Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië

De koffers zijn gepakt, de fotocamera en TomTom zijn prontissimi en ook Felice is helemaal klaar voor een roadtrip langs de noordwestkust van Sardinië, die we op uitnodiging van Eva Sardinia maken. Vandaag deelt ze alvast de route die ze aflegde, de komende dagen neemt ze jullie mee naar alle plekken die ze onderweg heeft gezien. Stappen jullie in?

Felice: ‘Na de landing op Alghero staat de huurauto al op ons te wachten. In het vliegtuig hebben we de route die we van Eva kregen uitgebreid bestudeerd. Eva raadde ons aan om via de kust richting het schiereiland Sinis te rijden en via de binnenlanden weer terug naar Alghero.

Zo gezegd, zo gedaan. Met een navigatiesysteem dat meteen functioneert, een voorzichtig zonnetje en de camera op de bijrijdersstoel moet dat helemaal goed komen.

Vanaf Alghero zoeven we soepel richting zuiden. De SP105 en SP49 leiden je langs de prachtige azuurblauwe zee, die hier op Sardinië nooit ver weg is. De weg is aangelegd op hoge rotsen, waardoor je de hele tocht een prachtig uitzicht hebt. In het voorjaar zijn er kleurrijke bloemen en planten te zien, terwijl het in de zomer groener dan groen is.

Na een bijna anderhalf uur komen we aan in Bosa, waar we vorig jaar al heel even waren. Gelukkig hebben we nu de tijd om wat meer van het stadje te zien. Zo willen we dit keer de klim naar het kasteel maken en een aantal culinaire adresjes testen.

Bosa (7)

Van Bosa is het nog zo’n tien kilometer rijden naar Villa Asfodeli in Tresnuraghes, ons eerste verblijf. Behalve Bosa staat ook een bezoek aan Suni op het programma, waar we de Ardia zullen bijwonen, een bijzondere paardrijwedstrijd ter ere van San Pancrazio.

SAMSUNG CSC

Vanuit Tresnuraghes reizen we via de SS292 verder naar Albergo Diffuso Aquae Sinis in Cabras, ons tweede thuis op het eiland. Onderweg zullen we kleine dorpjes passeren, zoals Cuglieri. Het typische aan deze Sardijnse dorpjes is dat de voordeur vaak meteen aan de weg ligt – de stoep ontbreekt in de meeste gevallen. Daardoor moet je rustig rijden, maar dat is helemaal niet erg, want zo geniet je optimaal van deze mooie autoreis.

Oma’s doen nog snel even wat boodschappen voor de lunch, oude mannetjes kletsen en lachen wat af op de bankjes die in elk dorpje voor dit doel geplaatst lijken en kinderen steken rennend de straat over. De winkels sluiten rond siëstatijd en dan lijkt het leven op Sardinië soms echt even stil te staan. Gelukkig is het vanuit de auto genieten van de nuraghi en Spaanse torens die langs de hele kust te vinden zijn.

Vanuit Cabras ben je zo op het schiereiland Sinis, dat we vorig jaar al bezochten. Ook een van de beroemdste nuraghi-complexen van het eiland, Su Nuraxi bij Barumini, is dichtbij. Dit werelderfgoed gaan we zeker bewonderen.

Na een paar dagen is het tijd om terug te rijden naar Alghero. Dit keer voert de route niet via de kust, maar dwars door de Sardijnse binnenlanden. Onderweg is het niet ondenkbaar dat je opeens vreemde weggebruikers tegenkomt, zoals koeien of schapen. Geef ze voorrang, hier op Sardinië heeft niemand haast…

Vanaf Cabras rijden we richting Riola Sardo, waar je echt het binnenland ingaat. Op de route liggen onder meer Narbolia, Banarcado en Santu Lussurgiu. In dit laatste dorpje is het de moeite waard om even uit te stappen. Het is een rustig dorpje, maar de smalle straatjes zijn prachtig!

Bij Raju Ruju (Piazza Bartolomeo Meloni 9) kun je even lekker uitblazen met een verfrissende gelato. Vergeet ook niet om hier een aantal chocolade bomboloni in te slaan. Niet als noodrantsoen voor je roadtrip, maar gewoon omdat ze ontzettend lekker zijn!

Van Santu Lussurgiu neem je de weg richting Macomer (niet de snelweg). De vergezichten op deze route zijn overweldigend. Nu pas beseffen we hoe groot het eiland eigenlijk is. Dankzij de wisselende landschappen en panorama’s verveelt de route geen moment. Bovendien rijd je ongeveer elk half uur wel een klein dorpje binnen, waar je even een caffè kunt drinken en de benen kunt strekken.

Bij Macomer aangekomen kun je als je wil een zijweg te nemen en de nuraghe en opgravingen (met een Tomba dei Giganti en zes kleine menhirs) van Tamuli bezichtigen. Je kunt ook gelijk je weg vervolgen via Pozzomaggiore richting Villanova Monteleone. Via een slingerweg door de bergen kom je via de SS292 steeds dichter in de buurt van Alghero. Dit is een mooi punt om deze Sardijnse stad van bovenaf vast te leggen.

Alkira Appartementen is onze laatste pleisterplaats op deze prachtige route langs de noordwestkust van Sardinië. Van hieruit zullen we gaan snorkelen in de baai van Tramariglio, vlak bij Capo Caccia (waar ook de beroemde grotten van Neptunus te vinden zijn). Vanuit Alghero kun je overigens ook makkelijk een dagje naar Stintino, met een van de mooiste stranden van Sardinië, of Castelsardo. Maar we willen ook genoeg tijd maken voor Alghero zelf. Genoeg te ontdekken dus!’

Wil je deze roadtrip ook maken? Via deze link vind je de precieze route die Felice aflegde. Buon viaggio!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Hey leuke blog en weer leuke inspiratie voor de volgende trip! Wij zijn in mei een weekje geweest en hebben heerlijk genoten!. Zie onze videosamenvatting hier: https://youtu.be/qHFmsIwH-D8

    Groetjes Cees

  2. Wat een leuke blog met mooie foto’s! Krijg je niet steeds een soort heimwee gevoel als je die foto’s terug ziet? Road trips vind ik zelf ook echt geweldig..

    Groet, Lucien

  3. Wat een pracht foto’s en leuk geschreven!!

  4. Mooie foto’s en leuk artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *