Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Agriturismo La Concia (Lunigiana) – een natuurlijke oase met een historisch tintje

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (11)

In een vallei in het noorden van Toscane, aan de voet van de Apuaanse Alpen en de Apennijnen, ligt het historische Codiponte. In dit dorp vind je, tegen de heuvel aan gebouwd, een agriturismo met een rijk verleden: La Concia. Daar wacht Elena een warm welkom door Maartje, Davide en hun dochter Beatrice, de Italiaans-Nederlandse eigenaren van dit paradijs.

Op deze bijzondere plek hebben zij zich met hart en ziel ingezet om het verleden in ere te herstellen. Vandaag de dag ontvangen ze er gasten die op zoek zijn naar een rustieke plek, midden in de natuur maar wel met hedendaags comfort. We nemen je mee naar dit prachtige, nog ongerepte stukje van Toscane en geven je een kijkje in dit serene vakantieoord. Andiamo?

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (6)

Elena: ‘Het dorp Codiponte kent een rijke historie. Het was een toegangsweg naar makkelijk begaanbare bergpassen richting zee en een belangrijke stopplaats langs de Via Francigena, de pelgrimsroute die vanuit Canterbury via Frankrijk naar Rome loopt. Er werd veel geld verdiend met tolheffing op de brug, die nauwlettend in de gaten gehouden werd door Casa Torre (het huidige La Concia) aan de ene kant en Castile (kasteel) Codiponte aan de andere kant van het dorp.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (12)

De huidige naam La Concia is afgeleid van de vroegere zijdeteelt (een zijdeweverij wordt een conceria genoemd). De moerbeibomen op het landgoed herinneren nog aan deze geschiedenis: ze werden destijds gebruikt om zijderupsen aan te trekken.

Zo heeft ieder hoekje van de agriturismo zijn eigen verhaal. Al die verhalen samen maken La Concia tot wat het nu is: een inspirerende, bijzondere en warme plek.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (4)

Maartje en Davide hebben uit de bestaande gebouwen een woonhuis, twee appartementen en een vakantiehuis opgetrokken. Zo was het vakantiehuis vroeger een geitenstal en een van de appartementen een kraamkamer.

La Concia heeft dankzij deze historische metamorfose een belangrijke plek ingenomen in het hart van de dorpelingen: de ouderen spreken nog altijd voluit over de plek waar ze ter wereld kwamen. Hoewel de vakantievertrekken inmiddels van alle comfort zijn voorzien, zie je de rijke historie nog terug in de details, zoals de houten balken in het opengewerkte pleisterwerk.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (1) Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (3)

Al rondlopend over het terrein stuit je op allerlei bijzondere plekken. Zo grenst aan de binnenplaats een kleine grot met een natuurlijke waterbron, die vroeger dienst deed als wasruimte. Het was de enige plek met stromend water in het huis. Aan de voet van het woonhuis vind je nog zo’n grot, vol met flessen wijn, olijfolie en een rijpkast voor de pecorino.

Als je wat hogerop trekt, zie je jezelf al in de hangmat tussen de olijfbomen liggen, met een goed boek of om even je ogen te sluiten. Ook kinderen kunnen hier hun geluk niet op: de boomhut van Beatrice is het decor voor hele zomers speelplezier. Voor wie verkoeling zoekt, is er een helder meertje in de bossen nabij Codiponte, waar je zelfs hoogzomer vrijwel altijd de enige bent.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (5) Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (10)

Dat is echter nog niet alles wat La Concia te bieden heeft. Davide (met zijn achtergrond uit Emilia-Romagna en Milaan) leerde van zijn moeder de authentieke Italiaanse keuken kennen. Deze kennis gebruikt hij nu om de gasten van de agriturismo verse, veelzijdige en vooral overheerlijke maaltijden voor te schotelen. Daarbij bereidt hij niet alleen gerechten uit Emilia-Romagna en Milaan, maar ook producten en gerechten uit de streek.

Zo staat er kastanjehoning op tafel van de kastanjebomen in de Apuaanse Alpen en eten we pecorino met marocca: kastanjebrood dat de bakker ‘s ochtends in de brievenbus onderaan de weg gegooid heeft. Maartje en Davide koesteren de gebruiken en producten uit de streek en vertellen met liefde hoe ze tot stand komen.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (2) Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (7)

Iedere ochtend laat Maartje op het terras naast je vakantievertrek een box achter vol met allerlei lekkernijen om rustig de dag mee te beginnen. Nu zijn we al enorm gecharmeerd van de gastvrijheid die we hier ervaren, dit maakt het iedere ochtend weer een feest om wakker te worden. Voor een kleine meerprijs eet je ‘s avonds mee aan de lange tafel op de binnenplaats, waar je met een glas wijn in de hand ziet hoe de maan langzaam boven de bergen uitkomt. Voor een romantische avond is het ook mogelijk om het diner op het terras van je appartement te laten serveren.

Agriturismo-La-Concia-noord-Toscane-Lunigiana (9)

Voor je vertrekt, kun je je koffer vullen met heerlijke souvenirs die je nog zullen laten terugdenken aan dit memorabele verblijf in Noord-Toscane. Als agriturismo heeft La Concia namelijk haar eigen olijfolie, honing, groenten en fruit. Met een bos verse laurierbladeren en vers gebottelde nieuwe olijfolie gingen we dan ook huiswaarts, in ons hoofd al plannen makend voor een volgend bezoek aan deze oase van rust in Toscane. Maartje, Davide e Beatrice, ci vediamo!’

kust-La-Concia

Ook vakantie vieren bij Agriturismo La Concia? Maartje en Davide hebben drie fijne arrangementen voor je samengesteld:

1 Vakantieweek voor families
Inclusief vier excursies verzorgd door Sigeric: canyoning bij de Stretti di Giaredo, een e-biketocht langs middeleeuwse kastelen en dorpjes, een wandeling met gids in een Nationaal Park & een middag zelf opgravingen doen als archeoloog (voor kinderen) of ontdekken en leren in een kruidenlaboratorium.

canyoning-La-Conciacanyoning-La-Concia-2

2 Avontuurlijke/sportieve vakantieweek
Inclusief vier Excursies verzorgd door Sigeric: canyoning (verken de rivierkloven in het Nationaal Park van de Apennijnen), rotsklimmen (in de Apuaanse Alpen of op de rotskusten aan zee), een excursie met mountainbike in het Nationaal Park van de Cinque Terre & een avontuurlijke bergwandeling (met professionele gids) in de Apuaanse Alpen.

mountainbiken-La-Concia

3 Historisch-culturele vakantieweek
Inclusief vier excursies verzorgd door Sigeric: ‘Journey to the Middle Ages’ (dagtocht met gids langs middeleeuwse dorpjes, kerken en kastelen), ‘Beyond the Cinque Terre’ (dagtocht naar Portovenere, het eiland Palmaria, Lerici en Tellaro), ‘Secret Pontremoli’ (een buitengewone reis van de prehistorie naar de barok, met onderweg proeverijen en demonstraties van de bereiding van lokale gerechten en wijnen) & ‘Pilgrims for one Day’ (historische wandeling met gids over de bekende pelgrimsroute Via Francigena).

Portovenere-La-Concia

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maartje Schonefeld, via schonefeld@hotmail.it of via 0039-3209652647 (Maartje spreekt Nederlands). Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Jurgen en Nathalie

    Fantastische appartementen in een fraaie historische setting met bijzonder attente en gastvrije eigenaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *