Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op avontuur om & in de grotten van Frasassi

Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (7)

Gisteren liet Elena je al kennis maken met de interessante historie van de Gola di Frasassi. Vandaag laten we een heel andere kant van deze regio zien: we gaan op avontuur!

Grotte-di-Frasassi (7)

In het hart van Le Marche, aan de rand van de Gola di Frasassi, slingerde Elena aan touwen van boom naar boom. Daarna verkende ze een van de wonderen der aarde, diep onder de bewoonde wereld. Met een helm en hoofdlamp dook ze de Grotte di Frasassi in, door smalle passages en met slechts het geluid van vallende druppels om haar heen. Voor de avonturiers onder ons, lees snel verder en ontdek wat Le Marche je te bieden heeft!

Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (2)

Lunchen bij Ristorante La Scaletta

Bij aankomst in San Vittore staat je eerst dit plaatje te wachten, met op de achtergrond de adembenemende Frasassi-bergen. Op ditzelfde plein kun je ook voortreffelijk lunchen bij Ristorante La Scaletta, zodat je een goede bodem hebt voor je de bomen in gaat klauteren.

La-Scaletta-Le-Marche

San Vittore is een dorpje van slechts een speldenprik in deze bergketen. Alle bezienswaardigheden bevinden zich dan ook langs dezelfde weg: de – zeer origineel gevonden – Via San Vittore. Aan het eind van deze weg ligt Frasassi Avventura, waar het eerste avontuur gaat beginnen.

Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (1)Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (3)

Op avontuur met Frasassi Avventura

Bij Frasassi Avventura weten ze wel raad met touwen. Boven de Sentino-rivier, tussen de bomen, hebben ze een uitgebreid parcours aangelegd. Gecertificeerde instructeurs zorgen ervoor dat je goed in je veiligheidsgordel bent gehesen en nemen je dan mee naar het oefenparcours. Daar krijg je (naar wens in het Engels) uitgelegd hoe je werkt met de karabijnhaken. Ook kun je even oefenen op een laag parcours waar alle technieken voorbij komen.

Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (4)

Dan is het tijd voor het echte werk! Het leuke aan dit parcours is dat je veel verschillende routes hebt. Slechts tussen twee touwen, een hangbrug met wiebelende losse plankjes aan touwen, blokken die je eerst horizontaal moet krijgen voordat je je voet erop kunt zetten, aan een katrol naar de overkant tokkelen, twee touwen verticale balken waar je omheen moet manoeuvreren… Gaat het bij jullie ook al kriebelen?

Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (5) Frasassi-Avventura-klimpark-Le-Marche (6)

Voor kinderen tot 1.40 meter hebben ze speciale parcoursen, zodat ook zij spannende avonturen kunnen beleven. Voor een vast bedrag mag je maar liefst twee uur lang gebruik maken van het touwenbolwerk. Zin in? Kijk dan op de website van Frasassi Avventura voor meer informatie.

Grotte-di-Frasassi (13)

Grotte di Frasassi – uniek grottencomplex

Dit jaar is het vijfenveertig jaar geleden dat de Grotten van Frasassi ontdekt werden. In 1971 kreeg een groep speleologen tijdens een klimtocht een gat in de berg in het oog: de toegang naar de Grotta Grande del Vento, de ‘grote grot van de wind’.

Sindsdien deden ze ontdekking na ontdekking: zoals de Abisso Ancona, de gigantische hal van meer dan tweehonderd meter hoog, de Sala delle Candeline, de ‘kaarsenzaal’, en de Sala dell’Orsa, de zaal waarin een figuur is gevormd in de vorm van een grote beer.

Grotte-di-Frasassi (8) Grotte-di-Frasassi (9)

Bijzonder aan de Grotte di Frasassi is dat je niet alleen door de grotten kunt wandelen, maar dat er ook een heuse speleologentour is. Compleet met overall, regenlaarzen, helm en hoofdlamp ga je op avontuur buiten de gebaande paden, uiteraard onder begeleiding van een gids.

Helaas mag de camera niet mee, dus we moeten het voor nu even doen met telefoonfoto’s. De magie van deze grotten is hoe dan ook bijna niet uit te drukken op beeld, reden te meer om tijdens je vakantie in Le Marche zelf een kijkje te gaan nemen!

Grotte-di-Frasassi (10)

Om bij het speleologenpad te komen, volg je eerst de reguliere route door het waanzinnige doolhof van stalactieten en stalagmieten. Dit is een deel van de Abisso Ancona, waar hoog in het plafond nog het gat te zien is waardoor deze ruimte in 1971 ontdekt werd.

Grotte-di-Frasassi (11) Grotte-di-Frasassi (12)

Als je verder loopt, kom je langs lagere ruimtes. De Sala delle Candeline is een lust voor het oog. Kleine stalagmieten die als kleine kaarsen uit het water omhoog rijzen, laten iedereen even vol verwondering achter.

Grotte-di-Frasassi (14)

Deze witte ‘lakens’ lijken heel soepel te vallen maar zijn in feite net zo hard als andere stalactieten. De Italianen noemen ze Fette di Lardo, naar de gelijkenis met een plakje van het bijzondere spek uit de marmergroeven van Carrara.

Grotte-di-Frasassi (15)

Het moment is daar: we wijken af van de reguliere route en gaan het donker in. Hier zijn geen paden aangelegd dus dat betekent kruipen, klimmen en goed uitkijken dat je niet uitglijdt.

Grotte-di-Frasassi (16)

Op je buik, jezelf klein maken en schuifelen totdat je het einde van de doorgang hebt bereikt. Nu is de reguliere route al een buitengewone ervaring, dit avontuur maakt het plaatje compleet. Het klauteren door de vochtige grotten laat je heel even een echte speleoloog zijn, op de tast met je handen langs de muren, stappend over poeltjes met sulfietwater, op zoek naar de beste plek om je voet neer te zetten.

Grotte-di-Frasassi (17)

Twee minuten stilte

Aan het einde van deze route komen we een ruimere hal, waar we even gaan zitten voordat we weer terugkeren. De gids vraagt hier om onze hoofdlamp uit te zetten en in volledige duisternis twee minuten stil te zijn. Het is bijna niet voor te stellen wat een stille en tegelijkertijd spectaculaire ervaring dat is: een volledig donkere ruimte, geen sterrenhemel, geen licht uit de stad dat reflecteert in de lucht. Je zit midden in een bergketen, omsloten door honderden meters dikke steenlagen.

Om je heen hoor je slechts het druppelen van het water uit het plafond, datgene wat al die miljoenen jaren lang heeft gezorgd voor het vormen van de druipstenen. Een duisternis en stilte van deze intensiteit was ons onbekend, maar zo waardevol dat we het iedereen willen aanraden om eens mee te maken.

Grotte-di-Frasassi (18)(vlak voordat de hoofdlampen werden uitgeschakeld)

Wil je na het lezen van Elena’s avonturen ook op ontdekking in de grotten van Frasassi? Op de website van de Grotte di Frasassi vind je meer informatie over de routes en tarieven.

Nog meer tips voor je vakantie in Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *