Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toosten bij Tenuta di Tavignano

Een bezoek aan Cingoli is niet compleet zonder een bezoek aan Tenuta di Tavignano, voor een proeverij van onder meer twee bijzondere wijnen die in Le Marche worden gemaakt: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno.

Bij aankomst hult de ondergaande zon de gebouwen in een prachtige warme gloed. We schieten snel nog wat mooie plaatjes voordat de zon definitief achter de horizon verdwenen is. Het domein van Tavignano is namelijk behoorlijk fotogeniek. Je merkt aan alles dat kwaliteit hier de boventoon voert.

We worden hartelijk ontvangen door de twee jonge gastheren, Giulio en David. Giulio vertelt het verhaal van Tavignano: ‘In 1970 kochten Stefano Aymerich di Lacona (met Sardijns en Spaans bloed) en zijn vrouw Beatrice deze boerderij. Na zo’n twintig jaar besloten ze om op de grond rondom de hoeve wijnranken aan te planten. De vruchtbare grond en de ligging (precies tussen de zee en de bergen) zorgen sinds die tijd voor een flinke druivenoogst, die op zijn beurt een superieure kwaliteitswijn oplevert.’

In totaal is het domein tweehonderddertig hectare groot, waarvan ongeveer een tiende deel wijngaard is. Op de luchtfoto zie je hoe de wijngaarden van de Verdicchio zich als een lappendeken richting de Monte San Vicino plooien.

Giulio: ‘Het kwaliteitsverschil met veel andere wijnhuizen wordt veroorzaakt doordat de druiven direct op ons eigen landgoed verbouwd en geoogst worden, waardoor de druiven binnen een half uur verwerkt kunnen worden. We maken hier naast de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno ook wijn met Montepulciano-, Sangiovese- en Cabernet Sauvignon-druiven.’

Twee jaar geleden vroegen Stefano en Beatrice aan hun nicht Ondine om de zaak te gaan managen. Vandaag de dag krijgt ze hulp van een jong en dynamisch team met verschillende achtergronden. Samen zetten ze de droom van Stefano en Beatrice voort.

Ondine & Stefano

Giulio toont ons de wijnkelders en de ruimte waar de wijn gebotteld wordt. Dan is het tijd om te proeven!

Tijdens het diner zijn we bijzonder gecharmeerd van Il Pestifero uit 2014. Deze heerlijk frisse sprankelende wijn met een vleugje citrus blijkt een ludiek idee van Ondine te zijn. Het etiket is ook al een attractie op zich en wijkt met het roze monster honderd procent af van de traditionele flessen. Deze wijn smaakt voortreffelijk bij de pasta en de niet te overtreffen verse burrata die op ons bordje belanden. Squisito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *