Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vernaccia di San Gimignano – witte wijn die ‘kust, likt, bijt, verleidt en verlamt’ (aldus Michelangelo)

Deze aanprijzing komt uit de mond van niemand minder dan Michelangelo. Zo sprak de grote meester ooit over Vernaccia, de heerlijke witte wijn die in de omgeving van San Gimignano wordt gemaakt. Je kon Michelangelo niet gelukkiger maken dan met een glas van deze strogele wijn.

Dante over de Vernaccia

Michelangelo is echter niet de enige die deze wijn kon appreciëren. Dante was ook al lyrisch over deze wijn: ‘Zie Bonagiunta daar, uit Lucca, gaan. Die ander naast hem, tot skelet geslonken, woonachtig ooit in Tours,’ wees hij me aan, ‘placht met het pauselijk gewaad te pronken. Hij mist, en die onthouding valt hem zwaar, zijn paling, in Vernaccia-wijn verdronken.’ (Purgatorio, canto XXIV).

Pauselijk compliment voor de Vernaccia

Ook de pausen dronken dus graag een glas Vernaccia. De bottigliere van paus Paulus III noteerde in het verslag Della natura dei vini e dei Viaggi di Paolo III dat de Vernaccia ‘een herenwijn is; het is zonde dat er in San Gimignano niet meer van deze wijn wordt gemaakt’.

Drie stuivers belasting op Vernaccia

Vernaccia wordt dan ook al lange tijd gedronken in San Gimignano en omgeving. Volgens de bewaard gebleven belastingboeken werd er namelijk al in 1276 een belasting van drie stuivers geheven op de verkoop van Vernaccia buiten de gemeentegrenzen.

Het eerste DOC-keurmerk in Itali:e

Want ook buiten de stadsmuren van San Gimignano werd de wijn al snel populair. Wat wil je met zo’n tongstrelende aanbeveling van Michelangelo? Ook nu nog is de wijn populair. In 1966 kreeg de Vernaccia als eerste wijn in Italië de classificatie DOC (Denominazione di Origine Controllata). In 1993 werd daar nog een extra letter aan toegevoegd; toen kreeg de wijn de DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Vernaccia proeven in San Gimignano

Wie de wijn eens wil proeven, kan dat natuurlijk het beste ter plekke doen. Bijvoorbeeld bij Casa alle Vacche, in de heuvels ten noorden van San Gimignano, waar ze je alles kunnen vertellen over de Vernaccia – maar waar je bovenal kunt oordelen of Michelangelo’s woorden bewaarheid worden…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *