Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven bij Cantina Cenci in San Biagio della Valle

Annerike dompelt zich een week lang onder in la dolce vita in Umbrië en geniet volop van de wijnweek van taalschool Comitato Linguistico Perugia. Een bijzonder wijnhuis waar tijdens deze wijnweek uitvoerig wordt geproefd, is Cantina Cenci in San Biagio della Valle.

Annerike: ‘Onze privéchauffeur en ook de navigatie zijn de weg even kwijt als we richting Cantina Cenci rijden. Gelukkig zien we in de verte, aan het einde van een lange, onverharde weg, een paar oude wijnvaten die zich duidelijk aftekenen tegen de horizon. Wijnmaker en eigenaar Giovanni Cenci en zijn vrolijke truffelhond Mina staan ons al op te wachten.

Al vier generaties lang maakt de familie Cenci op deze plek biologische wijn. Giovanni’s overgrootouders begonnen met het bedrijf in de jaren dertig, maar de geschiedenis van het landgoed waarop Cantina Cenci is gevestigd, Podere Anticello, gaat verder terug in de tijd.

Een zekere Andrea Giole zou de landerijen in het gebied van San Biagio della Valle in 1389 hebben geschonken aan Benedictijner monniken. In 1687 bouwden deze monniken Podere Anticello. Uit oude documenten weet de Cenci-familie dat de monniken hier rond 1750 al bezig waren met het verbouwen van druiven en het maken van wijn.

In de jaren vijftig blies Giovanni’s opa het werk van deze monniken nieuw leven in. Hij plantte druivenranken van druivensoorten die de monniken ook al gebruikten: Grechetto, Trebbiano, Malvasia en Sangiovese.

De etiketten op de wijnfles herinneren nog altijd aan de geschiedenis van deze plek, die voor het eerst werd beschreven in het boek Historiae Olivetane uit 1623, van Secundo Lancelotti.

Ook vind je op de boerderij nog altijd een plaquette in travertijn met het symbool van de monniksorde, die als inspiratie diende voor het logo van Cantina Cenci.

Terwijl we een rondleiding door de wijngaarden krijgen, vertelt Giovanni druk gebarend over zijn bedrijf. Uit elke zin klinken trots en passie door en zijn ogen stralen.

De druiven zijn nu nog klein, maar alle omstandigheden in dit gebied zijn optimaal om straks in augustus en september de mooiste en sappigste druiven te oogsten: een bodem met klei, kalk, calcium en veel travertijn, een mild klimaat en natuurlijk een flinke dosis zon. Ook is er een klein meertje aangelegd, hetgeen goed is voor de biodiversiteit vanwege alle insecten die daar op af komen. Voor Mina is het de ideale plek om even lekker een frisse duik te nemen…

Als we langs de druivenranken lopen, pakt Giovanni af en toe bijna teder een minitrosje druiven vast, om aan ons te laten zien hoe klein ze nu nog zijn. Alles op dit biologische wijnbedrijf wordt met de hand gedaan, dus ook het plukken van de druiven.

Hij is zichtbaar trots op de uitgestrekte wijngaarden die aan zijn voeten liggen, hoe hard werken het ook is. ‘È un lavoro fantastico!’ roept Giovanni, terwijl hond Mina onder het mos en nat van de zwempartij op hem af komt rennen.

Na alle enthousiaste verhalen van Giovanni ben ik inmiddels erg nieuwsgierig naar de wijnen, waarvan hij zo’n dertigduizend flessen per jaar produceert. Maar voor we gaan proeven, laat Giovanni eerst de antieke druivenpers zien die van zijn opa en oma is geweest en die nog altijd trouw dienst doet.

Binnen in de cantina staan de glazen al klaar voor een uitgebreide proeverij. Giovanni laat ons eerst proeven van zijn witte wijnen: Alago (Pinot Grigio), Anticello (Grechetto) en Gìole (Trebbiano). Als iemand vraagt of hij ook wat water heeft zegt hij lachend ‘Acqua? Niente acqua!’ Giovanni schenkt volle glazen, alsof we in een wijnbar zitten in plaats van bij een proeverij.

We gaan door met Cenci’s rode wijnen. We starten met de Sanbiagio Rosso, waarna de Piantata (Sangiovese) en de Ascherìa (Merlot) volgen. Giovanni drinkt graag een glaasje met ons mee, met hond Mina altijd dichtbij.

Bij de grote glazen wijn komt gelukkig ook een kaas- en vleesplank op tafel, met brood en drie soorten biologische olijfolie van Stoica, die gemaakt wordt door Giovanni’s goede vriend Andrea. Vloeibaar goud, aldus Giovanni, en daarmee is niets teveel gezegd.

Voor we afscheid nemen van Giovanni en Mina slaan we  nog een kleine voorraad wijn en olijfolie in voor thuis, zodat we na deze wijnweek thuis lekker kunnen nagenieten van deze sensationele wijnen van Umbrië.’

Ook wijn proeven bij Cantina Cenci? Je vindt Giovanni’s wijnbedrijf aan de Vocabolo Anticello 72 in San Biagio della Valle (provincie Perugia). Voorafgaand aan je bezoek kun je het beste even reserveren via 0039-3805198980 of via info@cantinacenci.it.

Nog meer proeven tijdens een heerlijke wijnweek
Nog meer wijn proeven? Docent Luca van taalschool Comitato Linguistico Perugia organiseert twee keer per jaar een wijnweek, in mei en in september. Er is een mooi programma samengesteld waarbij je verschillende kleine en middelgrote wijnhuizen in Umbrië bezoekt. Naast de verschillende wijnen uit deze regio proef je ook van de Umbrische keuken, waardoor de wijnweek een ware ontdekkingstocht voor je zintuigen is. Ook voor het vervoer is gezorgd; de hele week is er een privébusje geregeld met chauffeur zodat je zonder zorgen kunt drinken.

Meer informatie over deze wijnweek vind je op de website van Italstudio. Via Italstudio kun je ook een plekje reserveren. Er is per keer plek voor circa tien studenten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *