Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de wijnen & olijfolie van Castello Monte Vibiano

De route naar Castello Monte Vibiano is alleen al de moeite van de reis naar Umbrië, het groene hart van Italië, waard. Al op de weg ernaartoe weet je zeker: ik ben in Italië! Heuvels met olijfbomen en wijngaarden schieten voorbij.

Inge nam een kijkje bij deze bijzondere plek en neemt ons vandaag mee om te genieten van de sfeer én van de bijzonder lekkere wijnen en olijfolie die er gemaakt worden.

Inge: ‘Wanneer we aankomen bij Monte Vibiano, krijgen we te horen dat we zo meteen naar een magische plek gaan. Het enige wat ik denk: nóg magischer? Kan dat?

En ja, dat blijkt inderdaad te kunnen… Na een warm welkom van Camilla, de eigenaresse van Monte Vibiano, gaan we met haar mee op een zogenaamde ecotour, om de mooiste plekken van de wijn- en olijfgaarden te kunnen zien.

In elektrische off road-wagentjes volgen we een prachtige weg, waar achter het opwaaiende stof aan beide kanten zilverkleurige olijfbomen te zien zijn. Voor wie het geluk heeft achterop te zitten, ontvouwt zich ook nog eens een sprookjesachtige cipressen-achtergrond.

Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming vraagt Camilla ons om helemaal stil te zijn en de magie van de wijngaard te voelen. Er waait een briesje, de temperatuur voelt aangenaam warm, er is rust en het uitzicht is een droombeeld. Daar word je vanzelf wel stil van. Che bellezza!

Na een indrukwekkende stilte vertelt Camilla ons een mythe over de wijngaard. In 217 voor Christus woonde ene Vubio, een weduwe, met haar twee kinderen in het kasteel bij de wijngaard. Het was de tijd dat Hannibal ten strijde trok tegen Rome en in die bloedige strijd werden de kinderen van Vubio meegenomen.

Haar wanhoop was zo groot dat ze begon te bidden tot Bacchus, de god van de wijn, en tot Venus, de godin van de schoonheid. Iedere dag vroeg ze hen om haar kinderen terug te geven. In ruil daarvoor zou ze de druivenoogst schenken aan Bacchus en Venus in plaats van de opbrengst zoals anders te verkopen. Niet lang daarna zag ze aan de horizon haar twee kinderen verschijnen. Haar gebeden waren verhoord; ze waren terug uit de strijd!

Sindsdien was de wijngaard een heilige plek en werd elke druif gebruikt voor eigen oogst. Vubio liet er zelfs een muur omheen bouwen, iets dat je eigenlijk nooit ziet rondom een wijngaard.

Camilla en de huidige wijnmaker vertellen dat Monte Vibiano ook nu nog altijd een bijzondere plek is. Het is helemaal gericht op duurzaamheid en dit proces proberen ze continu te verbeteren, door onder andere ook de noodzakelijke toevoegingen zo duurzaam mogelijk te gebruiken.

Het idee hierachter is dat ze niet alleen kwaliteit willen bieden, maar er ook voor willen zorgen dat het verbouwen van de druiven en het maken van de wijn voor iedereen iets goeds oplevert. Alles moet in balans zijn, zo legt Camilla uit, met respect voor de natuur. Alleen dan krijg je het allermooiste product in handen.

Wanneer we aankomen bij de cantina, waar de wijn gemaakt wordt, mogen we plaatsnemen op het prachtige terras. We kijken uit op de heuvels van Umbrië en proeven de heerlijkste wijnen van Monte Vibiano. Bijna alle wijnen dragen de namen van de familieleden van het bedrijf of van hun geliefden. Zo heet de witte wijn die we proeven Maria Camilla, die zijdeachtig zacht door je mond rolt.

Monte Vibiano is een prachtige plek om je reis in Umbrië te beginnen. Het maakt namelijk meteen de kern van Umbrië, il cuore verde, het groene hart, zichtbaar en combineert deze groene kant met de heerlijkste wijn en olijfolie die de regio rijk is. Zowel de wijnen als de olijfolie smaken puur. Betere ambassadeurs voor een plek zijn er volgens mij niet…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Mary-Ann Drentje-Smit

    Wat een voorrecht om de buren te mogen zijn van deze familie die een prachtig bedrijf heeft neergezet. Het artikel beschrijft goed hoe harmonisch en lieflijk het landschap hier is. Monte Vibiano Vecchio is een magische plek. Ons huis heet niet voor niets “Paradiso terrestre” (paradijs op aarde)!!!!!

  2. Lida de Munck

    Wat een geluk dat ik hier ook al vele keren ben geweest in deze prachtige omgeving bij mijn familie. Umbrië is een grote aanrader om de vakantie door te brengen en de moeite waard om Monte Vibiano te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *