Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Strada del Rosso Conero – wijnroute with a view

Ten zuiden van Ancona, aan de Adriatische Zee, vind je een van de mooiste gebieden van de regio Le Marche: de Riviera del Conero. Verschillende landschappen wisselen elkaar af, van de indrukwekkende Monte Conero tot de adembenemend mooie stranden en baaitjes aan de kust, met een paar prachtige, pittoreske dorpjes.

Het natuurgebied Parco Regionale del Monte Conero heeft sinds 1987 een beschermde status. Terecht, want het biedt unieke natuur en adembenemende vergezichten. Er zijn achttien verschillende wandelroutes uitgezet. Niet allemaal even goed begaanbaar, dus goede wandelschoenen, voldoende water en bescherming tegen de zon zijn een must.

Wij wijzen je in deze blog echter niet op de wandelroutes, maar op de Strada del Rosso Conero, die dwars door dit prachtige gebied voert en die je laat proeven van de Rosso Conero. In het Parco del Monte Conero groeien namelijk ook de druiven voor de Rosso Conero. Dankzij de wind die vanaf zee komt, heerst hier een heel bijzonder klimaat, dat heel gunstig is voor het verbouwen van rode druiven.

Numana

Het startpunt van de Strada del Vino Rosso Conero ligt net iets ten zuiden van Numana, maar voor we op wijntour gaan nemen we ook even een kijkje in Numana zelf. Het is een gezellig stadje met huizen die zijn beschilderd in felle kleuren.

In Numana bevindt zich tevens de haven van de Riviera del Conero, waardoor het de hele dag een komen en gaan is van zeilbootjes, kano’s en andere watersporters.

Vanuit de haven van Numana kun je een excursie maken naar Le Due Sorelle, ‘De Twee Gezusters’. Deze stenen vormden samen ooit een wanstaltig zeemonster, dat de door een sirene betoverde aangespoelde schippers opvrat. Als straf werd het zeemonster door de goden voor eeuwig in tweeën gespleten en veranderd in steen, zodat het de voorbijvarende schippers nooit meer kon lastig vallen…

Lunchen doe je hier met specialiteiten uit de zee, zoals de Moscioli DOP, een mosselsoort die alleen hier leeft en waarop ook alleen de vissers uit de streek mogen vissen.

Ook de stoccafisso all’anconetana secondo l’antica ricetta dell’Accademia (stokvis bereid volgens het traditionele recept van de Academie van Ancona) is een gerecht dat je eigenlijk moet proeven als je in Numana en omgeving bent.

Azienda Agricola Nembrini Gonzaga

De eerste wijnbestemming van de route is Azienda Agricola Nembrini Gonzaga, een familielandgoed dat rijk is aan geschiedenis, traditie en ervaring – en dat proef je terug in de wijnen die hier worden gemaakt. Op drie hectare land worden al jaren Rosso Conero-druiven verbouwd waar heerlijke wijn van wordt gemaakt.

Wil je na een wijnproeverij in alle rust blijven overnachten op het wijnlandgoed? Bij Hotel Valcastagno slaap je als een roosje.

Fattoria Le Terrazze

Na je bezoek aan de familie Nembrini Gonzaga wacht Fattoria Le Terrazze, eveneens prachtig gelegen in de heuvels rondom Numana.

De geschiedenis van dit wijndomein gaat terug tot 1882, toen de familie Terni aan de voet van de Monte Conero, niet ver van de kust, begon met het aanplanten van een wijngaard. De Montepulciano-druiven bleken hier uitstekend te gedijen en inmiddels is de wijngaard uitgegroeid tot een maar liefst zestien hectare groot gebied.

Elk jaar worden de druiven hier met veel liefde en zorg geplukt. Dat doet de familie Terni nog altijd met de hand, om de kwaliteit van de druiven – en daarmee de wijnen – te waarborgen. Onder het strenge toeziend oog van wijnmaker Federico Curtaz produceert de familie Terni negentigduizend flessen per jaar.

Maak kennis met hun bekendste rode wijnen en proef de Rosso Conero DOC, bestempeld als Slow Wine 2015, en de Sassi Neri Conero Riserva DOCG. Ook heerlijk zijn de Marche Chaos IGT, een blend van Montepulciano, Syrah en Merlot, Le Cave IGT en de mousserende wijn Donna Giulia.

Conte Leopardi

Vlak bij Numana kun je ten slotte ook kennismaken met de wijnen van Conte Leopardi. Dit wijndomein is in handen van de familie Leopardi, al eeuwenlang een invloedrijke familie in dit gebied. De huidige generatie is directe familie van de bekende dichter Giacomo Leopardi.

Al sinds de jaren tachtig interesseert graaf Piervittorio Leopardi zich voor het vak van wijn maken. Hij hielp zijn vader Giuseppe graag mee in het bedrijf, waarbij hij het niet kon laten regelmatig allerlei vernieuwingen door te voeren.

Met resultaat, want de klimatologische en geologische factoren in de wijngaarden aan de Riviera del Conero, zorgen er samen met de nodige kennis en ervaring voor dat er hier kwalitatief hoogstaande wijnen worden gebotteld: vijf rode DOC-wijnen, een rode DOCG-wijn, een witte DOC-wijn en een aantal IGT-wijnen.

Relaxen aan de Riviera

Rijd na alle proeverijen in de omgeving van Numana richting de kust, naar een van de prachtige zand- of kiezelstranden aan de Riviera del Conero.

Vlak bij Sirolo vind je La Spiaggia di San Michele, maar heerlijk is ook het witte zandstrand ter hoogte van Le Due Sorelle, in de schaduw van de Monte Conero. Vlak bij Portonovo vind je het strand Mezzavalle, een prachtige oase met een wit zandstrand waar het heerlijk toeven is.

Antica Casa Vinicola Gioacchino Garofoli

Na een bezoek aan de Conero Riviera voert de route je naar Loreto, waar je kennis kunt maken met Antica Casa Vinicola Gioacchino Garofoli. Hier wordt al vijf generaties lang wijn gemaakt; de geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot 1871.

In dat jaar begon Antonio Garofoli met de productie van wijnen. Zoon Gioacchino trad in de voetsporen van zijn vader en begon in 1901 zijn eigen wijnboerderij. De Garofoli-familie werkt volgens de nieuwste productiemethoden, maar met respect voor traditie en authenticiteit.

Garofoli bezit inmiddels maar liefst vijftig hectare aan wijngaarden, goed voor een productie van twee miljoen flessen per jaar. Ze maken een aantal mooie DOC-wijnen, zoals de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC, de Rosso Conero DOC en de Rosso Piceno DOC. Er worden ook IGT-wijnen, mousserende wijnen en dessertwijnen gemaakt.

Loreto

Loreto is voor de meeste mensen geen trekpleister als wijnbestemming maar als bedevaartsoord. Je kunt er het indrukwekkende Santuario della Santa Casa di Loreto bezoeken, waar volgens een vijftiende-eeuwse legende Maria zou hebben vernomen in verwachting te zijn van Jezus.

Het huis zou in 1291 door engelen van Nazareth naar Loreto zijn gevlogen. In onze blog over Loreto lees je meer over deze bijzondere plek.

Cantina del Conero

Met alle indrukken van het Santuario della Santa Casa nog vers in je geheugen rijd je een stuk noordwaarts, richting Camerano, naar de Cantina del Conero. Dit bedrijf werd opgericht in 1972 door een aantal boeren in het gebied en was in de jaren tachtig een belangrijke speler op de wijnmarkt.

Begin jaren negentig kwam de Cantina del Conero in handen van de bekende wijnproducent Moncaro. Er werden nieuwe wijngaarden aangeplant en zo groeide er naast Conero, Montepulciano en Sangiovese ook Cabernet Sauvignon en Merlot – niet zonder succes. De Cantina del Conero heeft inmiddels 188 hectare aan wijngaarden, waarvan ruim zestig procent gebruikt wordt voor de Conero DOC.

Camerano

Bezoek naast de Cantina del Conero ook het pittoreske Camerano, met een intrigerend ondergronds gangenstelsel. De Grotte di Camerano vormen bijna een ondergrondse stad.

Bezoek je Camerano in september? Het eerste weekend van september staat het plaatsje volledig in het teken van de Rosso Conero, tijdens het Festa del Rosso Conero. Je kunt dan niet alleen naar hartenlust proeven van deze heerlijk rode wijn en lokale specialiteiten, er vinden ook verschillende optredens en andere festiviteiten plaats.

Azienda Vinicola Umani Ronchi

Niet ver van Camerano runt de familie Bianchi-Bernetti Azienda Vinicola Umani Ronchi. Het bedrijf werd in 1959 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol wijndomein met tweehonderd hectare aan wijngaarden en een productie van twintig verschillende wijnen, in een ‘oplage’ van drie miljoen flessen per jaar.

Bezoek de wijnkelder en maak kennis met een van de vele DOC-, DOCG- en IGT-wijnen die door Umani Ronchi worden gemaakt.

Osimo

Het dichtbijgelegen historische stadje Osimo zelf is ook een bezoek waard. Neem een kijkje in de Cattedrale di San Leopardo, een kerk in romaans-gotische stijl met een schitterende crypte – weer eens wat anders dan een wijnkelder.

Je kunt er ook met een gids mee op pad, om het onderaardse gangenstelsel van de Grotte del Cantinone te verkennen. In onze blog Een stadswandeling door Osimo ontdek je meer prachtige plekjes in Osimo.

Azienda Agricola Marchetti

De volgende bestemming op de route is Azienda Agricola Marchetti, in het achterland van Ancona. Hier vertelt Mario Marchetti je graag alles over de lange traditie van wijn maken die het bedrijf kent. Mario’s familie begon al in de vorige eeuw met het maken van wijn.

Naar voorbeeld van zijn grootvader oogst Mario de Montepulciano- en Sangiovese-druiven wat later dan gebruikelijk is. Dit komt de smaak van zijn wijnen meer dan ten goede. Hij bottelt zo’n vijftigduizend flessen per jaar, stuk voor stuk voor de echte fijnproevers. Proef hier van de Rosso Conero DOC-wijnen of de Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC en laat je verrassen door de verfijnde smaak.

Azienda Agricola Lanari

Kun je nog geen genoeg krijgen van de wijnen in dit prachtige stukje van Le Marche? Rijd dan nog een beetje verder oostwaarts en breng een bezoek aan Azienda Agricola Lanari, in Varano di Ancona.

Hier runt Luca Lanari samen met zijn zus Beatrice en vinoloog Giancarlo Soverchia een kleine maar fijne wijnmakerij. Op slechts zes hectare grond worden drie Rosso Conero DOC’s en twee Riserva DOCG’s geproduceerd. Luca vertelt met passie over zijn bedrijf en laat je maar al te graag proeven van deze heerlijke wijnen.

Azienda Agricola Alessandro Moroder

De laatste stop van de Strada del Rosso Conero is Azienda Agricola Alessandro Moroder in Montacuta, aan de rand van het Parco Naturale del Conero. Hier kun je genieten van de heerlijke wijnen die al jaren door de familie Moroder worden gemaakt.

Het bijzondere microklimaat, tussen de heuvels en vlak bij de zee, zorgt er samen met de ongekende passie van Alexander en zijn vrouw Serenella voor dat de mooiste wijnen worden geproduceerd.

Maak kennis met hun twee rode DOC-wijnen en een Riserva DOCG-wijn. Maak zeker ook een plekje in je koffer vrij voor een fles van Oro, hun ‘gouden’ vino passito. Zo kun je thuis extra nagenieten van de Strada del Rosso Conero!

Logeren aan de kust van Monte Conero

Op zoek naar een fijne plek om wat langer van de schoonheid van de Monte Conero te kunnen genieten? We tippen onze favoriete B&B’s, hotels en agriturismi aan deze schitterende kust:

Agriturismo Le Vigne del Conero, Ancona
Campo del Mare, Sirolo
La Libellula del Conero, Sirolo
Maré Camere, Sirolo
Novecamere Resort, Sirolo
B&B Vivere il Mare, Numana
B&B Le Azalee, Numana

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *