Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven op de terrassen van Locorotondo

Je ziet Locorotondo al van ver opduiken, hoog op een heuvel in de Valle d’Itria. Als je dichterbij komt, zie je dat de terrassen op de hellingen van de heuvel waarop het stadje prijkt, een bijzonder geheim prijsgeven. Een deel van de terrassen is namelijk bezaaid met wijnranken.

De bijzondere terrasvormige wijngaard wordt beheerd door Bufano. Zij organiseren regelmatig rondleidingen door de wijngaard, met wijnproeverij (en soms zelfs met lunch of diner). Als je geluk hebt, val je net als wij met je neus in de druiven en mag je aanschuiven voor een proeverij.

Voor we echter de wijnen mogen proeven, krijgen we een korte rondleiding door de wijngaard. Bufano is maar wat trots dat ze op deze plek, waar eeuwen geleden waarschijnlijk ook al een wijngaard lag, nieuwe wijnstokken hebben kunnen planten.

Tijdens opgravingen die een jaar of tien geleden in opdracht van de gemeente werden uitgevoerd, werd een aantal oude wijnstokken gevonden, evenals negen cisterne (waterputten), die nog altijd water verzamelen.

Lange tijd werd de wijnbouw op de terrassen vergeten. Het is ook niet makkelijk om op deze manier druiven te verbouwen. Niet alleen moet door deze ligging zo goed als alles met de hand gebeuren, je hebt ook te maken met een bijzondere stenen ondergrond die niet voor elke druif goed werkt.

Gelukkig ging Bufano de uitdaging een jaar of vijf geleden aan. De eerste druivenranken werden geplant, samen met een keur aan rozen. Aan de status van deze rozen kan de wijnboer namelijk makkelijk én tijdig aflezen of de grond nog gezond is. De blozende rozenmuur en uitbundig bloeiende struiken aan het begin en einde van elke rij wijnranken doen vermoeden dat er op dit moment geen reden tot zorg is.

De wijnranken tieren dan ook welig. Er worden met name Primitivo-druiven verbouwd, waar naast rode wijn ook een mooie rosé van wordt gemaakt, maar ook Minutolo-druiven, een druivensoort die al sinds de dertiende eeuw in Puglia wordt verbouwd en waarvan een droge maar zeer aromatische witte wijn wordt gemaakt.

Door de prachtige ligging heb je vanuit de wijngaard een prachtig uitzicht. Hier en daar zie je tussen de wijnranken een puntdak van een trullo opduiken, of de typische vorm van de commerse, de typische huizen voor Locorotondo en omgeving.

Na een wandeling tussen de wijnranken is het tijd voor een wijnproeverij, op het terras van Pavì (Via Nardelli 51). We krijgen eerst een glas spumante rosato secco, Le Terrazze del SìRose genaamd, gemaakt van honderd procent Primitivo-druiven. Erbij een bordje met antipasti misti en een mandje met taralli, brood en stukjes focaccia.

De primo, orecchiette met tomaat en ricotta salata, krijgt gezelschap van Le Terrazze di Puglia, gemaakt van Minutolo-druiven.

De Primato, een Primitivo, smaakt perfect bij de tuinbonenpuree die wordt geserveerd met gesmoorde cichorei. Voor toe zijn er koekjes en een glas SìRose Amabile, een ietwat zoete sprankelende rosé die perfect past bij het rozenparadijs waar we op uit kijken. Daarna is het tijd voor een siësta bij Masseria Serralta, om bij te komen van al die heerlijke wijnen…

Wil je ook wijn proeven in Locorotondo? Mail dan naar info@bufano.wine om te vragen of er tijdens jouw verblijf in Puglia ook proeverijen worden georganiseerd.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Caroline de Boer

    Hoe kan ik een wijnproeverij boeken?

  2. Door het hele artikel te lezen 🙂

    Onderaan staat dat namelijk netjes vermeld: ‘Wil je ook wijn proeven in Locorotondo? Mail dan naar info@bufano.wine om te vragen of er tijdens jouw verblijf in Puglia ook proeverijen worden georganiseerd.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *