Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Old Frascati Wine Tour – wijn proeven in de Castelli Romani

Sinds woont Esther in Rome. Na een eerste kennismaking had de stad haar in haar greep en zo af en toe een bezoek was niet genoeg meer. Elke dag opnieuw ontdekt ze een stukje stad, een ander perspectief op Rome en de – minder bekende – omgeving.

Op Ciao tutti mogen we af en toe meegenieten van Esthers belevenissen. Vandaag vertelt ze over de Old Frascati Wine Tour van de familie Minardi in Frascati, een van de Castelli Romani, zeventien bijzonder sfeervolle dorpjes even buiten Rome.

Old-Frascati-Wine-Tour (12)Old-Frascati-Wine-Tour (1)

Esther: ‘Ik werd door een vriendin gewezen op de Old Frascati Wine Tour. We besloten ons aan te melden en hadden zo veel plezier, dat ik de tour graag nogmaals wilde doen. Samen met twee vriendinnen en een vriend ben ik op zondagochtend afgereisd naar Frascati, op nog geen half uurtje treinen vanaf Rome Termini. Op het station van Frascati werden we opgewacht door Dominique, onze gids.

De tour start met een wandeling door Frascati. Dominique neemt ons mee naar het ontstaan van Frascati, een van de bekendste dorpjes van de Castelli Romani. Deze dertien dorpjes zijn rondom eeuwenoude kastelen ontstaan. Hier vonden welgestelde Romeinen hun rust.

Old-Frascati-Wine-Tour (10)

Pauselijke bemoeienis en een bijzonder bombardement
Ook de paus had hier tot 1800 een zomerhuis, vanwaar hij met helder weer in de verte zicht had op zijn Vaticaanstad. Ondanks het feit dat het zomerverblijf van de paus niet meer in Frascati te vinden is, (dat lig tegenwoordig in Castel Gandolfo) zijn er nog wel sporen van zijn aanwezigheid te zien. Zo staat er de San Pietro, die natuurlijk is vernoemd naar de beroemde Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Op de plek van deze kerk stond reeds een andere kerk, maar deze niet voldoen aan de pauselijke eisen. In de kerk zou het erg gestonken hebben vanwege van de catacomben die zich onder de kerk bevonden. Op pauselijk bevel kwam er dus een nieuwe kerk, met een naam die meteen een andere kerk voor ogen brengt.

De geschiedenis van Frascati kent ook een zwart randje. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Frascati gebombardeerd door de Amerikanen, wat aan zeker zevenhonderd mensen het leven heeft gekost. Ook de San Pietro werd zwaar getroffen; alleen het voorportaal is overeind blijven staan. De wederopbouw van de kerk duurde maar liefst tien jaar.

Naast de kerk staat een beeld van Maria. Hierover wordt gezegd dat zij op het dak van de voormalige kerk stond en tijdens het bombardement als een wonder, op haar voeten, naast de kerk is komen te staan – waar ze nog altijd staat.

Porchetta & wijn
Frascati kent ook een boeiende historie op het gebied van wijn en eten. Wat betreft eten staat het dorpje bekend om porchetta. In het oude stadhuis van Frascati wordt al zeven generaties lang op traditionele wijze porchetta bereid, in een oude houtoven.

Maar wie Frascati zegt, zegt vooral ook wijn. Frascati heeft zelfs een heuse mascotte die het belang van wijn onderstreept: een vrouw met drie borsten, twee voor melk en één voor wijn. Een kind een slokje wijn laten drinken voor het slapen gaan is hier helemaal niet raar…

Wie in Frascati wijn wil proeven, moet de familie Minardi ontmoeten. Deze familie is al in 1550 begonnen met het verbouwen van wijn. Op dit moment staat de tiende generatie aan het roer. Nog altijd met de geschiedenis en tradities van de familie in het achterhoofd. Zo heeft een van de voorouders van de huidige generatie ontdekt hoe je wijn langer, gebotteld, kan bewaren. Een uitvinding die nog dagelijks wordt gebruikt.

De meeste huiswijnen, die geschonken worden in restaurants in Rome, blijken ook uit Frascati te komen. Frascati is door de eeuwen heen een goede plek gebleven om wijn te verbouwen, dit komt door de vruchtbare grond die vol zit met mineralen die de wijn een volle en wat zwaardere smaak geeft.

Old-Frascati-Wine-Tour (2)

Proeven en genieten
Tijdens de rondleiding mogen we proeven van de beste porchetta, van het lekkerste brood en van een glas wijn bij een kleine wijnzaak. Gedurende het gehele jaar maakt een lokale familie hier wijn die per liter verkocht wordt. De verkoop gaat simpel: je neemt je eigen fles of kruik mee en vult deze met net zo veel wijn als je maar wenst.

In de zomermaanden worden er tafels buiten neergezet en komt het hele dorp hier samen. Ieder neemt zijn eigen eten mee en geniet van al het goeds dat Frascati te bieden heeft. Eén ding is zeker: in de zomer kom ik hier zeker terug om eens aan te schuiven bij zo’n ‘dorpsbijeenkomst’.

Old-Frascati-Wine-Tour (7)Old-Frascati-Wine-Tour (9) Old-Frascati-Wine-Tour (11)

Na de wandeling te hebben afgesloten gaan we met een taxi naar een van de plekken waar de Minardi-familie wijn maakt. Voor we mogen proeven, krijgen we een kijkje het proces van wijn maken en mogen we een klein stukje van de wijngaard zien. Na het bezichtigingen van de cantina is het tijd om de wijn te proeven die in 2014 in de prijzen is gevallen. We genieten van zowel de witte als de rode wijn en proeven ook de dessertwijn, in de ambiance van een oud huis met uitzicht op de wijngaard.

Old-Frascati-Wine-Tour (5)

Mijn tweede bezoek aan Frascati heeft zeker niet onder gedaan voor de eerste keer. De vriendelijke bewoners, de porchetta en de wijn zullen mij (en mijn vrienden) zeker nog een keer doen afreizen naar dit fantastische historische dorpje, waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan. Een heerlijk uitje vanuit de Eeuwige Stad!’

Ook proeven van de sfeer in Frascati en van de uitstekende wijnen van de familie Minardi? Op Old Frascati Wine Tour vind je alle details. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *