Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sella e Mosca (Alghero) – de grootste wijnproducent van Sardinië

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sardinië, met veel verschillende wijnproducenten. Een van de bekendste én de grootste van het eiland is Sella e Mosca, gevestigd in Alghero. Naast heerlijke wijnen heeft deze wijngaard een rijke geschiedenis. Liza ging langs voor een tour en een wijnproeverij.

Liza: ‘Het terrein van Sella e Mosca bevindt zich op slechts vijf minuten rijden van het vliegveld van Alghero, dicht bij de stad. Als ik de poorten door rijd en het terrein oprol, zie ik uitgestrekte wijngaarden om me heen. Een paar honderd meter verderop staan verschillende gebouwen in negentiende-eeuwse stijl en er is zelfs een kerk. Als ik de receptie en winkel binnen wandel, word ik vrolijk begroet door Anna Cadeddu, die mijn gids zal zijn.

Zeven miljoen flessen eilandwijn

Als de naam Sella e Mosca je bekend voorkomt, maar je nog nooit een wijn van dit wijnhuis hebt geproefd, ken je misschien de oprichters: Erminio Sella, ingenieur (en familie van de oprichters van Banca Sella), en Edgardo Mosca, advocaat, twee welgestelde heren uit Turijn.

Ze reisden de hele wereld over. Ze zijn beiden fervent Egypte-liefhebber, een liefde die is terug te zien in het logo van Sella e Mosca, waar de oude Egyptenaren verbeeld worden terwijl ze druiven persen.

Tijdens een van hun jachttrips kwamen ze naar Sardinië. Ze besloten te blijven, aangezien ze kansen zagen in het ruige terrein in het noordwesten van het eiland. In 1899 besloten ze een wijngaard te openen.

Daar ging wel wat aan vooraf: om het landschap van het gebied rondom Alghero geschikt te maken voor druiven, moesten duizenden rotsblokken verwijderd worden. Daarna werd een voor die tijd zeer moderne wijnkelder gebouwd, die nog steeds in gebruik is.

Het grootste gedeelte van het terrein van Sella e Mosca bevindt zich nog steeds op dezelfde plek: de wijngaarden beslaan zo’n zeshonderdvijftig hectare van I Piani, het gebied ten noorden van Alghero. Daarnaast zijn er nog een paar kleinere wijngaarden verspreid over het eiland, in Gallura en Giba.

Sella e Mosca is de oudste wijngaard in continu bedrijf van Sardinië. Er rollen hier zo’n zeven miljoen flessen per jaar van de band!

Authentieke Sardijnse kurken

Anna neemt me mee naar de originele wijnkelders uit 1903. De cementen opslagbakken die hier nog steeds te zien zijn, waren de allereerste in Italië, vertelt ze. Ze laat ook de rijpingskelders zien. Daar zijn twee ruimtes voor, want sommige wijnen rijpen op grote vaten, terwijl andere in de fles rijpen.

De traditionele rijpingskelder met zijn oude, enorme, eikenhouten vaten biedt een indrukwekkende aanblik. In de tweede ruimte, waar de wijn in flessen ligt te rijpen, valt het op dat alle flessen met een kurk zijn afgesloten: er is geen draaidop te bekennen.

‘In Nederland worden tegenwoordig veel draaidoppen gebruikt,’ merk ik op. ‘We weten inderdaad dat daar vraag naar is, maar bij Sella e Mosca weigeren we schroefdoppen te gebruiken,’ zegt Anna stellig.

‘De reden is tweeledig. Ten eerste is er het effect dat het op de wijn heeft: met een schroefdop stop je het rijpingsproces. Daarnaast is Sella e Mosca grootafnemer bij de Sardijnse kurkindustrie en willen we graag dat dit typisch Sardijnse product blijft bestaan. Het is een mooi product met een mooi verhaal: volledig natuurlijk en lokaal geproduceerd. Daar kan geen draaidop tegenop.’

Wijn met een lange geschiedenis

Wanneer we vervolgens het terrein over lopen, valt me op hoe groot en uitgestrekt dat is. Door de verschillende gebouwen lijkt het net een minidorpje. ‘In de twintigste eeuw werkten hier nog veel meer arbeiders dan nu het geval is,’ vertelt Anna.

‘Ze woonden ook op het terrein, dus eigenlijk speelde hun hele leven zich hier af. Vandaar dat je ook een kerk zag toen je het terrein op reed. Er was indertijd ook een school voor de kinderen van de arbeiders.’ Tegenwoordig werken er nog honderd mensen bij Sella e Mosca, een groep die in het hoogseizoen kan groeien tot tweehonderdvijftig werknemers.

Terwijl we de gezellige, woonkamerachtige ruimte naderen die is ingericht voor proeverijen en presentaties, lopen we nog even langs de fototentoonstelling van de Necropolis van Angelu Ruju. Toen het terrein van Sella e Mosca klaargemaakt werd voor de wijngaard, werd hier deze bijzondere archeologische ontdekking gedaan. De wijnmakers zijn er meer dan trots op; het is eens te meer een bewijs dat ze wijn maken op een bijzondere plek.

Tijd om te proeven

Dan is het tijd voor de proeverij. Anna laat me verschillende wijnen proberen. Ze begint meteen met de meest bijzondere: de Torbato Brut. Deze druivensoort is uniek voor het terrein van Sella e Mosca en er wordt zowel een mousserende als een witte wijn van gemaakt.

De naam betekent zoveel als ‘troebel’, geen gekke benaming aangezien het druivensap inderdaad wat troebel is. Deze spumante is heerlijk licht met fruitige aroma’s en een frisse smaak, perfect voor een aperitivo.

De Terre Bianche, een droge witte wijn die wordt gemaakt van dezelfde Torbato-druif, dankt zijn naam (‘witte aarde’) aan de kalkrijke bodem waar de druiven op groeien. Die mineralen zijn mooi terug te proeven in de wijn.

Dan zijn er natuurlijk ook de Sardijnse klassiekers: Vermentino en Cannonau. De Vermentino van Sella e Mosca, La Cala Reale, beslaat het grootste deel van de productie van het wijnhuis.

De rode Cannonau di Sardegna, gemaakt van het bekendste Sardijnse druivenras, is een van de paradepaardjes van het wijnhuis en heeft een intensere, warme smaak met noten van bloemen en rijp fruit.

Wellicht minder bekend maar ook zeker de moeite waard is de Alghero Rosato. Deze wordt vooral in het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland, goed verkocht, zo vertelt Anna. In Italië is het drinken van een glas rosé als aperitivo vooralsnog geen gemeengoed.

‘Daar wordt vaak een beetje op neergekeken, misschien omdat het meer bij de Fransen hoort,’ grinnikt ze, ‘maar dat is echt onzin.’ Er is inmiddels gelukkig een bord met pane carasau (een flinterdun brood dat traditioneel werd gegeten door Sardijnse herders) op tafel gezet, met wat Sardijnse schapenkaasjes, om de vele wijnen die ik heb geproefd wat te compenseren. Dan kan er tenminste ook een mooie fles mee voor op mijn Sardijnse terras…’

Boek ook een tour met proeverij bij Sella e Mosca

Wil je ook een tour met proeverij doen bij Sella e Mosca? Van juni tot en met september worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd, zowel in het Italiaans als in het Engels.

Mocht je buiten deze periode willen langskomen, dan kun je altijd contact opnemen met Anna voor een tour en/of proeverij op afspraak, via welcome@sellaemosca.com of via 0039-079997700.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *