Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rome door de ogen van een fotograaf

Voor fotografen is Rome een waar paradijs. Op iedere hoek is wel iets bijzonders te zien en de ene straat is nog pittoresker dan de ander. Hoewel de standaard kiekjes van het Colosseum en de Trevifontein natuurlijk niet kunnen ontbreken in de vakantiegalerij, kan het een uitdaging zijn om Rome op een bijzondere manier vast te leggen. Terwijl dat juist zo leuk is!

Elena ging deze uitdaging aan en struinde samen met fotograaf Francesco door Rome. Ze deelt haar ervaring én een aantal tips, zodat ook jij Rome (of elke andere stad in Italië) door de ogen van een fotograaf kunt bekijken.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-1

Elena: ‘Als beginnend fotograaf kan het maken van foto’s op vakantie flink tegenvallen. Je hebt thuis leren omgaan met de uitgebreide mogelijkheden van je spiegelreflex- of systeemcamera, maar eenmaal on the spot is het een hele klus om deze kennis toe te passen. De sleutel tot interessante foto’s is echter simpel: neem de tijd. Als je tijd hebt om voor bepaalde situaties de juiste instellingen te bepalen en zo een voor jou perfecte foto te maken, dan wordt fotograferen een stuk leuker.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-2

Ik ging een avond en een middag met fotograaf Francesco op pad in Rome om wat meer handigheid te krijgen in het maken van foto’s op reis. Hij loodst me naar unieke locaties maar helpt ook onderweg met het oplossen van problemen, zoals over- en onderbelichte foto’s. Ook deelt hij zijn vuistregels om de juiste sluitertijd te bepalen in specifieke fotosituaties.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-3

Een eerste tip van Francesco voor het maken van interessante foto’s betreft de compositie: zorg dat een foto meerdere lagen heeft. In deze foto zie je een ketting met ‘liefdesslotjes’, op zichzelf geen uniek object voor een foto. Je vindt ze immers op talloze plekken in Rome. Door de ketting echter te combineren met het oudere echtpaar ontstaat er een dubbele laag. Dat maakt het een stuk leuker om naar deze foto te kijken.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-4

Nog een tip voor een boeiende foto is het uitzoomen op je onderwerp. Zorg dat je zoals in bovenstaande foto niet alleen de fontein op de foto zet, maar ook het leven eromheen. Dat geeft karakter aan de foto en zegt ook meer over het leven in Rome dan ‘slechts’ een statische fontein.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-5 Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-6

Een andere tip die ik krijg van Francesco is het veranderen van standpunt. In plaats van rechtop te blijven staan, ga je bijvoorbeeld op je hurken zitten, op de grond liggen, of houd je je camera boven je hoofd. Een ander perspectief kan zorgen voor verrassende foto’s.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-7

Spiegels of bijvoorbeeld reflecties in water zijn ook elementen die tot zeer bijzondere foto’s kunnen leiden. Hierboven zie je een simpel voorbeeld met een spiegel aan de muur, maar denk bijvoorbeeld ook aan regenplassen op straat.

Rome-fotografie-tour-tips-fotograaf-8

Tijdens de tour brengen we ook een bezoek aan de goed verstopte binnentuin van het Regina Margherita ziekenhuis in de wijk Trastevere. Daar krijgen we de kans om te spelen met lijnen in de foto en met de lichtinval. Een voorbeeld van een bekende truc is een verdwijnpunt creëren in de foto, een punt waar alle lijnen naartoe lopen.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *