Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Musei in Grotta (Cupramontana) – 100.000 wijnetiketten van over de hele wereld

Cupramontana is de hoofdstad van de Verdicchio, een van de bekendste wijnen van Le Marche, die zijn naam dankt aan de ietwat groene kleur.

De eerste Verdicchio-wijnstokken werden al in de achtste eeuw geplant, door monniken die met verschillende druivensoorten experimenteerden. Vooral de Verdicchio-druif bleek het meer dan goed te doen in de wijngaarden tegen de heuvels.

Verdicchio-Le-Marche

Nog altijd kleuren de heuvels rondom Cupramontana groen. In de verschillende cantine (wijnhuizen) rondom het stadje kun je volop proeven van deze lokale trots. Vooral op de eerste zondag van oktober vloeit de Verdicchio rijkelijk. Cupramontana stroomt die dag vol met wijnliefhebbers die komen proeven.

Wij bezoeken Cupramontana op een zomerdag die de perfecte omstandigheden voor een pitstop met een glas Verdicchio biedt.

We parkeren onze auto naast deze fotogenieke Cinquecento en strijken neer op een van de terrasjes voor we een bezoek brengen aan de Musei in Grotta, een schitterend museum annex enoteca in het voormalige Monastero di Santa Caterina.

Cupramontana-Le-MarcheMuseo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (1a) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (2) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (9)

Sinds mei 2016 schittert in deze prachtig gerestaureerde ruimten onder andere het Museo Internazionale dell’Etichetta, met de grootste verzameling wijnetiketten ter wereld. In totaal heeft het museum zo’n 100.000 etiketten in zijn bezit, afkomstig van wijnen van over de hele wereld. De allermooiste worden tentoongesteld in kleurrijke verzamelingen, gesorteerd op soort wijn, land en soort etiket. Kijk maar mee!

Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (3)Processed with MOLDIVMuseo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten (2) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten (3) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten (5) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten (6)Processed with MOLDIVMuseo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten-Forza-Italia (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-wijn-etiketten-Forza-Italia (2)

Er zijn natuurlijk ook prachtige Verdicchio-etiketten te zien:

Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Verdicchio (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Verdicchio (4) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Verdicchio (3) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Verdicchio (2)

En deze Martini-etiketten zouden zo bij ons aan de muur mogen:

Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Martini-etiketten (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Martini-etiketten (2) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Martini-etiketten (3) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Martini-etiketten (4)

Ook is er een kleurrijke collectie posters van het jaarlijkse wijnfeest Sagra dell’Uva. De eerste editie van dit festival vond plaats op 23 september 1928. Daarmee is La Sagra dell’Uva in elk geval het oudste wijnfeest van Le Marche.

Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-UvaMuseo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-Uva (1) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-Uva (2) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-Uva (3) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-Uva (4) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche-Sagra-Uva (5)

Naast een indrukwekkende hoeveelheid wijnetiketten (en dan heeft men nog niet eens de hele collectie uitgestald) staan er in het museum ook een flinke hoeveelheid flessen wijn – met hier en daar meer dan museumwaardige etiketten. Wie wil proeven, kan terecht in de bij de Musei in Grotta behorende enoteca, waar regelmatig proeverijen worden gehouden door wijnboeren uit de buurt.

Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (3a) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (4) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (5) Museo-in-Grotta-Cupramontana-Le-Marche (7)

Ons bezoek valt helaas niet samen met een proeverij, maar niet ver van de Musei in Grotta bezoeken we een andere oude bekende: Anita. Ze kookt in haar trattoria aan de Via F. Filzi nog altijd de sterren van de Cupramontese hemel.

Trattoria-Da-Anita-Cupramontana (1) Trattoria-Da-Anita-Cupramontana (2) Trattoria-Da-Anita-Cupramontana (3) Trattoria-Da-Anita-Cupramontana (4) Trattoria-Da-Anita-Cupramontana (5)

We proosten met een glas van de lokale Verdicchio en genieten van tortellini en tagliatelle, gevolgd door gebraden salsiccie (worstjes). Na een caffè en een amaro dwalen we door de verstilde straatjes van Cupramontana en genieten we van de charme van dit wijnstadje.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. isabelle blanquart

    prachtig artikel saskia !!! grazie mille namens de Cuprensi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *