Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Riviera del Conero in beeld: steile kliffen, wilde mosselen & knusse vissersdorpjes

Riviera-del-Coner-Le-Marche (1)

Witte rotskliffen, azuurblauwe zee, wilde mosselen, strandjes die alleen per boot te bereiken zijn, pittoreske vissersdorpjes met restaurants aan zee, groene eikenbossen en mediterrane struikgewassen, indrukwekkende roofvogels en de meest kleurrijke bloemen. Dat is slechts een greep uit wat de Riviera del Conero te bieden heeft. Elena ging tijdens een reis naar het zuiden van Le Marche op avontuur en ontdekte alle aspecten van deze veelzijdige regio.

Vandaag neemt ze je mee langs een wandelpad naar een spectaculair uitzichtpunt, over het water langs de kliffen en afgelegen strandjes en weer bergop richting de vissersdorpjes Numana en Sirolo.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (2)

Het landschap van de Riviera del Conero wordt voor een groot deel bepaald door het Parco Regionale del Conero. De Monte Conero vormt het centrum van het gebied en is al van verre te zien. Deze foto is genomen vanuit het fort rondom de Basilica della Santa Casa in Loreto, zo’n vijftien kilometer zuidwaarts.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (3) Riviera-del-Coner-Le-Marche (4)

Onze eerste verkenning van dit gebied gaat te voet over de Sentiero numero 2, door de struikgewassen van het park, totdat we bij de Passo del Lupo uitkomen. Een ijzingwekkend hoog punt op een klif, waar je – zelfs met de bewolking die ‘s ochtends overheerste – een schitterend uitzicht hebt op Le due Sorelle (‘de twee zussen’, een tweedelige rotsformatie in zee) en de kustdorpen Sirolo en Numana.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (5) Riviera-del-Coner-Le-Marche (6)

Langs de kliffen van Monte Conero
Onze tocht door dit waanzinnige landschap wordt vervolgd… per boot! In Portonovo stappen we aan boord voor een zinderende tocht langs de kust. Gelukkig is de bewolking inmiddels bijna helemaal weggetrokken en varen we onder een nagenoeg strakblauwe hemel uit.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (7) Riviera-del-Coner-Le-Marche (8) Riviera-del-Coner-Le-Marche (9)

We passeren alle iconen van dit landschap, zoals deze rots die Il Libro (‘het boek’) wordt genoemd vanwege de verschillende lagen die aan de pagina’s van een boek doen denken.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (14)

Na het boek volgt de Torre di Portonovo uit 1716, die vroeger diende als controlepost voor de baai van Portonovo maar waarin je nu kunt overnachten (aanrader!). In de verte zie je de Chiesa di Santa Maria di Portonovo, een romaanse kerk gemaakt van stenen die uit de berg gehakt zijn.

Riviera-del-Conero-Le-Marche-PortonovoRiviera-del-Coner-Le-Marche (12)

We passeren paradijselijke strandjes die alleen per boot te bereiken zijn…

Riviera-del-Coner-Le-Marche (13)

…en Le due Sorelle zien we dit keer niet van bovenaf maar vanaf het water.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (11)

De baai van Portonovo staat bekend om haar wilde mosselen, moscioli in het dialect van deze regio. Kenmerkend voor dit Slow Food-product is dat de schelp veel verhardingen heeft op het oppervlak. De meeste mosselen worden gevangen in een zeestraat, Il Trave, in de baai van Portonovo. De duikers trekken ze met een haak van de rotsen en van daaruit gaan de mosselen direct naar markten en restaurants in de omgeving. Daar maken ze van de moscioli typische gerechten uit deze regio: spaghetti coi moscioli, moscioli alla marinara, impepata di moscioli en moscioli arrrosto.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (15)

Wil je deze boottocht ook maken? Informeer dan even op het strand van Portonovo waar de boten liggen – dat kan nogal eens wisselen naar gelang de wind.

De kleurrijke vissersdorpjes Sirolo en Numana
In de namiddag bruist de boulevard van Sirolo, een dorpje dat uitkijkt op Monte Conero en de Riviera. Terwijl je door het sfeervolle kleine stadje struint, ruik je de zilte zee in de verte. Het is dan ook de uitgelezen plek om op het terras te genieten van de wilde mosselen die dezelfde dag nog gevangen zijn.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (16) Riviera-del-Coner-Le-Marche (18) Riviera-del-Coner-Le-Marche (19) Riviera-del-Coner-Le-Marche (20) Riviera-del-Coner-Le-Marche (21) Riviera-del-Coner-Le-Marche (22)

Het pittoreske en kleurrijke dorpje Numana, ook aan de Riviera del Conero, was een welvarende haven ten tijde van de Piceni en de Grieken. Die smaak van de zee vind je ook in dit dorpje aan zee terug. Als je vanaf de Via Roma naar beneden loopt, de Via IV Novembre in, over de beroemde costarella, dan waan je je even een visser die vanuit het dorp naar de haven vertrok om te kijken wat de zee hem zou brengen.

Riviera-del-Coner-Le-Marche-Numana-1 Riviera-del-Coner-Le-Marche-Numana-2Riviera-del-Coner-Le-Marche (23) Riviera-del-Coner-Le-Marche (24) Riviera-del-Coner-Le-Marche (25) Riviera-del-Coner-Le-Marche (26) Riviera-del-Coner-Le-Marche (27) Riviera-del-Coner-Le-Marche (28) Riviera-del-Coner-Le-Marche (29) Riviera-del-Coner-Le-Marche (30) Riviera-del-Coner-Le-Marche (31)

Numana wordt ook wel de Città delle Tartarughe genoemd, ‘stad van de schildpadden’. Zieke schildpadden die in de kliniek in Riccione zijn behandeld, worden hier op het strand bij Le due Sorelle weer vrijgelaten.

Riviera-del-Coner-Le-Marche (32)

Voor een sublieme afsluiting van de dag is een diner bij Ristorante La Torre een echte aanrader. Je kunt er heerlijk smullen van de meest uiteenlopende visgerechten, met uitzicht op de Riviera. Een plaatje om voorlopig op je netvlies te houden…

Logeren aan de kust van Monte Conero
Op zoek naar een fijne plek om wat langer van de schoonheid van de Monte Conero te kunnen genieten? We tippen onze favoriete B&B’s, hotels en agriturismi aan deze schitterende kust:

*Agriturismo Le Vigne del Conero, Ancona
*Campo del Mare, Sirolo
*La Libellula del Conero, Sirolo
*Maré Camere, Sirolo
*Novecamere Resort, Sirolo
*B&B Vivere il Mare, Numana
*B&B Le Azalee, Numana

Nog meer tips voor Le Marche
Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special voor € 6,95

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een ongelooflijk divers landschap is dit! Van de bergen waar zomaar iets heel spannends zou kunnen gebeuren, via pitoreske dorpjes naar de ontspanning van de zee. Graag gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *