Naar hoofdinhoud Naar navigatie
20 mei 2016

Slow Food in de Lunigiana: testaroli

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (1)

Zoals Emilia-Romagna de lasagne bolognese heeft, Napels trots is op de enige echte pizza napoletana en elke authentieke bar in Venetië een keur aan cicchetti presenteert, zo heeft de Lunigiana in het noorden van Toscane testaroli. Elena ging tijdens haar verblijf bij Agriturismo La Concia op ontdekkingstocht en proefde het smakelijke Slow Food van deze regio.

Elena: ‘Kris kras door de heuvels, onder de warmte van de lentezon, rijden we het dorpje Vignola binnen. Een paar huizen en een pleintje, dat is alles. Maar hier wordt een belangrijke traditie voortgezet: het maken van testaroli op ambachtelijke wijze.

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (4)

We ontmoeten Daniele in de cucina nera, het huisje waarin de testaroli worden gemaakt. Deze keuken doet al sinds 1850 dienst!

De testaroli zijn vernoemd naar de gietijzeren pannen waar ze in worden gemaakt: testi. Als we binnenkomen is Daniele juist de sottano (de bodemvan de pan) en de soprano (de bovenzijde), die samen zo’n 22 kilo wegen, naar het vuur aan het sjouwen. Daar worden ze opgewarmd tot zo’n 400 graden Celsius.

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (2)

Het beslag voor de testaroli bestaat slechts uit meel (di grano tenero tipo 00), water en zout. Nadat de pannen goed opgewarmd zijn, haalt Daniele ze van het vuur en gaat er een dun laagje beslag in de sottano. Vervolgens gaat de soprano erbovenop. Na zo’n vijf minuten, als de eerste luchtbelletjes zijn verschenen aan het oppervlak, zijn de testaroli klaar.

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (3)

Met wat pancetta van de slager uit Pontremoli krijgen we deze lekkernij te proeven. Buonissimo! De buitenkant is heerlijk krokant en de binnenkant nog zacht. Het is overigens alleen bij verse testaroli zo dat je ze als een soort piadina kunt eten. De ambachtelijk bereide testaroli zijn makkelijk veel luchtiger dan testaroli die op grote schaal in een fabriek worden geproduceerd.

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (5) Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (6)

Als de testaroli vooraf gebakken zijn (en dus niet meer vers) bereid je ze door ze even in water te koken. Daarna serveer je ze met pesto, zoals we mochten proeven bij Locanda Gavarini. Een warm, hartig en voedzaam gerecht en weer een heel andere culinaire ervaring dan de verse testaroli.

Testaroli-Slow-Food-Lunigiana-Toscane (7)

De testi (pannen) worden ook gebruikt om andere gerechten in te maken.  Om te voorkomen dat het eten aanbrandt, beleggen ze de bodem dan met kastanjebladeren.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (10)

Naast de testaroli zie je in de Lunigiana ook nog andere vormen van Slow Food, zoals marocca di Casola, kastanjebrood uit Casola in Lunigiana. Wil je ook als een echte foodie door de Lunigiana toeren? Kijk dan eens naar de tours van SigericDeze link opent in een nieuw tabblad – absoluut een lekkere ervaring!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen