Home » Reizen door Italië » Rome » Ontdek Rome in de winter
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ontdek Rome in de winter

Geen lange rijen voor het Colosseum of de Vaticaanse Musea en alle tijd om elk monument uitgebreid te bekijken (en te fotograferen) – dat zijn misschien wel de grootste voordelen van een winters bezoek aan Rome. Je hebt de stad grotendeels voor jezelf – waarbij je op weg naar fonteinen, kerken, musea en andere hoogtepunten vooral locals ontmoet.

Colosseum-Rome-winter (3)

Terwijl de Romeinen nog elke ochtend hun dikke bontjassen, sjaals en mutsen van de kapstok halen (het is immers winter tot ver in maart) knopen wij onder het warme winterzonnetje onze jassen open. Je kunt ’s middags zelfs al even lekker op een terrasje plaatsnemen – iets waar we in Nederland in januari alleen maar van kunnen dromen…

Nog een voordeel is dat de Romeinen ook veel aardiger zijn dan wanneer ze tijdens hun dagelijkse wandelingen van huis naar werk of restaurant voor de voeten worden gelopen door hordes toeristen met stadsplattegronden en selfiesticks. Ze drinken ontspannen een espresso naast ons aan de bar en  hebben tijd voor een praatje over hun stad.

marocchino-Rome

Ook niet onbelangrijk: de prijzen voor een overnachting zijn in januari en februari vele malen lager dan de rest van het jaar. Dat betekent dus dat je ofwel langer kunt genieten van de stad ofwel meer kan uitgeven aan alle winterse lekkernijen die worden geserveerd.

Want ook dát is een voordeel van winters Rome: de temperatuur is ideaal om je twee keer per dag tegoed te doen aan de Romeinse keuken (en tussendoor ook nog een stukje pizza bianca of supplì te proeven). Bij het horen van stevige pastagerechten als bucatini all’amatriciana, carbonara en cacio e pepe gaat ons hart in elk geval sneller kloppen.

Last but not least: de Romeinse winter is de tijd voor artisjokken – die met name in het joodse getto worden omgetoverd tot de lekkerste delicatesse die je ooit hebt geproefd.

Met al deze redenen in ons achterhoofd zeiden we dan ook volmondig ja toen Linda en Steve, de eigenaren van The Beehive in Rome, ons wederom uitnodigden voor hun blog tour ‘Winter in Rome’. Vorig jaar mocht Willemijn al proeven van de winterse sfeer (met onder meer een Vespa- & Fiat-tocht onder een stralend zonnetje), dit keer gingen Saskia en Willemijn samen.

Aangezien we vorig jaar al hadden mogen genieten van The Beehive, hadden Linda en Steve een ander ‘thuis’ voor ons gezocht: Daphne Inn, een boutique hotel in een rustig straatje om de hoek van Piazza Barberini, op een steenworp afstand van de Trevifontein. Na een dag met ontelbaar veel Romeinse kilometers gevuld met nieuwe indrukken en ontdekkingen was het hier heerlijk thuiskomen. Na een laatste blik op Bernini’s Tritonfontein vielen we al snel in slaap, met een hoofd vol Romeinse verhalen en beelden.

Piazza-Barberini-Rome (1)Daphne-Inn-hotel-Rome Daphne-Inn-hotel-Rome-3 Daphne-Inn-hotel-Rome-6

Het programma was namelijk meer dan heerlijk: allereerst maakten we een food tour door Testaccio met Eating Italy (van de vorige keer kregen we namelijk geen genoeg). We ontmoetten een aantal oude bekenden (zoals de broers Volpetti en Enzo & Lina), maar ontdekten ook nieuwe aanwinsten op de overdekte markt, zoals Romeo en Supplizio. We genoten van de altijd serene sfeer op het Campo Cestio, ontdekten street art en aten een ijsje (want ook dat kan gewoon in winters Rome).

Volpetti-Testaccio-Rome-winter (1)artisjokken-markt-Mercato-Testaccio-Rome (1) artisjokken-markt-Mercato-Testaccio-Rome (2)Enzo-Lina-Testaccio-kaas-markt (1) Enzo-Lina-Testaccio-kaas-markt (2) Romeo-Mercato-Testaccio-Rome (1) Romeo-Mercato-Testaccio-Rome (2) Supplizio-Mercato-Testaccio-Rome (1) Supplizio-Mercato-Testaccio-Rome (2) Supplizio-Mercato-Testaccio-Rome (3) Campo-Cestio-begraafplaats-Rome-Testaccio (2)Campo-Cestio-begraafplaats-Rome-Testaccio (1)Testaccio-food-tour-Eating-Italy-winter-2016 street-art-Testaccio-wolvin-lupa-2

’s Middags lieten we ons betoveren door een aantal prachtige onbekende(re) kerken. Elyssa van Romewise nam ons mee naar onder meer de Santa Maria Prassede, de Santi Quattro Coronati, de Santa Maria alla Navicella en de Santi Giovanni e Paolo (op de Celio), waar de beheerder ons verraste met een blik op de dertiende-eeuwse fresco’s die achter de apsis zitten verstopt.

Santa-Prassede-Rome-mozaiekkerk-La-Navicella-Rome kerk-Santi-Giovanni -Paolo-Rome

Natuurlijk mochten de artisjokken, de pareltjes van winters Rome, niet ontbreken. Tijdens een tour door het voormalige getto met Casa Mia Food & Wine Tours leerden we hoe we de beroemde joodse artisjokken moesten bereiden.

getto-Rome-winter (1) getto-Rome-winter (2) getto-Rome-winter (3) getto-Rome-winter-artisjokken (1) getto-Rome-winter-artisjokken (2)

Vervolgens wandelden we onder begeleiding van Context Travel door de moderne wijk EUR – met fascinerende architectuur.

EUR-Context-Travel-Rome (1) EUR-Context-Travel-Rome (2) EUR-Context-Travel-Rome (3)

We testten de nieuwe pizzeria Trieste in Monti, als bodem voor de bijzondere degustazione van VinoRoma, waarbij we zelfs ‘oranje’ wijn proefden, gemaakt van witte druiven die tijdens het proces van wijn maken worden behandeld als waren het rode druiven.

pizza-Trieste-Monti-RomeVinoRoma-wijnproeverij-Rome (1) VinoRoma-wijnproeverij-Rome (2) VinoRoma-wijnproeverij-Rome (4)

Afscheid namen we met cappuccino bij Angelina al Trevi, nadat we een muntje in de Trevifontein hadden gegooid om onze terugkomst te garanderen!

Na dit (foto)verslag vertellen we later in aparte blogs uitgebreid over twee pareltjes van kerken die we bezochten en over het bereiden van de artisjokken in het voormalige joodse getto. Stay tuned dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Is Rome ook rustig in de kerstvakantie? of af te raden?

  2. Ciao Veerle, Rome is heerlijk in december, ook rond kerst. Het kan op de bekende plekken als Colosseum en Vaticaanse Musea zeker wat drukker zijn dan in januari (want ook de Italianen zelf gaan dan graag op pad), maar over het algemeen is het veel rustiger dan in de andere seizoenen. Bovendien zijn er heel veel kerststallen te bewonderen en is de stad erg sfeervol versierd. Kijk maar eens op https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/rome/kerst-in-rome/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *