Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Wijn proeven in Italië – de leukste cantina’s en wijngaarden

Wil je tijdens je vakantie in Italië een wijnproeverij meemaken, waar je niet alleen proeft van bijzondere wijnen maar ook meer leert over hoe het maken van wijn nu precies in zijn werk gaat? Dat kan!

In elke regio in Italië zijn er volop mogelijkheden om een wijngaard te bezoeken, de wijnkelder in te duiken en te proeven van de eigen oogst.

In dit artikel tippen we de leukste wijnproeverijen die wij de afgelopen jaren hebben mogen meemaken, van noord naar zuid. Uiteraard zullen we dit overzicht regelmatig aanvullen met nieuwe ervaringen, maar jullie tips zijn ook van harte welkom.

PIEMONTE

Hoewel Italië veel bijzondere wijnen kent, steekt de Barolo er voor velen met kop en schouders bovenuit. Hij wordt niet voor niets ‘koning van de wijnen en wijn van koningen’ genoemd. Proeven doe je natuurlijk bij een van de enoteca’s in Barolo zelf of in het even verderop gelegen La Morra.

Vanuit La Morra is het slechts een klein stukje rijden naar Azienda Agricola Bovio, een klein wijnhuis waar nu de derde generatie Bovio de scepter zwaait. Aan het hoofd staat Alessandra Bovio, die een vrouwelijke touch geeft aan de stoere Barolo wijnen.

Liever met je neus in de druiven dan in de wijn? Je kunt vrij door de meeste Barolo-wijngaarden wandelen. Er zijn verschillende wijnroutes uitgezet, met korte en langere afstanden. De routes worden goed gemarkeerd en bieden onderweg voldoende mogelijkheid om ook te proeven.

Een waanzinnig mooie Dolcetto maken ze bij Bricco del Cucù. Hun Dolcetto di Dogliani DOCG moet je echt een keer geproefd hebben. Ook los van de wijn is een bezoek aan Bricco del Cucù een feestje. Er komen heerlijke wijnen op tafel, met voor erbij lokale kazen, vleeswaren en vers gemaakte gerechten– alsof ze je al hadden verwacht.

Iets heel anders proeven? Wijnhuis Borgo Maragliano is gespecialiseerd in spumante metodo classico, de ‘Italiaanse champagne’. Het wijndomein is ronduit spectaculair te noemen. Bovendien maken ze er wijnen met een verhaal: deze DOC is de kleinste van Italië (Loazzolo telt amper driehonderd inwoners), werd reeds gedronken in de middeleeuwen en heeft een productie per hectare van slechts één kwart van ‘gewone’ wijn.

Nog een aantal aanraders voor een wijnproeverij in Piemonte:
Agriturismo Rivetto
Azienda Sessanea
Cascina Bertolotto
Cascina Pastore Colombo
Cascina Sant’Eufemia
Cavallero Vini
Il Cascinone
Isolabella della Croce
Renato Fenocchio
Villa Sparina in Gavi

LOMBARDIJE

Lombardije kent een aantal belangrijke wijngebieden, zoals de Franciacorta-streek en de Oltrepò Pavese. Die laatste naam zegt je wellicht niets, maar ondanks het feit dat de Oltrepò Pavese buiten het noorden van Italië nauwelijks bekend is, is dit gebied de grootste wijnregio van Lombardije. Hoog tijd om er eens te gaan proeven, bijvoorbeeld bij een van de wijnmakers die we in dit artikel tippen.

Franciacorta wordt gemaakt in de gelijknamige streek, bij het Lago d’Iseo. Het is een mousserende wijn, die op dezelfde manier wordt gemaakt als champagne. Sinds 1995 heeft deze wijn de DOCG-status.

Het ‘hart van Franciacorta’ is het dorp Erbusco, met meerdere wijnhuizen die uitstekende Franciacorta maken. In totaal telt het gebied Franciacorta zo’n honderdtien wijnmakers, die gezamenlijk zo’n 17,5 miljoen flessen Franciacorta produceren. Ongeveer vijftien procent hiervan wordt geëxporteerd.

In deze blog lees je meer over Franciacorta en ontdek je een aantal wijnhuizen waar je kunt proeven. Ook tijdens een ritje met de Treno dei Sapori schuif je aan voor een Franciacorta-proeverij, bij het imposante Castello di Bornato.

Ten zuiden van het Gardameer kun je ook op veel plekken wijn proeven. Een aanrader is Tenuta Roveglia bij Sirmione, waar de druiven volop kunnen genieten van de zon die de Colline Moreniche ten zuiden van het Gardameer beschijnt.

OnePiò Winery in Desenzano del Garda heeft wijngaarden rondom Garda én in de Valpolicella (Veneto). Piò is het dialect voor de eenheid waarmee de plaatselijke wijnboeren de grootte van de wijngaarden meten. Een piò staat gelijk aan een derde hectare, precies ook de afmeting van de cantina.

Bij de verschillende vini (Lugana, Bardolino Chiaretto Spumante, Valpolicella Classico, Valpolicella Ripasso en Amarone di Valpolicella) proeven we allerlei soorten kaas, van formaggio met een krokant korstje van citroen en pistache en kaas die een bad heeft genomen in robijnrode Amarone.

VENETO

Onze wijnroute in de regio Veneto begint in de proseccostreek. De proseccoheuvels werden begin juli 2019 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reden voor een sprankelende tour door de frisgroene heuvels van dit gebied, met onderweg volop gelegenheid om te proeven van deze buonissimi bubbels. Via deze link vind je alle informatie. Ook leuk: een Vespa-tour door de proseccoheuvels, met proseccopicknick!

Niet ver van Verona ligt de wijnstreek Valpolicella, waar je kunt proeven bij onder meer Crosarola, Allegrini en Stefano Accordini. Ook de Valpolicella kun je per Vespa verkennen, tijdens een tour waarbij je allerlei lekkers uit de streek proeft (zoals je in dit artikel kunt lezen).

Een derde wijngebied in de regio Veneto is de Soave Classico, waar voornamelijk Garganega-druiven groeien. Die vormen, samen met een klein percentage Trebbiano di Soave, de basis voor de Soave-wijnen. Proeven kan onder meer bij Pieropan.

Custoza doet waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar dit plaatsje vormt het kloppend hart van een wijngebied waar briljante witte wijnen worden gemaakt, waaronder de bijzondere wijnen van wijnhuis Villa Medici.

Tot slot twee zeer bijzondere settings voor een wijnproeverij: Castello di Roncade (bij Treviso) en Antica Bottega del Vino (in Verona). Bij deze laatste moet je de wijngaarden er wel zelf bij denken, maar de goedgevulde wijnkelder maakt dit gemis meer dan goed.

TRENTINO-ALTO ADIGE

In Zuid-Tirol worden waanzinnige wijnen gemaakt. Dankzij het feit dat de zon hier zo’n driehonderd dagen per jaar schijnt, terwijl de nachten meestal lekker koel zijn, is de regio de ideale plek voor druiven – en dat proef je!

De wijngaarden in Zuid-Tirol zijn niet alleen de noordelijkste van heel Italië, het is ook een van de oudste wijnregio’s ter wereld. Al zo’n drieduizendjaar geleden werden hier druiven verbouwd, zo heeft archeologisch onderzoek uitgewezen. Het schijnt dat Karel VI in 1317 zelfs heeft genoteerd dat de beste wijn van heel zijn rijk uit Bolzano en omgeving kwam.

In totaal worden er in Zuid-Tirol meer dan twintig druivensoorten verbouwd, waarvan er drie inheems zijn: de Lagrein, de Vernatsch (Schiava in het Italiaans) en de Gewürztraminer. Proeven kan onder meer bij Alois Lageder, Elena Walch en Laimburg, waarover we in deze blog meer vertellen.

Een bijzondere ervaring is Caneve Aperte in Val di Cembra, waar je in de lokale wijnkelders van verschillende soorten wijn proeft, steeds mét een lekker gerechtje erbij. In deze blog doen we uitgebreid verslag.

FRIULI-VENEZIA GIULIA

De misschien wel beste witte wijnen van Italië komen uit de regio Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië. Vlak voor de grens met Slovenië, proef je van dit witte goud bij het wijnhuis Stanig, met ook een agriturismo en restaurant om je helemaal onder te dompelen in het paradijs.

Nog zo’n pareltje is Relais Russiz Superiore in Il Collio, een verborgen hoekje in het noordoosten van Italië, met heerlijke wijn, fantastisch eten en prachtige landschappen.

EMILIA-ROMAGNA

‘Ik hou intens van de streek die mij heeft gemaakt: mijn botten zijn van Parmezaan, mijn bloed is van aceto balsamico en mijn hersenen bruisen als Lambrusco,’ aldus chef-kok Massimo Bottura van Osteria Francescana in Modena, een van de beste restaurants ter wereld.

Bij het horen van deze naam denkt menigeen terug aan de glazen wijn die gegarandeerd hoofdpijn opleverden. Toch is deze slechte reputatie niet terecht. Van origine is de Lambrusco een droge wijn met een geurig bouquet. Gelukkig zijn er steeds meer kleine, onafhankelijke wijnboeren die deze geurige Lambrusco in ere willen herstellen. Goede Lambrusco proeven kan onder meer bij Cantina della Volta, Cantina Paltrinieri, Cantina di Carpi e Sorbara, Ca’ de’ Medici en Cantina Gualtieri.

Maar er is meer, zoals de heerlijke Gutturnio van Cardinali. Alleen al de wandeling naar de Cardinali-wijngaard, net buiten Castell’Arquato, is de moeite waard, vanwege het schitterende uitzicht op de burcht (al kun je er ook met de auto heen als je ter plekke niet te veel wil proeven).

Je kunt een rondleiding krijgen en een wijnproeverij in de tuin, met uitzicht op de wijngaarden. Sinds 2010 wordt alles hier met de hand gedaan; er komen geen machines meer aan te pas. Het resultaat is een ‘wildere’ wijngaard, waar de natuur zijn gang gaat.

Een extra proeftip: Osteria del Sole in Bologna. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, kun je bij deze osteria niets te eten krijgen. Wél kun je een drankje aan de bar bestellen; de wijnkaart van Osteria del Sole is lang en uitgebreid, van een simpele huiswijn tot champagne.

Dit adresje is een van de oudste osteria’s van Bologna. In 1465 opende het lokaal reeds zijn deuren, voor de dorstige reizigers die van Venetië naar Rome of Florence reisden. In 1712 maakte Giuseppe Maria Miteli een houten bordspel met onder meer Osteria del Sole. Het zonnetje van dit bordspel is tot op de dag van vandaag het icoon van Osteria del Sole.

TOSCANE

Toscane is een waar wijnwalhalla, met volop mogelijkheden om te proeven. Allereerst in de Chianti Classico, de wijnstreek tussen Siena en Florence. In deze blog delen we zeven proeftips in de Chianti, maar met deze wijnroute zie, proef en beleef je nog veel meer moois.

Een heel ander soort Chianti wordt gemaakt in de Mugello, ten noorden van Florence. Deze Chianti Rufina proef je bijvoorbeeld bij Azienda Agricola Frascole.

Bijna net zo beroemd als de Chianti-wijn is de Vino Nobile di Montepulciano, de ‘edele wijn van Montepulciano’. Deze wijn wordt gemaakt van een kloon van de Sangiovese-druif, de Prugnolo Gentile geheten. In deze blog lees je er meer over; in dit artikel lichten we een bijzondere wijnmaker in Montepulciano uit.

Naast deze mooie rode wijnen worden er in Toscane ook tongstrelende witte wijnen gemaakt, zoals de Vernaccia di San Gimignano – wijn die ‘kust, likt, bijt, verleidt en verlamt,’ aldus niemand minder dan Michelangelo. Proeven kan onder meer bij Casa alle Vacche of bij Fratelli Vagnoni.

Nog meer proeftips in Toscane:
de mooiste wijnroutes in Toscane
de wijnraampjes in Florence
Azienda Agricola Fontodi
Giovanni Chiappini in Bolgheri
Tenuta di Trecciano
Villa Medicea di Lilliano

UMBRIË

Wil je eens een echt bijzondere wijnproeverij meemaken? Ga dan op wijnsafari per jeep door de wijngaarden van Azienda Agraria Brunozzi, vlak bij Montefalco.

Montefalco ligt aan de Strada del Sagrantino, een ‘heilige’ wijnroute die je langs eindeloze wijngaarden en schitterende stadjes voert. De Sagrantino is een waar wonder, een dieprode wijn die je met elke slok weet te verleiden. Als je je neus in het glas steekt, ruik je de herfst: bramen, bosvruchten en een kruidige geur die we niet meteen thuis kunnen brengen, maar die je zelfs op de vroege ochtend doet verlangen naar een bord pasta met wild.

Bevagna ligt eveneens aan de Strada del Sagrantino. Je kunt er onder meer proeven bij Cantina Dionigi, met als paradepaardjes  de Montefalco Sagrantino en de Montefalco Sagrantino Passito.

Het dorpje Torgiano, dat de bijnaam Città del Vino draagt, ‘stad van wijn’, ligt aan de Strada dei Vini del Cantico, een prachtige – en smakelijke – wijnroute. Ook volg je vanuit Torgiano een kunstroute langs sculpturen van nationaal en internationaal bekende kunstenaars; al kun je je er ook onderdompelen in een speciale wijnspa.

Aan het Lago Trasimeno vind je Cantina Madrevite, waar de familie Chiucchiurlotto smakelijke wijnen maakt. De cantina bevindt zich op de plek van de authentieke Podere Mastronuccio, waar al in 1651 druiven werden verbouwd.

In 2001 is het hele wijnhuis prachtig gerestaureerd en gemoderniseerd, maar de naam is gebleven – als aandenken aan de historie van deze bijzondere plek. Het wijnhuis dankt zijn naam namelijk aan de madrevite, een werktuig dat vroeger werd gebruikt om het kleine deurtje van de wijnvaten vast te zetten.

Nu wordt de madrevita niet meer gebruikt en komt er bij het maken van wijn naast passie en traditie ook een heleboel kennis en techniek kijken – iets waar het de familie Chiucchiurlotto niet aan ontbreekt. Al sinds drie generaties zorgen ze voor de uitgestrekte wijngaarden in Vaiano (in de gemeente Castiglione del Lago), waar op ruim driehonderdvijftig meter hoogte onder meer Sangiovese, Syrah, Merlot, Monyepulciano, Trebbiano Spoletino en de autochtone Gamay del Trasimeno groeien.

Nog vijf proeftips in Umbrië:
Cantina Cenci
Castello Monte Vibiano
Madonna del Latte
Moretti Omero
Pomario

Lees ook: Slapen in een wijnvat? Het kan op deze plekken in Italië!

LE MARCHE

Onze favoriete wijnproeverij in Le Marche is die bij Guerrieri, die wijngaarden beheren in Piagge, een gehucht dat deel uitmaakt van de lappendeken aan weilanden, wijngaarden en graanvelden tussen Fano en Senigallia.

Al meer dan twee eeuwen lang zorgen de Guerrieri’s ervoor dat de wijngaarden, olijfboomgaarden en graanvelden de beste oogst opleveren, die ze met trots verwerken tot de lekkerste producten. Het zijn dus meer dan wijnmakers alleen, maar dat maakt een bezoek des te interessanter. Via deze link lees je het verslag van ons bezoek, inclusief alle details om je eigen proeverij te plannen.

Het charmante dorpje Cupramontana is de hoofdstad van de Verdicchio-wijn, die je hier uiteraard kunt proeven. In het weekend kun je ook aanschuiven bij de enoteca in het Museo Internazionale dell’Etichetta, met de grootste verzameling wijnetiketten ter wereld.

In totaal heeft het museum zo’n honderdduizend etiketten in zijn bezit, afkomstig van wijnen van over de hele wereld. De allermooiste worden tentoongesteld in kleurrijke verzamelingen, gesorteerd op soort wijn, land en soort etiket. In deze blog vertellen we je er alles over en lichten we een aantal bijzondere etiketten uit.

Proef zeker ook de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno van Tenuta di Tavignano, even buiten Cingoli, en de Verdicchio di Jesi van Federico Mencaroni, bij Corinaldo. Ten slotte is de Strada del Rosso Conero een aanrader, de wijnroute die dwars door dit prachtige gebied voert en die je laat proeven van de Rosso Conero. Dankzij de wind die vanaf zee komt, heerst hier een heel bijzonder klimaat, dat heel gunstig is voor het verbouwen van rode druiven.

SARDINIË

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sardinië, met veel verschillende wijnproducenten. Een van de bekendste én de grootste van het eiland is Sella e Mosca, gevestigd in Alghero. Naast heerlijke wijnen heeft deze wijngaard een rijke geschiedenis, die we in deze blog uit de doeken doen.

Logeren tussen de wijngaarden? Ook dat kan op Sardinië! Wine Resort Leda d’Ittiri is een heerlijke plek voor een ontspannen vakantie, tussen de wijngaarden en de olijfbomen, niet ver van Alghero.

Ook bij Anima Sarda Bed & Wine valt er, zoals de naam al doet vermoeden, genoeg te proeven. Aan het begin van de avond geniet je hier van een heerlijke aperitivo, met lokale kaas- en vleessoorten of ander lekkers. In de zomermaanden worden er ook regelmatig diners in de wijngaard georganiseerd, inclusief wijnproeverij.

LAZIO

Montefiascone staat bekend om zijn Est! Est!! Est!!!-wijn. Het verhaal gaat dat een Duitse bisschop die op weg was naar Rome de wijn in Montefiascone zo lekker vond, dat hij er nooit meer wegging en zich er letterlijk dood dronk. In deze blog vertellen we het verhaal van de bisschop én delen we een paar fijne adresjes voor als je deze heerlijke wijn in wil slaan.

Nog een echt wijnplaatsje in Lazio is Frascati, dat deel uitmaakt van de Castelli Romani. Die bekendheid hangt vooral samen met de witte wijn die hier wordt gemaakt. Deze proef je in een van de lokale fraschette. In deze blog lees je daar meer over. Ook een aanrader: de Old Frascati Wine Tour!

ABRUZZO

In Abruzzo ligt wijnhuis Feuduccio. Angela, de Engelssprekende gids, leidt je graag rond door de adembenemende wijnkelders van dit huis. Een absolute aanrader met als afsluiting een heerlijke proeverij op een prachtige locatie.

Proeven kan ook in de wijngaarden van Tenuta Ferrante, even buiten Lanciano. Na een verkwikkende wandeling tussen de wijnstokken, waar de druiven het zonlicht opzuigen, is het tijd om te proeven van de spumante die Tommaso Ferrante maakt van de Cococciola-druif, van de witte Pecorino en een rode Montepulciano d’Abruzzo, beide regionale druivensoorten.

CAMPANIË

Plinius de Oudere sprak over ‘Campania Felix’ om de vruchtbaarheid van deze Zuid-Italiaanse regio te onderstrepen. Wanneer je enkel kijkt naar de Amalfikust, waar groene terrassen met geurige citroenen worden afgewisseld met wijngaarden vol goed gevulde wijnranken, begrijp je waar zijn benaming vandaan komt.

De vruchtbare grond van de regio Campanië vormt dan ook de basis van een aantal smaakvolle wijnen. Een bijzonder wijnwalhalla aan de Amalfikust is bijvoorbeeld Le Vigne di Raito, waar je kunt proeven met een adembenemend uitzicht op zee.

In Campanië slingert een van de mooiste wijnroutes van Italië: de Strada del Vino Costa d’Amalfi. Niet alleen vanwege de wijnen maar ook vanwege de schitterende vergezichten, kleurrijke dorpjes en de citroenen die je onderweg tegenkomt.

Maar er is meer! Zo maken ze in Pompeï en op de flanken van de Vesuvius bijzondere wijn met Romeinse roots. In deze blog tippen we drie wijnmakers waar je kunt kijken en proeven.

In Napels proef je het beste bij een van deze tien wijnbarretjes. Welke wijnen je dan eigenlijk echt moet proeven, lees je in deze blog.

PUGLIA

De hak van de Italiaanse laars is het gebied dat door de Grieken vanwege de uitgestrekte wijngaarden Enotria werd genoemd, ‘land van wijn’. Hoewel wijn uit Puglia veel minder bekend is dan wijn uit Piemonte of Toscane, wordt er in deze zuidelijke Italiaanse regio al eeuwenlang goede wijn gemaakt.

Proeven kan onder meer bij Leone de Castris, een van de oudste wijnmakers van Puglia. Dit wijnhuis maakt de wereldberoemde Five Roses, een van de eerste rosés die werd geëxporteerd. Maar op de wijnlijst staat heel veel meer, dus neem de tijd om te proeven en je favoriete wijn te vinden.

Benieuwd naar meer wijnmakers in Puglia? Breng dan een bezoek aan een van de vele cantina’s in de regio. Een aanrader is allereerst Vigneti Reale (Lecce), met ruim tachtig hectare aan wijngaarden in de Salento. Ze maken verschillende mooie wijnen, maar vooral de Santa Croce Riserva di Salice Salentino en de Primitivo di Manduria Gloria zijn de moeite waard. Als je tijdens je vakantie dagelijks van deze wijnen wil proeven, reserveer dan een kamer bij Vivosa Apulia Resort, dat wordt gerund door dezelfde familie.

Azienda Biodinamica Cefalicchio (Canosa di Puglia) is een wijnbedrijf met een lange geschiedenis en een indrukwekkende lijst onderscheidingen. Naast de cantina vind je er ook een relais met een spa en een restaurant.

Bij Tenute Rubino (Brindisi) produceert de familie Rubino heerlijke wijnen van verschillende druivensoorten. Bijzonder is vooral de wijn die wordt gemaakt van de Susumaniello-druif.

Ook in Alberobello mag er geproefd worden! Aan de rand van het oude centrum vind je het museum en de wijnmakerij van Cantina Albea. Je kunt er een uitgebreide rondleiding krijgen en natuurlijk proeven van verschillende lokale wijnen.

In en om Martina Franca zijn verschillende wijnboerderijen te vinden: Cantine Miali, Cantina I Pastini en het elegante Tenute Girolamo, allemaal met een mooie selectie streekwijnen. Op de terrassen van Locorotondo vind je Bufano, die je graag verwelkomt. In deze blog lees je ons verslag van hun proeverij.

Nog meer adressen om wijn te proeven in Puglia:
Cantele
Cantine Polvanera
La Cantina Lama di Rose
Masseria Amastuola Wine Resort
Tenuta Viglione
Tormaresca
Trullo di Pezza

SICILIË

Er zijn veel soorten Siciliaanse wijnen, van de volle Nero d’Avola (uit het plaatsje Avola) tot de mineralige Cateratto die wordt gemaakt op de hellingen van de Etna, van de paradepaardjes van Planeta en Donnafugata tot die van Tenuta Regaleali.

De bekende Siciliaanse zoete dessertwijn Marsala dankt zijn naam aan het stadje aan de westkant van het eiland. De eerste die zijn oog op de wijngaarden rondom Marsala liet vallen, was de Brit John Woodhouse. In 1773 maakte hij kennis met de lokale wijn. Hij vond die, op z’n zachtst gezegd, lekker en wilde de drank graag meenemen voor thuis. De wijn moest echter wel de trip over zee overleven, dus werd hij versterkt met nog wat extra alcohol: de Marsalawijn was geboren. Het was een toevalstreffer; de wijn was meteen een groot succes.

In de wijnkelders van Cantine Florio vind je nog een paar vaten vol Marsala uit oude jaargangen. Die mag je helaas niet proeven (de goedkoopste fles van deze jaartallen ging voor bijna duizend euro over de toonbank!), maar alleen al de suggestie van de smaak van deze wijn doet je het water in de mond lopen.

Gelukkig mag je na een bezoek aan de bijzondere wijnkelder wel andere Marsala’s proeven, zoals de Terre Arse, het smakelijkst bij een stukje Parmezaanse kaas, en de Targa, vergezeld van een beetje gorgonzola op een crackertje.

Extra tip: in het centrum van Marsala vind je een mooi aandenken aan het belangrijkste product dat er gemaakt wordt: de Fontana del Vino, de ‘Fontein van de Wijn’. Deze fontein siert sinds 1978 het Piazza Francesco Pizzo. De vrolijke drinker met de vaatjes wijn dragende ezel die zijn poten in de lucht gooit is een creatie van Salvatore Fiume.

Voor een wijntour kun je op Sicilië kiezen uit negen officiële wijnroutes, allemaal met een eigen website waar allerlei informatie te vinden is, inclusief adressen waar je kunt gaan proeven. De mooiste zijn de Strada del Vino Erice DOC (met onder andere Erice, Trapani, Mozia en Segesta), de Strada del Vino dell’Etna en de Strada del Vino e dei Sapori del Val di Noto.

Voor alle wijnmakers geldt: laat liefst (ruim) van tevoren even weten dat je langs wil komen. Dan kunnen ze de tijd nemen voor een rondleiding en/of proeverij. Salute!

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

5 reacties

  1. Het is altijd weer een beetje jammer dat jullie bij dit uitstekende overzicht (en bij andere) de regio Molise vergeten…..het is een kleine regio, maar o zo mooi!! en er zijn diverse cantina’s waar je uitstekende Molisaanse tintilla en Trebbiano kunt proeven;

  2. Ciao Dre,
    zoals gezegd zijn tips – mét namen van de betreffende cantina’s – welkom.
    We hebben Molise wel bezocht maar er geen wijnproeverij gedaan, vandaar dat de regio in dit overzicht niet specifiek wordt genoemd.
    Als je namen voor ons hebt, voegen we het toe – want het moet wel specifiek zijn, aangezien er in elke regio diverse cantina’s zijn waar je kunt proeven – dat is te algemeen als advies aan onze lezers.

  3. Bedankt voor het delen van je artikel, het is zo nuttig voor mij.

  4. Ingrid van Nunen

    ciao Saskia,

    we gaan dit jaar naar omgeving Sarzana-La Spezia maar kunnen hier zelf geen adres vinden voor een mooie wijnproeverij (liefst met diner) in een wijngaard.
    Heb jij een tip voor ons?

    Grazie mille!
    Ingrid

  5. Ciao Ingrid,

    dat is ook lastig in dat gebied denk ik, daar zijn niet veel wijngaarden (en zeker geen grote met diner tussen de wijnranken).
    Ik zou bij de eigenaar van je accommodatie vragen naar tips voor een wijnproeverij, want ik ken alleen tips richting Cinque Terre…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *