Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proost, op een wijnproeverij bij Pomario!

Het was op een mistige oktoberdag, bijna veertien jaar geleden, dat graaf Giangiacomo Spalletti Trivelli voor het eerst uitkeek over Pomario, een uitgestrekt landgoed op vijfhonderd meter hoogte, tussen Città della Pieve en Orvieto. Hij was op zoek naar een groene plek in de heuvels van Umbrië, waar hij de drukte van Rome even achter zich zou kunnen laten. De totale rust betoverde hem en hij besloot het landgoed te kopen en in ere te herstellen.

Meteen in het voorjaar begonnen de werkzaamheden aan het grote landhuis en de lang verwaarloosde olijfboomgaard. Er werd druk gemetseld, gesnoeid, geschilderd en geplant en beetje bij beetje verrees Pomario uit zijn as.

Ook de wijngaard werd niet vergeten. Giangiacomo Spalletti Trivelli komt namelijk uit een familie van wijnmakers. Een van zijn voorvaderen, Cesare Spalletti Trivelli, maakte in de jaren twintig van de vorige eeuw in de heuvels van Toscane namelijk een zeer gerenommeerde Chianti.

In nauwe samenwerking met landbouwkundige Federica De Sanctis en vinoloog Mery Ferrara werd de oude wijngaard van Pomario weer tot leven gewekt. Ze kozen voor de drie authentieke druivensoorten die hier ooit groeiden, Sangiovese, Trebbiano en Malvasia. Later werd ook een wijngaard in terrasvorm aangelegd, met Riesling en Sauvignon Blanc.

Stefania, die de dagelijkse zorg voor de wijngaarden op zich heeft genomen, leidt ons enthousiast en met zichtbare trots rond in de moderne cantina, wijnkelder, waar de wijn langzaam rijpt.

Saskia: ‘Het mooiste gedeelte van de wijnkelder is het kleine museum, waar flessen Chianti van de familie Spelletti te vinden zijn die bijna een eeuw oud zijn, met prachtige etiketten!

Natuurlijk mag ook de nieuwe oogst er zijn. We kiezen een viertal flessen uit voor de proeverij, die plaatsvindt op het prachtige, overdekte dakterras van Pomario, met uitzicht over het landgoed.

We beginnen met een glas Arale (Umbria Bianco IGT), een lichtzure, mineraalrijke biologische witte wijn van Trebbiano- en Malvasia-druiven. Op je tong mandarijntjes, jasmijn en acacia, op mijn bord een keur aan antipasti, van bruschetta met Pomario’s olijfolie tot truffelkaas.

Bij de tweede ronde antipasti proeven we een glas Rondirose (Umbria Rosato IGT), een biologische rosé van Merlot en Sangiovese. In de neus rozen en perzik, op je tong veel fruit en ook weer dat mineralige van de witte wijn.

Net als we de laatste slok nemen, staat de kokkin klaar met een grote schaal vol romige pasta. Terwijl zij onze borden vol schept, schenkt Stefania ons glas vol met de robijnrode Rubicola (Umbria Rosso IGT), een volle rode wijn van voornamelijk Sangiovese. Hij smaakt vrij licht, met in je neus tonen van bergamot en rozen.

Pomario’s andere rode wijn, de Sariano (Umbria Rosso IGT) is wat steviger, met in je neus pruimen en kersen en in je mond ook kruidnagel.

Stefania’s grote trots is echter de Muffato delle Streghe (Umbria Bianco Dolce IGT), een zoete dessertwijn die zij ‘een kruidige nectar’ noemt. Je ruikt honing, kruiden, karamel en gekonfijte vruchtjes, een perfecte combinatie met de crostata die inmiddels op tafel staat.

Stefania’s ogen glimmen als we met kleine slokjes genieten van haar ‘kindje’. Terwijl de kokkin de laatste stukken crostata aan ons probeert te slijten, zet Stefania een lekker sterk kopje koffie zodat we voorafgaand aan een broodnodige siësta nog even over het landgoed en door de wijngaard kunnen dwalen om foto’s te maken.

In gezelschap van vrolijk zoemende bijen, laag overscherende zwaluwen en vrolijk fladderende vlinders wandelen we langs pas ontsprongen knoppen, frisgroene bladeren en nog niet ontloken rozen in allerlei soorten, die binnenkort vast net zo trots zullen blozen als Stefania wanneer ze over Pomario’s wijnen praat…’

Wil je ook door de wijngaarden van Pomario wandelen en genieten van een uitgebreide wijnproeverij? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden, van een uitgebreide proeverij met hapjes (€ 20,- per persoon) tot een viergangenlunch met bijpassende wijnen (€ 35,- per persoon). Een rondleiding door de wijngaarden en een bezoek aan de wijnkelder is altijd inbegrepen.

Je vindt Pomario aan Località Pomario in Piegaro (provincie Perugia). Voor meer informatie en het reserveren van een proeverij kun je bellen naar 0039-0758358579 of 0039-3470680626 of mailen naar info@pomario.it.

Wil je thuis van de wijnen van Pomario proeven? Via OnWine, een Nederlands podium voor Italiaanse wijnboeren, bestel je een heerlijk proefpakket.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *