Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Le Vigne di Raito – wijn proeven aan de Amalfikust

Plinius de Oudere sprak over ‘Campania Felix’ om de vruchtbaarheid van deze Zuid-Italiaanse regio te onderstrepen. Wanneer je enkel kijkt naar de Amalfikust, waar groene terrassen met geurige citroenen worden afgewisseld met wijngaarden vol goed gevulde wijnranken, begrijp je waar zijn benaming vandaan komt.

De vruchtbare grond van de regio Campanië vormt dan ook de basis van een aantal smaakvolle wijnen. Felicia neemt je graag mee naar een bijzonder wijnwalhalla aan de Amalfikust: Le Vigne di Raito.

Le Vigne di Raito
Felicia: ‘In het kleurrijke Raito, een klein dorpje aan de Amalfikust dat ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee, wordt een zeer fraaie wijn geproduceerd. Bij aankomst in het dorpje zie je de groene terrassen al schitteren in de zon, uitkijkend over de Tyrreense Zee.

Waar de geschiedenis van sommige familiebedrijven honderden jaren oud is, is die van Le Vigne di Raito nog vrij jong. De terrassen zijn het eigendom van Patrizia Malanga, die dit stuk grond in 2001 op haar naam wist te zetten. Samen met haar gezin heeft zij vervolgens de handen uit de mouwen gestoken om er een vruchtbaar bedrijf van te maken – met succes.

Proef de smaken van de Amalfikust
Het terrein bestaat uit meer dan twee hectare, die bij de aankoop totaal verwaarloosd en verlaten waren. In het verleden dienden de terrassen voor het kweken van citroenen, waar de kleine citroenboomgaard nog aan herinnert.

Met hulp van een aantal experts besloot Patrizia om het terrein om te toveren tot een wijngaard. Er werden Aglianico- en Piedirosso-druivenstokken geplant, typische druivensoorten voor de regio Campanië.

Dat Patrizia op het gebied van wijn maken geen enkele ervaring had, verhinderde haar niet om vast te houden aan haar bijzondere droom: een kwaliteitswijn produceren met de druiven van haar eigen wijnstokken, die de smaken en geuren van de Amalfikust samen zou vatten.

Na jaren hard werken zag de Ragis-wijn in 2007 het levenslicht, vernoemd naar de vermoedelijke stichter van Raito. Vier jaar later volgde de Vitamenia rosato, een naam die verwijst naar de middeleeuwse naam van het gebied waar de wijnranken zich bevinden.

Een tour door de wijngaarden
Sinds een paar jaar opent het bedrijf de deuren voor nieuwsgierige bezoekers van over de hele wereld. Een wijntour bij Le Vigne di Raito is dan ook bijzonder interessant. Dankzij Patrizia’s dochter Alessia of gids Alfonso kom je niet alleen meer te weten over de inspirerende geschiedenis van dit bedrijf, maar ook over het hele proces, van de druif tot de laatste rijping in de fles.

Tijdens een wandeling over de verschillende terrassen leer je het verschil tussen de Aglianico- en Piedirosso-druivensoort en de wijze waarop deze aangeplant worden. Zo worden de Aglianico-ranken, die vrij laag bij de grond groeien, langs staaldraden geleid. De Piedirosso-druif rijpt wat hoger; hier vormen de takken een natuurlijke pergola.

Karakteristiek voor de terrassen langs de Amalfikust zijn de steunmuren, gebouwd zonder cement. Deze muurtjes worden macere genoemd. Er zijn speciale bouwtechnieken en vaardigheid vereist om deze neer te zetten. Dat eigenaresse Patrizia daadwerkelijk keihard heeft gewerkt om haar droom te realiseren, blijkt ook uit deze muurtjes: ze zijn allemaal eigenhandig door haar gebouwd.

Een kijkje in de wijnkelder
Een kijkje in de wijnkelder mag tijdens de tour uiteraard niet ontbreken. Dit is de plek waar de geplukte druiven enkele weken in een stalen wijnvat worden opgeslagen voor het fermentatieproces.

Na de fermentatie wordt de wijn door persing gescheiden van de schilletjes en voor een bepaalde tijd in houten vaten bewaard. Afhankelijk van de soort wijn die er geproduceerd wordt, kan dit zes maanden tot een jaar duren.

Aangezien het bij Le Vigne di Raito om een kleinschalig productie gaat, worden veel werkzaamheden handmatig verricht. Zo gebeurt het bottelen met een kleine machine waarbij slechts plek is voor vier flessen per keer.

De etiketten worden met de hand aangebracht. Vooral bijzonder zijn de flessen die zijn voorzien van een etiket in keramiek, speciaal ontworpen voor het wijnhuis en bedoeld om deze kunstvorm, die bijvoorbeeld in Vietri sul Mare nog leeft, onder de aandacht te brengen.

Gekust door de zon
Vanaf het terras heb je een waanzinnig uitzicht over de Golf van Salerno en een stukje van de Amalfikust. Je kunt je goed voorstellen waarom Patrizia verliefd werd op dit stukje land. Met hard werken en de hulp van haar gezin, is ze erin geslaagd om het terrein om te toveren tot een klein paradijs waar zij bezoekers gastvrij ontvangt.

Met hapjes die zijn bereid met producten uit eigen tuin, is dit dan ook de perfecte setting om de voortreffelijke wijnen te proeven die geproduceerd worden met druiven afkomstig van het land dat dag in dag uit gekust wordt door de zon.’

Wil je ook wijn proeven bij Le Vigne di Raito? Mail Patrizia dan via info@levignediraito.com om een afspraak te maken. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *