Bij de meeste adresjes zijn we zelfs meer dan eens geweest, dus we kunnen ze stuk voor stuk van harte aanbevelen.

De lijst bevat voor elk wat wils: van eenvoudige pizza’s tot klassieke Romeinse pasta’s, van goed belegde broodjes tot de wat verfijndere restaurants, van take away tot gelato, van tiramisù tot niet-Italiaanse keukens. Voor koffie verwijzen we je naar onze eerder gepubliceerde lijst, met 25 fijne adresjes voor cappuccino en caffè.

We hebben de adresjes gerangschikt naar de Romeinse rioni, wijken, zodat je makkelijk kunt opzoeken welke lekkere restaurantjes en ijssalons dicht in de buurt van je hotel of bed & breakfast liggen of juist bij een van de bezienswaardigheden en monumenten die je wil bezoeken. Buon appetito!

Mmm… Monti!
We beginnen in de wijk die meestal ons thuis in Rome is, Monti – grofweg ingeklemd tussen het Colosseum, het Quirinaal en de Santa Maria Maggiore. Voor lekkere dolci moet je in deze wijk zeker naar Pasticceria Regoli (Via dello Statuto 60). De taartjes met bosaardbeitjes (die er overigens ook in groot formaat zijn) zijn alleen al een bezoekje aan deze pasticceria waard. Probeer zeker ook een keer een typisch Romeinse maritozzo, een zoet broodje gevuld met slagroom. De Romeinen eten het als ontbijt, bij een schuimige cappuccino. Gelukkig hebben ze bij Regoli ook een kleinere variant, zodat je er elke dag van kunt snoepen.

Pasticceria-Regoli-Rome (1) Pasticceria-Regoli-Rome (2)

Ook lekker voor het ontbijt is Panella (Via Merulana 54), met een keur aan brioches (zoete broodjes), cornetti (croissantjes) en andere zoetigheid. Het állerlekkerst is hier echter de verrassing in je cappuccino: naast de espressomachine staat een schaal zabaglione waar de barista desgewenst een flinke lepel van in je cappuccino schept. Ook de aperitivo is bij Panella een aanrader. Voor vijftien euro krijg je een cocktail, een glas prosecco of een glas wijn mét een heel buffet vol heerlijke hapjes.

Voor een lunch of diner rondom Piazza Vittorio Emanuele raden we Trattoria Monti (Via San Vito 13) aan. De trattoria wordt gerund door de broers Camarucci, die van origine uit Le Marche komen. Op het menu vind je dan ook veel lekkers uit die regio, zoals olive ascolane (gevulde olijven) en ravioli gevuld met ricotta, spinazie en een eidooier, met een dekentje van geraspte truffel. Voor zowel lunch als diner raden we aan te reserveren via 0039-064466573.

Trattoria-Monti-Rome (7a)

Als je in Monti logeert, dan moet je echt een keer ontbijten bij Ciuri Ciuri (Via Leonina 18-20) – en anders moet je er wellicht een omweg voor maken. Hier maken ze namelijk volgens ons de lekkerste cornetti van Rome, die pas na je bestelling worden gevuld met room.

Ciuri-Ciuri-Rome (2)

Zin in een traditionele Romeinse lunch? Ga dan naar Trattoria Da Danilo (Via Petrarca 13). Bestel een van de authentieke pasta’s, zoals de carbonara, de amatriciana of de cacio e pepe, of een van Danilo’s variaties op deze klassiekers.

Trattoria-Da-Danilo-Rome (2) Trattoria-Da-Danilo-Rome (3)

De Via Urbana is een van de lekkerste straten van Monti. Aan deze straat vind je heel wat van onze favoriete adresjes. Voor een goed gevuld broodje ga je naar Zia Rosetta (Via Urbana 54). Even verderop kun je voor ontbijt, koffie, lunch, aperitivo en diner aanschuiven bij Urbana 47 (zoals de naam al doet vermoeden op nummer 47).

Zia-Rosetta-Rome -4

Aan de overkant van de straat (op nummer 134) vind je biologische lekkernijen bij Aromaticus (dat tevens een kruiden/tuinwinkel is). Afhalen kan hier ook, mocht je een avond iets eenvoudigs willen eten op je hotelkamer of balkon. Bij Octopus (Via Urbana 131) eet je oesters, verse vis en ander lekkers uit de zee. Wij genoten in de zeer Romeinse setting van heerlijke tonijn- en zwaardvistartaar.

Octopus-Monti-Rome (1) Octopus-Monti-Rome (2)

Bijzondere pizza’s vind je bij Trieste Pizza (Via Urbana 112). Ze maken hier kleine pizza’s volgens recept uit Pescara (in de regio Abruzzo), met allerlei soorten toppings. Onze favoriet is die met salsiccia e friarelli. In een naastgelegen pand vind je tafeltjes waar je je pizza ter plekke kan opeten, maar meenemen kan natuurlijk ook.

Trieste-pizza-Monti-Rome

Voor een avondvullend diner ga je naar Broccoletti (Via Urbana 104), met op het menu steeds wisselende antipasti, primi secondi en dolci – en op tafel altijd een mandje zelf gebakken vers brood. De chef maakt verrassende variaties op lokale klassiekers, waardoor je er eigenlijk elke avond opnieuw kan aanschuiven!

Broccoletti-Via-Urbana-Rome (3)

De fontein op het Piazza Madonna dei Monti is het bruisende middelpunt van Monti. Onze favoriet aan dit plein is Civico 4, op de hoek van Piazza Madonna dei Monti en de Via del Boschetto, voor een ruime keuze aan wijn per glas en goedgevulde bordjes met lekkers voor erbij. Andere huiselijke wijnbars die een goede reputatie en een enorme wijnkaart hebben, zijn Ai Tre Scalini (Via Panisperna 251), Al Vino Al Vino (Via dei Serpenti 19) en Fafiuché (Via della Madonna dei Monti 28).

Schuin tegenover Fafiuché zit een Romeinse taverne verstopt, met op het menu veel Romeinse klassiekers: Taverna Romana (Via della Madonna dei Monti 79). Vooral de cacio e pepe is hier onovertroffen!

Taverna-Romana-Monti-Rome

Culinair struinen op de Colle Oppio
Deze heuvel net achter het Colosseum is niet een van de zeven heuvels van Rome, maar een deel van de Esquilijn. Het is een stukje Rome waar veel Romeinen wonen en nog relatief weinig toeristen te zien zijn.

Voor een goed glas wijn ga je naar Il Pentagrappolo (Via Celimontana 21b), naar Divin Ostilia (Via Ostilia 4) of naar Caffè Propaganda (Via Claudia 15), waar ze ook heerlijke cocktails maken en waar je kunt blijven ‘hangen’ voor het diner.

Caffe-Propaganda-Rome

Een andere fijne dineroptie in deze buurt is La Taverna dei Quaranta (Via Claudia 24), met Romeinse klassiekers en dagverse specialiteiten (waarvan we drie voorbeelden hieronder alvast delen). Net zo Romeins eet je bij I Clementini (Via di San Giovanni in Laterano 106). Liefhebbers van vis reserveren een tafeltje bij Il Tempio di Iside (Via Labicana 50), een van de beste visrestaurants van de stad. Het is niet goedkoop, maar een diner is hier dan ook echt een avondje uit.

La-Taverna-dei-Quaranta-Rome (1) La-Taverna-dei-Quaranta-Rome (2) La-Taverna-dei-Quaranta-Rome (3)

Iets zuidelijker dan op de Colle Oppio maar te goed om niet te noemen, is Da Roberto e Loretta (Via Saturnia 18). Loretta kookt hier de sterren van de Romeinse hemel, met op de kaart zowel klassiekers als modernere variaties op Romeinse recepten. Probeer bijvoorbeeld de sformatino di baccalà (met stokvis) en de timballo di alici e carciofi (met ansjovis en artisjokken).

Da-Roberto-Loretta-Rome (1) Roberto e Loretta I Gillian Longworth McGuire - 4foto: Gillian’s Lists

Genieten in het voormalige getto
Voor nog meer artisjokken duiken we het oude getto in, rondom het Piazza Mattei met de prachtige Schildpaddenfontein. In het hart van het voormalige getto, aan het Piazza delle Cinque Scole 30, vind je een van de beroemdste restaurantjes van de joodse wijk, Sora Margherita. Als je niet weet waar je moet zijn, loop je de deur makkelijk voorbij, maar als je hier een tafeltje weet te bemachtigen (reserveren is eigenlijk wel een must), dan geniet je van de lekkerste joods-Romeinse specialiteiten, die op een handgeschreven menukaart staan, in een informele huiskamersetting.

artisjokken-carciofi-Mercato-Testaccio-Rome (2)

Het lekkerste gerecht uit de joods-Romeinse keuken, carciofi alla giudia, artisjokken bereid op joodse wijze. ontbreekt uiteraard niet. Andere fijne adresjes om deze carciofi alla giudia en andere joods-Romeinse specialiteiten te proeven zijn Giggetto (Via del Portico d’Ottavia 21) en Piperno (Via Monte de’ Cenci 9). Bij Beppe e i suoi formaggi (Via Santa Maria del Pianto 9a/11) vind je een waar kaaswalhalla, maar je kunt er ook aanschuiven voor de heerlijkste gerechten. Het is bijna alsof je bij vrienden dineert!

artisjokken-carciofi-alla-giudia-Rome

Wip tijdens een wandeling door het getto zeker ook even binnen bij Il Mondo di Laura (Via del Portico d’Ottavia 6), waar Laura Raccah de lekkerste koekjes bakt. Allemaal met de hand gemaakt, volgens authentiek recept – en dat proef je terug in alle koekjes, die je vanuit de grote glazen potten toelachen.

Op het niet ver van het getto gelegen Tibereiland vind je sinds kort Tiberino (Via Ponte Quattro Capi 17), waar je de hele dag door terecht kunt, voor een broodje, een aperitivo of lunch. De ravioli met bottarga was er onovertroffen – en op een eiland ook helemaal op zijn plek…

Tiberino-Tibereiland-Rome (1) Tiberino-Tibereiland-Rome (2)

Tasting Trastevere
Ook in Trastevere beginnen we zoet, bij Biscottificio Innocenti (Via della Luce 21). Bij deze koekjesfabriek kun je zakken vol amandelkoekjes Nutella-koekjes, brutti ma buoni (lelijk maar lekker), crostate en ander lekkers kopen.

Biscottificio-Innocenti-Trastevere-Rome (9)

Voor een cappuccino ’s ochtends, een caffè al banco of een cocktail is de karakteristieke Bar San Calisto (Piazza di San Calisto 4) een aanrader. De BAR-letters op de gevel zijn wellicht de meest gefotografeerde van heel Rome…

Trastevere-Rome (1a)

Een piazza verderop zit San Cosimato Caffè (Piazza di San Cosimato 62), waar vooral de Aperol Sour (een frisse variant op de Aperol Spritz) een aanrader is.

Rome-San-Cosimato-Caffe-Trastevere

Aan het Piazza San Cosimato vind je ook een van de vestigingen van Gelateria Fata Morgana, met sprookjesachtige ijssmaken als pesche al vino (perziken in witte wijn), pompoen, worteltaart, gorgonzola, venkel/honing/drop of chocolade met rozemarijn. Niet zo’n avontuurlijke ijseter? Er zijn ook heel veel sorbet- en roomijssmaken!

DSC_0216

Een hippe plek voor een aperitivo of een drankje na het diner is Freni e Frizioni (Via del Politeama 4). Vroeger was dit een garage, maar nu ruikt het er naar wijn in plaats van naar smeerolie. De naam, Italiaans voor ‘remmen en koppelingen’, houdt de vroegere functie van het gebouw levend, maar dankzij de fijne wijnen en het uitgebreide buffet vol hapjes vergeet je al snel dat hier vroeger banden werden verwisseld.

Freni-Frizioni-Rome (4)

Bij Sottosopra (Via di Ponte Sisto 67 / Piazza Trilussa) kun je beneden (sotto) terecht voor smakelijk street food (van dik belegde focaccia’s tot fritti), terwijl je boven (sopra) in het restaurant of op het grote dakterras geniet van een uitgebreide kaart vol Romeinse en Italiaanse lekkernijen.

Over cacio e pepe gesproken: een van de beroemdste varianten van dit Romeinse pastagerecht eet je bij Roma Sparita (Piazza di Santa Cecilia 24). Niemand minder dan Anthony Bourdain ging je voor en proefde van de pasta met pecorino en zwarte peper, die hier wordt geserveerd in een mandje van Parmezaanse kaas. Toegegeven, het is niet het meest authentieke adresje in Trastevere, maar dat krokante mandje moet je een keer geproefd hebben!

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (6)

Bij Dar Sor Olimpio al Drago aan het Piazza del Drago 2 (een van de rustigere stukjes Trastevere) staan op het menu Romeinse klassiekers – die met een twist worden geserveerd – en volop groenten van het seizoen (zoals deze heerlijke pompoentaart). Ook visgerechten ontbreken niet. Het menu wisselt regelmatig, met keer op keer verrassende variaties op de gerechten die niet mogen ontbreken op Romeinse menu’s.

Dar-sor-Olimpia-al-Drago-Trastevere-Rome (1)

Nog een echte klassieker is Da Augusto (Piazza De Renzi 15), waar je aan een van de kleine tafels (die met mooi weer ook buiten op het pleintje staan) geniet van rigatoni all’amatriciana of de enige echte stracciatella (bouillon met ei en Parmezaanse kaas).

Voor pizza op z’n Romeins ga je in Trastevere naar Dar Poeta (Vicolo del Bologna 45), Ivo a Trastevere (Via di San Francesco a Ripa 158), Ai Marmi (Viale di Trastevere 53-57) of Nerone (Via del Moro 43).

Iets verder weg van het hart van Trastevere, aan de noordwestzijde van het park Villa Sciarra, in de wijk Monteverde, ligt Vineria Litro (Via Fratelli Bonnet 5). Je kunt hier van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s nachts terecht voor een mooi glas wijn, een goede cocktail maar ook voor een kopje koffie met iets zoets, bruschette, salades en ander lekkers.

Vineria-Litro-Rome

Nog een aanrader in Monteverde (en zeker een flinke omweg waard) is Da Cesare al Casaletto (Via del Casaletto 45). Alles op het menu is delizioso, maar neem zeker de fritti misti. Ook de dagelijkse specialiteiten zijn altijd verrassend, veelzijdig en bovenal verzadigend, aangezien je wel van alles wil proeven. Dat geldt overigens ook voor de uitgebreide wijnkaart. Daarmee is Cesare ook het ideale adres dus voor een lange zondagslunch!

Da-Cesare-al-Casaletto-Rome Da-Cesare-al-Casaletto-Rome-2

Lekkers rondom het Campo de’ Fiori
We steken de Tiber weer over, terug naar het historisch centrum, naar het Campo de’ Fiori, waar de bekendste markt van Rome plaatsvindt. Een culinaire happening an sich, met rondom het marktplein ook tal van lekkere adresjes.

Allereerst Roscioli (Via dei Giubbonari 21-22), een delicatessenwinkel, wijnbar en restaurant ineen. We raden je aan hierheen te gaan voor een heerlijke proeverij van kazen (de burrata met halfzongedroogde tomaatjes is fantastisch) en salumi, vleeswaren (bestel in elk geval de mortadella met geschaafde Parmezaanse kaas), vergezeld van een goed glas wijn.

Het is een beetje zoeken, zo verstopt zit Emma (Via Monte della Farina 28-29), dat zichzelf een pizzeria con cucina noemt. De pizza’s zijn er zeker aan te bevelen, maar dat geldt ook voor de fritti en de specialiteiten van de dag, die ons nog nooit hebben teleurgesteld. Het allerlekkerst dat we hier ooit aten was een lauwwarme soep van zongedroogde tomaatjes met burrata en koekjes van Parmezaanse kaas. Die mag wat ons betreft vast op de menukaart!

Emma-pizzeria-Rome (1) Emma-pizzeria-Rome (2) Emma-pizzeria-Rome (3)

Voor een echte Romeinse maaltijd schuif je aan bij Renato e Luisa (Via dei Barbieri 25), waar Luisa je verwelkomt alsof je een goede vriend bent. Chef Renato bereidt traditionele Romeinse gerechten waar hij zo af en toe een eigen twist aan geeft. Zo serveert hij de tonnarelli cacio e pepe met courgettebloemen – een geweldige toevoeging die wat ons betreft in heel Rome navolging mag krijgen.

Op het Campo de’ Fiori zelf moet je in elk geval een stukje pizza bianca van Forno Campo de’ Fiori proeven en een van de vele mozzarellagerechten op de kaart van Obicà bestellen. Obicà betekent ‘Hier is het’ in het Napolitaans, met in dit geval een verwijzing naar de plek waar je de beste mozzarella vindt. Bestel een bordje vol gegrilde groenten en burrata of een knapperige mozzarellatosti, snoep van gefrituurde mozzarellabolletjes en of van een schaal parmigiana di melanzane.

pizza bianca forno (1)Obika-mozzarella-Campo-Fiori-Rome

Voor de lekkerste supplì – gefrituurde risottoballetjes – ga je naar Supplizio (Via dei Banchi Vecchi 143). Bij Supplizio vullen ze de supplì namelijk niet met zomaar een restje risotto, maar met speciaal bereide risotto volgens uniek recept. In de supplì rosso, de originele variant, gaat risotto met echte ragù, vleessaus, die urenlang heeft staan sudderen, en buffelmozzarella. De risotto wordt pas na je bestelling door paneermeel gerold, dat met de hand wordt gemaakt van het brood van Roscioli, een van de beste bakkers van de stad. Dan even in de frituur en de perfecte supplì is een feit, zo constateren we na de eerste hap. Ook de supplì bianco, de gefrituurde aardappelkroketjes en croccante di baccalà happen lekker weg, net als de zoete crema fritta, gefrituurde room.

Supplizio-Mercato-Testaccio-Rome (3)

De lekkerste gefrituurde baccalà eet je bij Dar Filettaro a Santa Barbara (Largo dei Librari 88), een authentiek adresje waar je in het seizoen zeker ook de puntarelle (een typisch Romeinse groente) moet proeven, vergezeld van de huiswijn die uit de nabijgelegen Castelli Romani komt.

Dar_Fillettaro_Rome_Elizabeth_Minchilli - 5foto: Elizabeth Minchilli

Een adresje waar we sinds ons eerste bezoek aan Rome regelmatig terugkeren is Ditirambo (Piazza della Cancelleria 74-75). Niet alleen voor de heerlijke porties pasta, maar ook voor de zelfgemaakte dolci.

Ditirambo-Piazza-Cancelleria-Rome-2

Al kun je die ook laten staan en naar Zum (Piazza del Teatro di Pompeo 20) wandelen, voor een verleidelijk lekker samenspel van mascarpone, savoiardi en cacao. Zum staat namelijk voor zucchero, uova, mascarpone (suiker, eieren en mascarpone): de hoofdingrediënten van, juist, tiramisù! Mocht je toch al een toetje genomen hebben: er zijn ook mini-versies verkrijgbaar. Voor de afwisseling is er naast de klassieke variant ook altijd wel een seizoenstiramisù verkrijgbaar, met bijvoorbeeld aardbeien, citroen of pistachenootjes.

Zum-tiramisu-Rome

Pianostrada – Laboratorio di Cucina is eind 2016 verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie aan de Via delle Zoccolette 22. De sfeer is gelukkig hetzelfde gebleven en de gerechten zijn nog altijd van een heerlijk niveau. Het menu dat de dames samenstellen wisselt regelmatig, maar mochten er cacio e pepe-kroketjes gemaakt worden, bestel dan zeker een portie!

Proeven rondom Piazza Navona
Een van onze favoriete cappuccino-, werk-, lunch- en aperitivo-plekken in Rome is Bar del Fico, aan het Piazza del Fico, dat zijn naam dankt aan de grote vijgenboom die er staat. In de schaduw van de boom zit een groepje mannen regelmatig te schaken. Terwijl wij een verhaal tikken, huppelen hun paarden en koninginnen over de zwart/witte vakjes. Je kunt er de hele dag door terecht. Er is een kleine kaart voor de lunch, maar de gerechten worden groots gepresenteerd. In het naastgelegen restaurant geniet je ’s avonds van een kaart vol Romeinse lekkernijen. Op zondag wordt er een uitgebreid brunchbuffet geserveerd.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Op slechts een paar passen van het Piazza del Fico ligt het shabby-chic Etablì (Vicolo delle Vacche 9), een wijnbar en restaurant ineen, waar je de hele dag je honger kunt stillen. In de wintermaanden kun je er op zaterdag en zondag ook terecht voor een buonissimo brunch.

Etabli-Rome

Ook bij Coromandel (Via di Monte Giordano 60) kun je (bijna) de hele dag door terecht. Onze Romeinse vrienden prijzen het ontbijt, maar wij schoven tot nu toe alleen ’s avonds aan voor heerlijke, creatieve gerechten in een huiskamersfeer.

Coromandel-Rome (2)

Veel eenvoudiger, zowel qua setting als menu, is Da Tonino (Via del Governo Vecchio 18). We werden verliefd op het Conosco un positicino… (‘ik ken een plekje…’) op de gevel en de liefde werd meer dan beantwoord door de rommelige sfeer en de heerlijke pastagerechten. Geen bezoek aan Rome zonder een bezoek aan Tonino…

Voor een heel bijzondere avond reserveer je een tafeltje bij Il desiderio preso per la coda (Vicolo della Palomba 23). In dit huiskamerrestaurant annex galerie serveren Anna en haar dochters de lekkerste gerechten.

Zin in een snelle, eenvoudige lunch? Neem dan iets lekkers bij Mami (Via della Pace 27a) of bij Panino romanesco (Via di Parione 34). Hier laat je je broodje beleggen met echte Romeinse vleeswaren, kazen of groente die je kunt kiezen uit de volle vitrine. Alimentari Coronari (Piazza dei Coronari 63) is ook perfect voor alleen een drankje en mensen kijken.

Mami-Rome (1)Rome-Trastevere-11

Een ijsje haal je bij Gelateria del Teatro (Via dei Coronari 65-66), met een keur aan smaken in de lange vitrine. Onze favoriet is het vijgen/ricotta-ijs, dat we het liefst opeten op de brede trap naast de ijssalon.

Rome-12

Op pad rondom het Pantheon
Maccheroni is onze all time favourite in deze buurt. Hoewel ook steeds meer niet-Romeinen de weg naar het Piazza delle Coppelle weten te vinden, is de clientèle nog altijd een aangename mix van Romeinen en toeristen. De kaart is op en top Romeins, met heerlijke pasta’s (de gricia is hier een van de lekkerste in heel Rome) en prachtig gevormde polpette (gehaktballetjes).

Iets verfijnder en moderner is het net om het hoekje gelegen Osteria delle Coppelle. Aan het kleine plein, waar elke ochtend een kleine maar fijne markt plaatsvindt, strijk je neer op het terrasje, maar ook binnen is het sfeervol genieten van alle lekkers op het menu. Vooral de verschillende kleine gerechtjes zijn een aanrader als je van alles wil proeven!

Osteria-delle-Coppelle Osteria-delle-Coppelle-2

We tippen hier ook twee restaurantjes waar je ook met een glutenallergie prima terecht kunt. Allereerst Zafferino (Via delle Coppelle 20), waar het gehele menu – pasta, pizza, bruschetta en zelfs tiramisù – verkrijgbaar is in een glutenvrije variant. In 2008 kreeg een van de eigenaren een glutenallergie, maar hij wilde wel uit eten blijven gaan, dus ze hebben allereerst hun eigen menu aangepast.

Zafferino-glutenvrij-eten-Rome (2)foto: Ilse Maas

Ciao Checca (Piazza di Firenze 25) is een take away restaurant dat slow street food serveert. Het eten wordt klaargemaakt terwijl je wacht. Je kunt intussen lekker meekijken door de grote glazen wand die je scheidt van de keuken. Bijzonder is dat de glutenvrije pasta hier wordt gemaakt van boekweit in plaats van het gebruikelijke maïs- of rijstmeel. Dit is niet alleen gezonder, maar vooral ook lekkerder!

Ciao-Checca-glutenvrij-eten-Rome (4)foto: Ilse Maas

Een wereldwijd bekende naam – met op de kaart veel Romeinse klassiekers – in de buurt van het Pantheon is Armando al Pantheon (Salita dei Crescenzi 31). Vergeet niet te reserveren als je hier wil lunchen of dineren.

Voor een gelato kun je terecht aan de Via Santa Maddalena, met onder meer een vestiging van GROM en San Crispino. Onze favoriet in de buurt van het Pantheon is de gelateria van Günther, aan het Piazza Sant’Eustachio 47. Proef hier zeker het buffelmelkijs met roze peper of het ricotta-ijs met in balsamico gemarineerde aardbeien.

Gunther-Gelato-Italiano-Rome-ijs (17)

Een kleine maar fijne wijnbar vind je in een van de kleurrijke straatjes rondom het Pantheon: Enoteca di Sardegna Pigna (Via della Pigna 3). Naast fijne wijnen worden hier ook dagverse piatti geserveerd.

Enoteca-sardegna-Pigna-Rome (1)

Smullen rondom de Spaanse Trappen en de Trevifontein
Nadat je een muntje in de Trevifontein hebt gegooid, kun je even bijkomen van de drukte bij Angelina al Trevi (Via Poli 27). Angelina runt al een fijn restaurant in Testaccio en laat je nu ook in de buurt van de beroemdste fontein ter wereld van haar gastvrijheid genieten. Bestel een romige cappuccino, straffe espresso of een van de andere Italiaanse koffievarianten. Er is een enorme keuze aan thee en sapjes en afhankelijk van het seizoen zijn er extra’s als ijskoffie, granita of warme drankjes. De selectie zoetigheden, met onder andere huisgemaakte tiramisù (die wordt geserveerd in een jampotje), laat je watertanden!

Vanaf Angelina al Trevi loop je zo naar de Spaanse Trappen, waar je verstopt in een straatje aan een van de uiteinden van het plein het net zo fijne GiNa (Via San Sebastianello 7a) vindt. Een stijlvolle lunchspot met op het menu heerlijke pasta’s en salades. Ook maken ze hier op verzoek een goed gevulde picknickmand met broodjes, zoetigheden, fruitsalade, koffie en wijn, waarmee je zo kunt neerstrijken in het park van Villa Borghese.

Weinig straatjes in het centrum van Rome ademen zo’n ‘bohemien’-sfeer als de Via Margutta. Op een steenworp afstand van de drukte van de Spaanse Trappen en de Via del Corso heerst hier juist, wonderbaarlijk genoeg, bijna altijd een overweldigende rust. De levendigheid van de straat wordt bepaald door de ateliers en werkplaatsen die zich in de loop der tijd in dit kunstenaarsstraatje hebben gevestigd, zoals Er Marmoraro, de marmerkunstenaar.

Het lekkerste adresje in de Via Margutta is Osteria Margutta (Via Margutta 82), alleen al vanwege de bijzondere inrichting (ga zeker even binnen een kijkje nemen!). Hier vier je la dolce vita! Vlak bij Fellini’s voormalige woonhuis (op nummer 110) kun je terecht bij het moderne Il Margutta RistorArte (nummer 118). ’s Middags geniet je hier van een vegetarisch lunchbuffet en een lekker glas wijn, ’s avonds kun je hier chiquer dineren.

Osteria-Margutta-Via-Margutta-Rome

Weersta de verleiding een dessert te bestellen, want daarvoor wandel je na de lunch naar Pompi (Via della Croce 82), voor de allerbeste tiramisù van heel Rome. Tiramisù is hier verkrijgbaar in vier smaken: de klassieke tiramisù, tiramisù met aardbeien, met banaan en met pistachenootjes. Allemaal even lekker, maar er gaat voor ons niets boven een flinke portie van de klassieker…

tiramisu-Pompi-Spaanse-Trappen-Rome

In deze lijst staan pizzeria’s, trattoria’s, osteria’s, ristoranti… Maar Rome kent ook fiaschetteria’s, eenvoudige eetgelegenheden die hun naam danken aan de zogenaamde fiasche, de in stro gevatte wijnflessen die ook in ons land vaak te zien waren als decoratie in Italiaanse restaurants. Ooit struikelde je over dit soort restaurantjes in Rome, nu moet je goed zoeken om een originele fiaschetteria te vinden. De beste is Fiaschetteria Beltramme (Via della Croce 39), dat al in 1886 de deuren opende. Fellini kwam hier graag (zo getuigen ook een paar van zijn schetsen die hier zijn vereeuwigd) en dat begrijpen we helemaal. Je krijgt een warm welkom en wordt daarna verwend met een heerlijke pasta.

Ook hier een tip om glutenvrij te eten. Bij Il Piccolo Mondo (Via Aurora 39) proef je de Italiaanse keuken op een prachtige manier. De opmaak van de gerechten doet namelijk eerder denken aan een kunstwerk, dan dat het eten is. Ook de locatie is prachtig: je zit vlak bij de Spaanse Trappen. Genieten zonder gluten kan hier heel makkelijk. Je geeft aan welk gerecht je wilt eten en de chef maakt een glutenvrije variant voor je klaar. Zo makkelijk kan het soms zijn!

Il-Piccolo-Mondo-glutenvrij-eten-Rome (1)foto: Ilse Maas

Testaccio – het hart van de Romeinse keuken
De Romeinse wijk Testaccio is een waar paradijs voor foodies. Deze volksbuurt, die door toeristen vaak wordt overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome, maar die door de Romeinen veel en vaak wordt bezocht, is het kloppend hart van de Romeinse keuken. Dankzij de grote markt, de vele restaurants, delicatessenzaken en de lange culinaire geschiedenis is Testaccio the place to be als je écht van Rome wil proeven!

Het eerste culinaire adresje in deze wijk is de overdekte markt, die wordt gehouden in de ruimte die wordt begrensd door de Via Alessandro Volta, de Via Lorenzo Ghiberti, de Via Aldo Manuzio en de Via Beniamino Franklin. In de overdekte markthal vind je een keur aan verse groente en fruit. De groentekraam van Paola en Francesca is een lust voor het oog, net als het aanbod van bakker Massimo. Bezoek zeker ook de kraam van Lina en Enzo, volgestouwd met de lekkerste vleeswaren en kazen uit heel Italië, van pecorino romano tot burrata, en het eerder genoemde Supplizio, dat ook op de markt aanwezig is.

Enzo-Lina-Testaccio-kaas-markt (1) artisjokken-markt-Testaccio-Rome (1)

In een van de meest afgelegen hoekjes van de markt vind je Mordi & Vai, waar Sergio Esposito de scepter zwaait. Ooit werkte Sergio als slager en stond hij lange dagen achter de toonbank, om de Romeinen te voorzien van zoveel mogelijk typisch Romeinse vleeswaren. Nadat Sergio met pensioen was gegaan, miste hij dit zozeer dat hij besloot om weer achter een toonbank te kruipen. Bij zijn bijzondere broodjeszaak kun je allerlei beroemde Romeinse gerechten bestellen die normaal gesproken op een bord voor je op tafel komen. Sergio serveert ze stuk voor stuk op een broodje, of je nu kiest voor trippa (pens)of voor coda alla vaccinara (ossenstaart), voor coratella (het hart, de longen en de lever van een jong geitje) of voor polpette (gehaktballetjes) volgens grootmoeders recept.

Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (2)

Een ander Luilekkerland in Testaccio is Volpetti (Via Marmorata 47). Proef een stukje heerlijke truffelkaas, een brokje Parmigiano Reggiano, een plakje Prosciutto di San Daniele dat op je tong smelt en salami met Barolo. Met zijdezachte balsamico, vers brood, knapperige amandelkoekjes die nog warm zijn van de oven is deze winkel het paradijs voor fijnproevers!

Om de hoek van de delicatessenzaak wacht nog meer lekkers van Volpetti. Hier runt men namelijk Taverna Volpetti (Via Alessandro Volta 8), een tavola calda waar je heerlijk kunt eten. De pizza die hier gebakken wordt staat volgens de Italiaanse krant Il Messaggero op plek nummer drie van de top tien beste pizza’s in Rome.

Volpetti-Testaccio-Rome Volpetti-Testaccio-Rome (2) Volpetti-Piu-Testaccio-Rome (3)

Liefhebbers van zoet moeten ook over de drempel van Pasticceria Barberini (Via Marmorata 43) stappen. De vitrine ligt hier vol met koekjes, macarons, croissantjes en gebakjes – dat zouden we allemaal wel willen proeven… Het állerlekkerst is een chocolade kopje met romige tiramisù. Met zo’n kopje zouden we elke ochtend wel willen ontbijten!

Ongeveer naast Barberini vind je Trattoria Perilli (Via Marmorata 39), waar al sinds 1911 wordt gekookt. Het is dus een verre van modern adresje, maar de rigatoni alla carbonara die hier wordt geserveerd is misschien wel de beste van heel Rome – en dus van heel Italië.

Lunchen of dineren in Testaccio doe je bij Flavio al Velavevodetto (Via di Monte Testaccio 97), die zijn restaurant runt in de Schervenberg waaraan Testaccio zijn naam en zijn bestaan dankt. Laat de tafel vullen met schalen vol klassieke carbonara, amatriciana en cacio e pepe. Ook de specialiteiten van de dag zijn altijd aanraders en de tiramisù móét je hier echt even proeven.

Flavio-Velavevodetto-testaccio-Rome

Voor de kleinere trek is er het altijd gezellig drukke Trapizzino (Via Giovanni Branca 88). Hier maakt Stefano Callegari zijn befaamde trapizzini: driehoekjes van pizzadeeg gevuld met bijvoorbeeld groente. Maar ook ingewanden als trippa alla romana (pens) of coda alla vaccinara (ossenstaart) staan op het menu.

Trapizzino-Testaccio-Rome (1)

Toe aan een cappuccino of cocktail in een bijzondere setting? Op een groen hoekje in Testaccio vind je een oude tram die is omgetoverd tot een bijzonder barretje: Tram Depot. Mede dankzij het fijne terras een ideale plek voor een pitstop!

Tram-Depot-Testaccio-Rome-9

Tussen de studenten in San Lorenzo
San Lorenzo is de studentenwijk van Rome, met veel laagdrempelige restaurantjes waar je heerlijk kunt eten zonder al te veel geld uit te geven. Voor een bijzonder goede pizza in San Lorenzo ga je naar Farinè (Via degli Aurunci 6-8). Verwacht geen chique pizzeria; je krijgt je pizza hier gewoon op een stuk papier, zonder bord, zonder bestek. Verwacht ook geen heel menu: op de kaart vind je een aantal klassiekers (margherita, napoletana, marinara), pizza met broccoli en provola of met aardappel, ui en pecorino. Elke week zijn er twee speciale pizza’s, vaak met seizoensgroente. Voor de kleine trek (of voor wie meerdere pizza’s wil proeven) kun je ook kleine pizza’s bestellen.

Een klassieke trattoria in deze buurt is Tram Tram (Via dei Reti 46), waar mamma Rosanna en dochter Fabiola en Antonella je de lekkerste gerechten uit de Romeinse en Pugliese keuken voorschotelen. Net zo klassiek is Trattoria Pommidoro (Piazza dei Sanniti 46). Met een historie van ruim honderdtwintig jaar weet je dat je hier goed zit voor traditionele Romeinse gerechten. Bovendien verkeer je hier ook in historisch gezelschap, want Pier Paolo Pasolini en Alberto Moravia zouden hier regelmatig van de carbonara en coda alla vaccinara hebben genoten. Alle groentes komen uit de moestuin van de eigenaar, even buiten Rome. Buonissimo!

Tram-Tram-San-Lorenzo-Rome-4Tram-Tram-San-Lorenzo-Rome

Onze grootste favoriet is Pastificio San Lorenzo (Via Tiburtina 196), een fijne huiskamerachtige setting met het wereldse van New York, Parijs en Amsterdam en de sfeer en gastvrijheid van Italië. Een ideale plek voor lunch, aperitivo of diner (of allemaal!).

Pastificio-San-Lorenze-Rome Pastificio-San-Lorenze-Rome-2

Een stukje verderop ligt SAID dal 1923 (Via Tiburtina 135), waar je even Sjakie in de Chocoladefabriek mag zijn. In deze voormalige chocoladefabriek wordt namelijk nog steeds allerlei lekkers met chocolade gemaakt, om mee te nemen of om ter plekke van te proeven. Van bonbons tot chocoladecocktails, van bijzondere chocoladerepen tot heuse gerechten met chocolade in de hoofdrol. Om je vingers bij op te eten!

SAID-chocolade-San-Lorenzo-Rome (1) SAID-chocolade-San-Lorenzo-Rome (2)

De aperitivo-traditie van Apartment Bar (Via dei Marrucini 1a) is uniek in Rome, zeker als je plaats kan nemen op het geweldige terras (dat niet voor niets Paradise Garden heet). De cocktails kosten tussen de acht en de tien euro en worden vergezeld van een uitgebreid aperitivo-buffet. Je kunt er ook eten (vanaf 21.00 uur), maar na een stevige lunch is deze aperitivo meer dan genoeg!

Pizzaproeverij
De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten een eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een lekker handzaam rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten. Naast deze pizza al taglio vind je in Rome ook genoeg ‘gewone’ ronde pizza’s en de pizza bianca, een stuk pizza zonder tomatensaus dat vaak als tussendoortje verorberd wordt.

pizza romana (2)

We tippen nog een paar fijne adresjes voor een pizza: Pizzarium (Via della Meloria 43), Pizzeria Li Rioni (Via dei SS Quattro 24, niet ver van het Colosseum), Grazie a Dio è Venerdì (Via dei Cappocci 1, Monti), La Gatta Mangiona (Via Federico Ozanam 30-32), Sforno (Via Statilio Ottato 110-116), Alice (meerder vestigingen) en Pinsere (Via Flavia 98).

Een aparte vermelding verdient Pizza&Mortazza, dat is te vinden in heel Rome, maar steeds op een wisselende plek. Het is namelijk geen restaurant, maar een kleine Ape die beschilderd is als een mortadella. Hier bestel je de lekkerste pizza e mortazza, pizza bianca belegd met mortadella. Mortazza is, zoals je vast al had geraden, de Romeinse naam voor mortadella. De precieze locaties vind je op de website van Pizza&Mortazza.

Pizza-Mortazza (3)

‘Exotisch’ Rome
Heb je na alle pizza en pasta zin in iets heel anders? Dan kunnen we de volgende ‘exotische’ adresjes aanbevelen. Voor hamburgers en bijzondere biertjes is Open Baladin (Via degli Specchi 6, in de buurt van Campo de’ Fiori) onze favoriet. Voor een brunch in Amerikaanse stijl is het Hard Rock Café Rome (Via Vittorio Veneto 62b, vlak bij Piazza Barberini en een van de ingangen Villa Borghese) de aangewezen plek. Je tafeltje bezwijkt bijna onder de wafels, bagels en ander Amerikaans lekkers, met hier en daar een Italiaanse touch – en vergezeld van een

Brunch at Hard Rock Cafe I Gillian Longworth McGuire - 1foto: Gillian’s Lists

Voor Mexicaans ga je naar Tacos & Beer (Via del Boschetto 130 in Monti), waar je taco’s en burrito’s kunt afhalen of ter plekke kunt opeten, in goed gezelschap van een Margherita of een Italiaans biertje. Het beste Mexicaanse restaurant in Rome is La Tacqueria (Via Giacomo Boni 26, bij Piazza Bologna).

Een van de beste Japanse restaurants in Rome is Hasekura (Via dei Serpenti 27, in Monti), terwijl de lekkerste Indiase gerechten in de keuken van Sitar (Via Cavour 356a, vlak bij het Colosseum) worden bereid.

Grandi gelati voor toe (of voor tussendoor)
Naast de gelaterie die we al noemden, tippen we graag nog deze vijf Romeinse ijssalons: Gelateria dei Gracchi (Via dei Gracchi 272, in de wijk Prati), Il Gelato di Claudio Torcè (met acht verschillende gelaterie), Neve di Latte (Via Luigi Poletti 6, in de wijk Flaminio), Come il Latte (Via Silvio Spaventa, 24/26) en Gelateria Alberto Pica (Via della Seggiola 12), waar je in elk geval het bijzonder smakelijke gelato di riso moet proeven.

Gelateria-Come-Il-Latte 2

Geniet van alle lekkers de komende stedentrip(s)! Heb je zelf nog een tip die niet in deze lijst staat? Deel jouw favoriet dan met ons in een reactie onder aan deze blog. We zijn binnenkort weer even in Rome, dus dan gaan we proeven!

grazie mille aan Willemijn, Gillian, Mark, Elena, Felice, Hans, Petra, Sophie, Elyssa,
Elizabeth, Maria, Isaac, Astrid & Linda voor het delen van alle tips (én kilo’s!)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

8 reacties

  1. Superba! Grazie mille.
    wat had ik graag een boekje besteld met deze 100 adressen en tips!

  2. Nog een adresje in Monti: La Casetta della Madonna dei Monti in de gelijknamige straat (via della Madonna dei Monti), schuin tegenover het kerkje. Het oude pand is niet te missen, want het is helemaal overgroeid met klimop. Eigenaar Domenico de Donno maakt alles zelf, van de koekjes en de taartjes tot aan de meubeltjes. Het is een heel klein zaakje, en dat maakt het heerlijk knus. Soms is er in de zomer op het pleintje voor het zaakje ook een klein terrasje. Je kunt er ook lunchen en ’s avonds is het een wijnbarretje.

  3. Grazie! Voor het gemak: je kunt er een pdf van maken (die optie staat helemaal onder aan de blog). En binnenkort kondigen we ander Romeins boeknieuws aan (als het goed is)!

  4. Inderdaad een hele fijne plek, maar de laatste tijd helaas vaak gesloten. Vandaar dat we La Casetta maar niet hebben opgenomen in deze lijst…

  5. Oh, maak me gek! En dat terwijl ik al ruim anderhalf jaar niet in Rome ben geweest en waarschijnlijk ook de komende tijd niet ga. 🙁 Maar ik ga deze blog zeker in m’n favorieten opslaan!

    Tips voor een volgende keer:

    Aan de Via Candia zit Piacere Molise. De laatste keer dat we in Rome waren, liepen we er op goed geluk binnen omdat we nog even snel wilden lunchen voor vertrek naar Nederland. En we werden verrast met superlekkere ravioli, gevuld met zeebaars, in een saffraan-citroensaus met garnaaltjes.. Water loopt nog steeds in m’n mond als ik eraan denk. Op loopafstand van het Vaticaan, dus goed te combineren met een bezoekje aan de Sint Pieter of Vaticaanse musea.

    Ook in Prati zit Raf, aan de Via Plinio. Een buurtrestaurant waar niet veel toeristen komen. Vooral een prima restaurant als je in Prati verblijft. Heeft een hippere sfeer dan Piacere Molise, vriendelijk personeel en heerlijk eten. Ze serveren er Italiaanse gerechten, maar hebben ook een goede hamburgerkaart.

    Aan de Via Vicenza (zijstraat van de Via Marsala) zit Trattoria dell’Omo. Een familierestaurant waar nonna de scepter zwaait in de keuken en de rest van de familie in de bediening werkt. Menu staat volgens mij niet vast, maar heb er heerlijk gegeten. Vooral leuk omdat het zo echt Italiaans is (weinig sfeer in inrichting, maar des te meer in het contact met de bediening).

  6. Oh, dat klinkt allemaal heerlijk. Gaan we een volgende keer uitproberen, grazie!

  7. Wij hebben te lekkere pasta Carbonara gegeten bij La Carbonara, moeder en dochter runnen deze zaak die al sinds 1906 bestaat. In Monti; Via Panisperna 214

  8. Mireille Vermeer

    Wat een overzicht. Moet zeggen dat ik best onder de indruk ben van deze verzameling aan hotspots in Rome. Ga ik zeker gebruik van maken komende maand 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *