Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 wijnen die je moet proeven als je in Campanië bent

Het is lang niet zo’n beroemd wijngebied als bijvoorbeeld Toscane en Piemonte, maar ook Campanië heeft een aantal mooie wijnen om trots op te zijn. Wist je dat deze regio ooit de beste wijnstreek van het Romeinse rijk was? Een omschrijving waar de wijnmakers in dit gebied weer hard naar streven.

Zorg dat je tijdens je vakantie in Napels en omgeving dus ook de tijd neemt om een van de regionale wijnen te proeven. Iris & Joël van Ontdek Napels hebben hun favoriete wijnen voor je op een rijtje gezet.

Lacryma Christi – ‘traan van Christus’ op de helling van de Vesuvius
Joël: ‘Op de vruchtbare hellingen van de Vesuvius groeien onder meer de druivenrassen Coda di Volpe (‘Vossenstaart’ – een naam die waarschijnlijk te danken is aan de vrij langgerekte druiventros) en Piedirosso. Met deze druiven wordt respectievelijk rode en witte Lacryma Christi DOC gemaakt.

Letterlijk betekent de naam van deze wijn ‘traan van Christus’. Volgens een oude legende moest Christus huilen toen hij de chaotische en amorele levenswandel van de Napolitanen zag. Zijn tranen vielen op de helling van de Vesuvius, waar spontaan druivenranken gingen groeien.

De druiven groeien echter vooral goed omdat de lava hier overvloedig heeft gestroomd, waardoor de aarde zeer vruchtbaar is, perfect voor deze druif. Ook het klimaat is erg belangrijk. Milde winters en droge zomers met af en toe een regenbui zijn essentieel voor het maken van de Lacryma Christi.

De Lacryma Christi heeft een DOC-kwalificatie. Dit betekent dat deze wijn wordt gecontroleerd op oorsprong, productiezone en maximale druivenopbrengst. Dit is bedoeld om overproductie tegen te gaan en de wijn van uitstekende kwaliteit te houden.’

Greco di Tufo – een van de oudste druivensoorten van Italië
Iris: ‘Het is misschien wel de beste witte wijn uit de regio Campanië, de Greco di Tufo. Hij wordt gemaakt van de Greco-druif die rondom het stadje Tufo is geplant. De naam heeft dus niets met de Grieken van doen, al is deze soort een van de oudst bekende druivensoorten die in Italië verbouwd worden. De Romeinen maakten er al wijn van!

Een variant van deze wijn wordt ook zuidelijker in Italië gemaakt, in de regio Calabrië, onder de naam Greco Bianco.

De Greco di Tufo heeft een DOCG kwalificatie, het hoogste kwaliteitskeurmerk voor Italiaanse wijnen. De moeite waard om te proeven dus!’

Falanghina – druivensap met Romeinse roots
Joël: ‘Ten noorden van Napels, op de vulkaangrond van de Campi Flegrei (‘Brandende Velden’), wordt Falanghina DOC gemaakt, een witte wijn die is vernoemd naar falanga, paal in het Latijn. De druivenranken in dit gebied worden namelijk opgebonden aan palen. Het is de druif waar de Romeinen falernium van maakten, een soort druivensap.

Er bestaan twee soorten: de Falanghina Flegrea (uit de buurt van Napels) en de Falanghina Beneventana (uit de buurt van Benevento).

Wil jij deze verschillende wijnen komen proeven in Napels? Dat kan! Je kunt bij ons een wijnproeverij boeken, waarbij je in een knusse wijnbar de wijnen proeft. Daarnaast staan er ook nog lekkere hapjes voor je klaar zodat je tussen het proeven door je maag kunt vullen met onder andere mozzarella, prosciutto, pomodorini en olive. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *