Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Frascole – proeven van Chianti Rufina

Wie de groene velden van de Mugello ziet, met kuddes grazende koeien, weet meteen dat hier veel melk wordt geproduceerd. Anders dan in de rest van Toscane, zie je er nauwelijks heuvels vol wijngaarden. Toch wordt er ook in de Mugello wijn gemaakt – en nog een heel goede ook!

Je moet er wel voor naar de grens van de Mugello en Valdisieve, naar het kleine dorpje Dicomano. Hier schittert Azienda Agricola Frascole, een kleinschalige wijnboerderij die wordt gerund door Enrico en Elisa.

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (2)

De kleine, middeleeuwse borgo lijkt nog een beetje te slapen als we aankomen. Dat hier ooit een Etruskische en later een Romeins dorpje lag, zal de kippen die er op hun gemak hun ontbijt bij elkaar scharrelen niet deren.

Terwijl we op Enrico wachten, zien we overigens meer dan alleen rondscharrelende kippen. Overal op het terrein staan bronzen dieren: katten en kalkoenen, konijntjes, ganzen en zelfs een everzwijn. Een paar echte katten zijn er ook, en een hond die zijn baasje trouw volgt tijdens de rondleiding die we krijgen.

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (3) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (6) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (9) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (20) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (23)

Het domein is zo’n honderd hectare groot. Dankzij de ligging, op vierhonderd meter hoogte, kijk je vanaf de wijnboerderij zover het oog reikt uit over de wijngaarden. De laagst gelegen wijnranken groeien op 350 meter hoogte, de hoogst gelegen wijngaarden vangen de zonnestralen op 470 meter hoogte.

De druiven die hier groeien worden in het najaar, als de heuvels prachtig rood kleuren, zorgvuldig geplukt en verwerkt tot Chianti Rufina DOCG, de beste kwaliteit Chianti Rufina wijn. Het Rufina-gebied is helaas veel minder bekend dan het gebied waar de Chianti Classico wordt gemaakt (grofweg tussen Florence en Siena), maar Frascole bewijst dat je voor de smaak niet verder zuidwaarts hoeft te rijden.

We eindigen met een prachtig uitzicht over de heuvels vol eeuwenoude olijfbomen staan en een bezoek aan de vijf verschillende vakantieverblijven, rondom Podere Vico, het kloppend hart van Frascole.

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (13)

Eenmaal ‘thuis’ toont Enrico ons de gezellige proefruimte. Het is nog net even te fris om buiten te proeven, met zicht op de wijngaarden, maar de grote schaal vol verse tuinbonen doet ons al snel vergeten dat het nog niet helemaal als voorjaar voelt.

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (10) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (11) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (12)Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (7) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (15) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (16) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (17)

Zongekuste krachtpatser
We beginnen met een glas In Albis IGT, een witte wijn die zijn naam deels dankt aan het Latijnse woord voor wit (albis), deels aan de zonsopkomst (alba in het Italiaans). De wijngaarden waar de druiven voor deze wijn groeien, liggen namelijk hoog op de heuvels, aan de zonkant. Zo worden ze elke ochtend door de zon wakker gekust. Een beter begin van de dag kun je je niet wensen, zo blijkt als we een slok In Albis proeven.

De wijn is zeer mineralig (waar wij erg van houden), waardoor je hem eventueel ook bij vlees en gerijpte kazen kunt schenken. Het echte wonder proeven we pas een tijdje later, als Enrico ons nog een glas van deze wijn inschenkt. Hij is behoorlijk van smaak veranderd, net als rode wijn na opening. Een kleine krachtpatser, deze zongekuste vino, wiens gedaantewisseling we met liefde nog een keer proeven.

In de tussentijd is de tafel vol komen te staan met allerlei lekkers. De tuinbonen krijgen gezelschap van jonge pecorino, schiacciata met nét gesmolten lardo, vleeswaren, ricotta…

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (27) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (28) Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (33)

Robijnrode wals
De Frascole en de Frascole Riserva walsen robijnrood door het glas – en ook prima in onze kelen. De Frascole DOCG, die volledig biologisch wordt geproduceerd, bestaat voor negentig procent uit Sangiovese, voor vijf procent uit Canaiolo en voor vijf procent uit Colorino. De druiven worden met de hand geplukt, in verschillende etappes. Na de verwerking rijpt veertig procent van de wijn in vaten van Frans eikenhout; de rest in cementen ‘vaten’. Na ongeveer twaalf maanden wordt de wijn gemengd, waarna hij nog enkele maanden moet rijpen voor hij de fles in mag.

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (25)

De Frascole Riserva DOCG smaakt nog wat voller. Deze wijn bestaat uit vijfennegentig procent Sangiovese en vijf procent Colorino. Ook de druiven voor deze wijn worden natuurlijk met de hand geplukt; het proces is zelfs nog iets uitgebreider dan bij de voorgaande wijn. Ook het rijpen in de fles duurt iets langer; maar het lange wachten is zeker de moeite. Een slok van deze wijn verdient alle tijd en aandacht.

Wij houden het dit keer bij een paar slokjes, maar we komen gauw een keer terug om lekker lang, bij ondergaande zon en een goed stuk vlees, van de Frascole Riserva te genieten…

Azienda-Agricola-Frascole-Toscane (8)

Ook proeven bij Azienda Agricola Frascole?
Proeven van de wijnen van Frascole kan elke dinsdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur. Op andere dagen openen Enrico en Elisa ook graag de deuren voor je, maar dan alleen op afspraak. Je kunt het beste even bellen naar 0039-0558386340 of naar 0039-3393050554 (mobiel). Mailen kan via frascole@frascole.it. Je vindt Azienda Agricola Frascole in de gelijknamige località even buiten Dicomano.

Wil je er liever langer blijven en heerlijk ontspannen vakantie vieren? Dat kan ook! Via deze link vind je de vijf appartementen die op het terrein van Frascole liggen: I Cipressi, Gli Oleandri, Il Bosso, Il Tiglio en Il Rosmarino. Elk appartement heeft een eigen tuin en er is een gezamenlijk zwembad, met prachtig uitzicht over de vallei.

Frascole Frascole-2

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *