Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sogno Veneziano Atelier – kleurrijke carnavalskostuums

Tijdens het Venetiaanse carnaval dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers. Als je dit Venetiaanse carnavals-gebeuren eens wil meemaken, maar geen kleurrijk kostuum in je kast hebt hangen, raden we je aan eerst een bezoekje te brengen aan Sogno Veneziano Atelier (Calle delle Acque, San Marco 5009).

Hier maken Giulia en Igor de mooiste kostuums voor zowel dames als heren, met bijpassende maskers, hoeden en andere accessoires. Het kleine atelier barst bijna uit zijn voegen van de baljurken met wijd uitstaande rokken, kleurrijke lange jassen met bijzondere knopen en geborduurde motiefjes, maskers in alle soorten en maten en hoeden met grote pauwenveren of andere creatieve uitspattingen, zoals een heuse boot.

In een hoekje staat een paspop waarop een prachtige blauwe baljurk prijkt. Giulia legt tijdens ons bezoek de laatste hand aan de jurk, met kleine Romeo op haar schoot. Het hondje en zijn baasje zijn onafscheidelijk – hij zit tijdens ons hele bezoek op Giulia’s schoot (waar zijn oogjes al snel dichtvallen) of op haar arm.

Giulia vertelt: ‘Meestal ligt hij zachtjes te snurken terwijl ik steek voor steek een nieuw kostuum creëer. Ik maak ze allemaal hier in de winkel, mijn tweede thuis. Ik geniet ervan om met bijzondere stoffen in mooie kleuren een nieuw kostuum vorm te geven, met kleine maar opvallende details.

Nóg leuker is het bijna om iemand hier in een gewone spijkerbroek binnen te zien stappen en tijdens het passen te zien veranderen in een échte Venetiaan(se), helemaal klaar voor het carnaval of voor een bijzondere fotoshoot.’

Haar inspiratie haalt ze uit haar wandelingen door de stad. ‘De sfeer, de kleuren van de Venetiaanse palazzi, het spel van licht en schaduw, alles kan me inspireren,’ vertelt Giulia. Venetië is een stad vol historie, met veel onontdekte hoekjes, verlaten calli (steegjes) en kleuren die prachtig reflecteren in het water.

Dat wordt in mijn hoofd allemaal omgetoverd tot een nieuw kostuum, waarmee het prachtig flaneren is in de Venetiaanse straatjes. Daarom organiseren we ook graag fotoshoots in kostuum – zo waan je je even terug in de tijd hier in Venetië.’

Giulia ontwerpt alle kostuums van begin tot eind zelf, maar haar moeder komt tijdens de carnavalsperiode een handje helpen om de kostuums waar nodig helemaal op maat aan te passen, voor elke carnavalsvierder opnieuw. Pas als Giulia en haar moeder helemaal tevreden zijn en het kostuum je als gegoten zit, mag je je onderdompelen in het feestgedruis.

Liefst ook met een masker, bij Sogno Veneziano Atelier stuk voor stuk gemaakt door Igor. ‘Je voor even achter een masker verschuilen heeft voor veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het geeft echt een extra dimensie aan het Venetiaanse carnaval als je met een masker op over straat loopt of een gemaskerd bal bezoekt in een van de palazzi aan het water. Maar het ene masker is het andere niet.

Een masker moet niet alleen passen bij het kostuum dat je draagt, maar het moet bij de drager ook meteen zorgen voor een feestelijk gevoel. Ze moeten een magisch tintje geven aan het toch al zo betoverende carnaval hier in Venetië,’ aldus Igor.

Dat gaat met zijn creaties zeker lukken – er zit zo veel moois bij dat we zin hebben om onze eigen jurkjes te verwisselen voor een prachtige creatie van Giulia en een gouden masker van Igor. Op naar een gemaskerd bal!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *